Hopp til innhold

Politiets beredskapsplaner i 2009: <br>– Kan skyte fra politihelikopteret

Etter terrorangrepene sa Oslo-politiet klart og tydelig at skarpskyttere ikke kan skyte fra helikopteret. I egne beredskapsplaner stod det derimot i flere år at det var mulig – og skulle vurderes ved terror.

Etter terrorangrepene sa Oslo-politiet klart og tydelig at skarpskyttere ikke kan skyte fra helikopteret. I egne beredskapsplaner stod det derimot i flere år at det var mulig – og skulle vurderes ved terror.

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Bilder fra en samøvelse med Forsvaret i 2009 viser hvordan beredskapstroppen satte en skarpskytter i politihelikopteret. Den 22. juli 2011 reiste beredskapstroppen mot Utøya i en rød gummibåt som fikk motorstopp.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Oslo-politiets egne beredskapsplaner åpnet i flere år for å la skarpskyttere skyte fra politiets eget overvåkingshelikopter.


Det slår 22. juli-kommisjonen fast i sin granskingsrapport om terrorangrepene.

Per Sandberg blar i rapport

ÆRLIG: Per Sandberg (Frp) mener man må tørre å være så ærlig at man slår fast at en skarpskytter i et helikopter kunne gjort en forskjell 22. juli 2011.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Alle forstår at hadde vi hatt helikopterberedskap, med en skarpskytter, som hadde rykket ut til Utøya innenfor den responstiden et helikopter har, så hadde vi sannsynligvis redusert antallet døde og skadde på Utøya. Så langt må vi kunne være ærlig, sier justiskomiteens leder Per Sandberg fra Fremskrittspartiet til NRK.

Tirsdag må statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo svare i Stortinget for avsløringene i 22. juli-kommisjonens rapport.

Følg direkte: Stoltenberg og Faremo redegjør for Stortinget

Da blir politiaksjonen, beredskapen og politiets og politikernes valg sentrale temaer.

22. juli-kommisjonens rapport viser at interne beredskapsplaner i Oslo-politiet beskrev hvordan politiet skulle vurdere om de kunne la spesialtrente politifolk skyte fra helikopteret hvis det oppsto en farlig, væpnet situasjon.

Helikopteret har deltatt på antiterrorøvelser med skarpskytter om bord
(..)
Helikopteret som mulig ildstøtteplattform er også omtalt i tiltakskortet til innsatsleder i Oslo politidistrikt (OPD).

22. juli-kommisjonens rapport, side 290

Tiltakskortene er sjekklister som ledere i politiet bruker som huskelister og hjelpemidler i kritiske situasjoner.

Politihelikopter på Skullerud

STOD PÅ BAKKEN: Politihelikopteret stod på bakken den 22. juli 2011 på grunn av ferieavvikling. Mannskaper ble først ikke kalt inn, og først kl. 21.06 lettet det for å hjelpe i krisehåndteringen (arkivfoto fra et annet tidspunkt).

Foto: Erik Engen
Johan Fredriksen

KAN IKKE SKYTES FRA: Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet var krystallklar bare dager etter terroren på at politihelikopteret ikke kunne skytes fra eller frakte Beredskapstroppen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Skarpskyttere i politihelikopteret ble en del av beredskapsplanene allerede i 2009, men ble ifølge ledelsen i Oslo-politiet fjernet i 2011, før terrorangrepene.

Politiet 2011: – Kan ikke brukes til å skyte fra

I dagene etter terrorangrepene 22. juli var ledelsen i Oslo-politiet svært tydelig på at overvåkingshelikopteret ikke kunne brukes til å skyte fra.

– Politihelikopteret kan brukes til observasjon og søk. Den har ingen taktisk eller operativ kapasitet for øvrig, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanser der det stadig kom spørsmål om helikopter.

Som stabssjef i Oslo politidistrikt har Fredriksen selv ansvaret for beredskapsplanene for væpnede oppdrag.

Det var derfor han som svarte på kritiske spørsmål fra norsk og internasjonal presse om hvorfor politiet hadde brukt så lang tid ut til Utøya.

Bare dager etter terrorangrepene var han og resten av politiledelsen klare på at politihelikopteret ikke kunne stoppet Breivik.

Beredskapsplaner 2009: – Kan brukes som ildstøtteplattform

Å så klart definere politihelikopteret bare som «øyne fra lufta» passer ikke helt med det 22. juli-kommisjonen har funnet ut, og det NRK sitter på dokumentasjon for.

I de såkalte tiltakskortene til Oslo-politiet, som er en slags sjekkliste for operasjonslederen på operasjonssentralen for hva man må huske på i ulike situasjoner, sto det dette i 2009, skriver kommisjonen:

«Det eldste [tiltakskortet] er fra 2009 hvor det fremgår at innsatsleder skal vurdere bruk av helikopter som ildstøtteplattform.»

NRK vet også at dette var noen politihelikopteret trente aktivt på sammen med Beredskapstroppen. Foto- og videodokumentasjon fra samøvelser med Forsvaret viser hvordan en skarpskytter ble plassert i helikopteret.

Skarpskytteren sitter i en åpen dør mens helikopteret svever over et innsatsområde. Geværet er siktet mot bakken, for å kunne beskytte andre politifolk som firer seg ned fra et annet helikopter.

Se video av skarpskytter i politihelikopteret: Øvelse Gemini 2009

Øvelse Gemini 2009 - politihelikopter tett på

SITTER KLAR: I dette bildet fra øvelsen Gemini i 2009 viser hvordan en skarpskytter sitter klar i en åpen dør på politihelikopteret.

Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret

22. juli-kommisjonen skriver i sin rapport at «en ildstøtteplattform betyr at en skarpskytter kan skyte fra helikopteret».

Luftoperativt inspektorat i Forsvaret opplyser til NRK at dette er en dekkende beskrivelse for hva begrepet ildstøtteplattform betyr.

En av øvelsene der dette ble trent på ble også besøkt av Kong Harald.

Les også: 22. juni: Trente på å bruke helikopter – 22. juli: Brukte gummibåt til Utøya

Beredskapsplaner 2011: – Kan brukes, og ikke brukes

22. juli-kommisjonen fikk også tilsendt to ulike tiltakskort for 2011 fra Oslo-politiet.

De var datert samme dag, men sa to helt motsatte ting om hvordan politihelikopteret kunne brukes:

«Den ene angir det samme som 2009-utgaven vedrørende ildstøtteplattform, mens den andre ikke gjør det. Politimesteren har i en e-post 9. juli 2012 meddelt at det var versjonen uten helikopter som ildstøtteplattform som gjaldt 22. juli 2011», skriver kommisjonen.

Ifølge politiet var det bare instruksen uten muligheten for skarpskytter i helikopteret som var tilgjengelig da terroren virkelig rammet. To ulike instrukser med samme dato skal skyldes en feil.

– Tiltakskortet ble revidert, men dato for revisjon ble ved en feiltakelse ikke endret, skriver Oslo politidistrikt i en e-post.

André Oktay Dahl

VIL TA OPP: André Oktay Dahl fra Høyre vil ta opp bruken av politihelikopteret med Stoltenberg når han redegjør for Stortinget.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Oslo-politiet opplyser på spørsmål fra NRK at det aldri var tvil om hvilke regler som gjaldt den 22. juli.

Oktay Dahl: – Underlig

– Det stiller politiaksjonen i et underlig lys, sier stortingspolitiker og medlem av justiskomiteen på Stortinget, André Oktay Dahl (H).

Han synes informasjonen som kommer fram om politihelikopteret er merkelig, og nesten skremmende uklar.

– Det nøyaktig samme helikopteret kan det ene året brukes. Det andre året kan det både brukes, og ikke brukes. Det gjør at man stiller seg noen spørsmål, sier Dahl.

Han varsler at de kommer til å ta opp dette med statsministeren i hans redegjørelse om saken for Stortinget tirsdag.

Oslo-politiet: – Skulle ikke vært med i planene

Ledelsen i Oslo politiet har ikke villet la seg intervjue av NRK om denne saken.

Politimester Anstein Gjengedal skriver i en e-post at helikoptertjenesten og beredskapstroppen hadde en ambisjon om å kunne bruke helikopteret som ildstøtteplattform, og at de så for seg at dette skulle bli mulig gjennom trening, sertifisering og nytt utstyr på politihelikopteret.

Anstein Gjengedal

NEKTER Å STILLE TIL INTERVJU: Politimester i Oslo Anstein Gjengedal nekter å stille til intervju, men svarer pr. e-post at bruken av skarpskytter i politihelikopteret bare var en ambisjon.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Men ifølge politimesteren ble det med ambisjonen – til tross for at det over flere år var en del av beredskapsplanene gjennom tiltakskortene for operasjonsleder.

– Det var kun en ambisjon og skulle på dette tidspunkt ikke vært tatt med i tiltakskortet, skriver Gjengedal.

Gjengedal skriver at dagens politihelikopter ikke egner seg til dette, og sier dette derfor aldri ble gjennomført.

Politiledelsen sier at det ikke skulle ha blitt skrevet inn i beredskapsplanene at man kunne vurdere å bruke helikopteret som ildstøtteplattform.

NRK har bilder av øvelse Gemini i 2009 hvor politihelikopteret flys inn med en skarpskytter sittende klar med en åpnet dør i politihelikopteret. Hvorfor øvde man på dette dersom det ikke var aktuelt å også kunne skyte fra helikopteret?

– Man hadde på dette tidspunktet i 2009 en ambisjon om å videreutvikle dette konseptet, men det ble aldri en realitet, svarer Oslo-politiet pr. e-post og nekter å stille til intervju for å komme med ytterligere informasjon.

De sier også at grunnen til at det var to ulike versjoner av det samme tiltakskortet, datert samme dag - var at de glemte å oppdatere datoene på tiltakskortene sine da de reviderte dem.

Gjengedal skriver i sin e-post til NRK at beredskapsplanene 22. juli 2011 sa at politihelikopteret ikke kunne brukes som ildstøtteplattform.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger