Hopp til innhold

Lundteigen: – Dårlige ledere må finne seg noe annet å gjøre

Dersom Stortinget finner ledere i staten som har gjort grove feil før og etter 22. juli bør de få sparken. – Det er helt selvsagt på bygda, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).

per olaf lundteigen

MOTSETNINGER: Per Olaf Lundteigen i Sp mener politiets egne evalueringsrapport og 22. juli-kommisjonens arbeid representerer to ulike ledelseskulturer.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi må kunne klart påpeke feil, og hvis grunnleggende feil er begått av en leder, da må det få konsekvenser for vedkommende, sier han til NRK.no.

Lundteigen er ikke i tvil: konsekvensen bør være at vedkommende finner seg noe annet å gjøre.

Startskudd for Stortingets behandling

Dermed setter senterpartisten i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité en hard tone for de folkevalgtes kontroll av 22. juli-oppfølgingen.

I dag holdt komiteen sitt første møte om saken. Lundteigen hadde to tunge rapporter i hendene da han møtte pressen etterpå.

Den ene var politiets egne internevaluering som langt på vei frikjente etaten. Den andre er rapporten fra 22. juli-kommisjonen som tegner et dystert bilde av norsk terrorberedskap, ledelseskultur og risikoforståelse.

– Disse rapportene representerer to kulturer for meg, og det er ikke tvil om at vi i kontrollkomiteen skal videreføre den kulturen som 22. juli-kommisjonen la til grunn, sier Lundteigen til NRK.no.

Ap: – Komiteen skal plassere ansvar

Rent formelt skal komiteen kun behandle redegjørelsene som statsminister Jens Stoltenberg og justis- og beredskapsminister Grete Faremo ga til Stortinget om hvordan regjeringa skal følge opp funnene i rapporten.

martin kolberg

GRUNDIG: Ifølge Martin Kolberg (Ap) skal komiteen se både framover og bakover.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men det betyr ikke at komiteen kun skal se framover. Den skal også finne ut hvordan det kunne gå så galt.

– Vi skal på vegne av hele Stortinget gå gjennom: Hva skjedde? Hvorfor skjedde det som det skjedde? Og ha en mening om ansvar, det er vårt oppdrag, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg.

Lei av fallskjermer

Ifølge Per Olaf Lundteigen er det avgjørende at dersom ansvarlige ledere har sviktet, så må det få reelle konsekvenser for vedkommende.

Han er lei av at ledere i offentlige instanser som ikke gjør en god nok jobb flyttes over i godt betalte rådgiverstillinger eller får fete fallskjermer.

– Mitt syn er at det må det bli slutt på, for det gjør at ledere ikke har det alvoret i sin jobb som de burde ha. Det er denne kulturen vi skal gripe fatt i, og ha en klar analyse på, sier Lundteigen.

Ingen avklaring om tidspunkt

Det er knyttet stor spenning til hvor lang tid kontroll- og konstitusjonskomiteen vil bruke på å behandle saken.

En lang og uthalet prosess kan skade regjeringa fram mot valget neste år, mens opposisjonen må vokte seg for å fremstå som de forsøker å slå politisk mynt på terrorangrepene.

Ingen på Stortinget kan foreløpig si når høringene starter, hvem som skal bli innkalt, eller når arbeidet er ferdig.

Men samtlige representanter bedyrer at de kommer til å ta den tida de trenger uten å tenke på det politiske spillet.

– Vi skal jobbe så raskt som mulig, uten at det går utover kvaliteten i arbeidet, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp) til NRK.no.

AKTUELT NÅ