Hopp til innhold

Høiness vant arvestrid om 100 millioner kroner

Mona Høiness har vunnet arvesaken i Oslo byfogdembete, og får dermed beholde hele arven fra det avdøde ekteparet Urdahl på rundt 100 millioner.

Mona Høiness

LETTET: Mona Høiness hevdet at hun har det rettmessige kravet på arven til det barnløse ekteparet. Oslo byfogdembete er enig med henne.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Åtte nevøer og kusiner etter det avdøde ekteparet Urdahl stevnet Høiness.

De mente hun ikke hadde krav på arven Synnøve Urdahl testamenterte henne.

I stevningen hevdet Urdahls slektninger at Synnøve Urdahl var dement da hun skrev testamentet som gjør Høiness til enearving.

Slektningene krevde at testamentet som sikrer advokaten en formue på rundt 100 millioner kroner, skulle ugyldiggjøres, men Oslo byfogdembete kom til motsatt konklusjon, ifølge NTB.

Hjelpeverge

Fred Arne Gade

Familiens advokat, Fred Arne Gade, hevdet i retten at Synnøve Urdahl var dement da hun skrev sitt testament.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I februar 2007 fikk Mona Høiness fullmakt til å ta seg av Synnøve Urdahls økonomi, og i 2009 ble hun oppnevnt til Urdahls hjelpeverge.

Ifølge slektningene var Synnøve Urdahl ikke frisk nok da hun testamenterte bort formuen.

Høiness på sin side hevdet hun har det rettmessige kravet på arven til det barnløse ekteparet. Det er dette som var det sentrale spørsmålet i saken.

Synnøve Urdahls mann, Per Urdahl, døde i 2002, mens enken levde til 2011, den siste tiden på sykehjem etter en fallulykke.

Retten legger etter dette til grunn at hun hadde en sentral plass i Synnøve Urdahls liv i salle fall de siste 15-20 årene hun levde.

Oslo Byfogdembete / Dom, Oslo Byfogdembete

Kognitiv svikt

I rettssal 616 i Oslo tinghus sa slektningens advokat, Fred Gade, i sin innledning at Synnøve Urdahl hadde en kognitiv svikt da testamentet ble skrevet.

Advokat Gade refererte til ekteparets felles avtale fra 1968, som ble inngått da Per Urdahl var 48 år gammel. Den av de to som levde lengst, skulle overta alle verdier, med unntak av 50.000 kroner til fru Urdahls mor i Troms og en rekke antikviteter øremerket et museum i Sogn.

Mette Yvonne Larsen

– Både når det gjelder spørsmålet om demens, og det som var viktigst for Mona Høiness; at retten avviste blankt at hun på noen måte har opptrådt utilbørlig mot denne gamle dama, sier advokat Mette Yvonne Larsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Det er advokat Mette Yvonne Larsen som representerer Høiness i saken. I sin innledning i rettssaken brukte hun mye tid på å snakke om det nære forholdet mellom Mona Høiness og ekteparet Urdahl.

Hun la vekt på at de tilbrakte mye tid sammen, og at de feiret jul sammen i 27 år.

Larsen forklarte at Høiness begynte i praksis som advokatfullmektig hos Per Urdahl i 1984, og ikke lenge etter hadde de et nært vennskap.

Larsen brukte også tid på å fortelle retten om hvordan Høiness tok seg av Synnøve Urdahl da hun ble pleietrengende. Advokaten sa at Høiness var en garantist for medisinering av Synnøve Urdahl.

Hun viste også retten et knippe bilder av Høiness og ekteparet, fra juleselskaper og ferieturer.

– Full seier

Dommen innebærer at saksøkerne til sammen må betale 2,5 millioner kroner, inkludert saksomkostninger.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen sier hennes klient er veldig lettet over dommen.

– Det er en full seier. Dommen virket utrolig klar og tydelig, og ikke på noen punkter har motparten nådd fram med noe som helst, sier Larsen til NRK.

Advokaten sier retten avviste alle motpartens argumenter:

– Både når det gjelder spørsmålet om demens, og det som var viktigst for Mona Høiness; at retten avviste blankt at hun på noen måte har opptrådt utilbørlig mot denne gamle dama, sier Larsen.

Disposisjonene i testamenet fremstår etter dette som naturlig og rimelig og i samsvar med det Synnøve Urdahl selv ønsket. Retten mener at Mona Høiness ikke har påvirket Urdahl på utilbørlig måte.

Dom i Oslo Byfogdembete

– Hun har ikke vært hennes advokat, men har hatt et nært forhold til henne i 15–20 år, og sier at det fremstår både rimelig og naturlig at hele arven gikk til Mona Høiness, og ikke til disse slektningene, sier advokaten.

Larsen sier Mona Høiness er sliten av alt oppstyret i saken, og at hun i den forbindelse har blitt omtalt som «eldreraner».

– Det er ikke så viktig for henne disse pengene. Hun hadde god økonomi før arven, men det som har vært anklagene mot henne som menneske og advokat, det har vært det verste, sier Larsen.

Det har så langt ikke lyktes NRK å få en kommentar fra de som stevnet Høiness for retten.

AKTUELT NÅ