Hopp til innhold

Ap sier nei til gratis heroin

Arbeiderpartiets stortingsgruppe har bestemt seg for å si nei til til heroinassistert behandling av de tyngste narkomane. Det blir møtt med sinne på Plata.

Video Ap sier nei til gratis heroin

SKUFFET: Knnut Johansen (t.v.) har vært rusavhengig i 40 år og mener gratis heroin hadde fått livet hans på rett vei igjen. Leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, mener behandlingen har fungert bra i land som har forsøkt den.

Stikk i strid med Stoltenbergutvalgets anbefaling i 2010, har det største regjeringspartiet bestemt seg for at tiden ikke er inne for å teste ut den kontroversielle behandlingsmetoden.

Det er klart etter et møte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe onsdag, hvor flertallet tross intern uenighet landet på et klart nei til gratis heroinutdeling.

– Vi ser at behandlingskjeden ikke er god nok i dag, og det er klart at et heroinprosjekt kun vil gjelde for hundre til to hundre rusmisbrukere, mens vi har over 8000 sprøytenarkomane. Derfor er ikke heroinassistert behandling løsningen for flertallet av de vi skal hjelpe, sier helsepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, Thomas Breen, til NRK.

Går i mot Lysbakken

Thomas Breen

HJELPER FÅ: Helsepolitisk talsmann i Ap, Thomas Breen, mener heroinassistert behandling hjelper kun en liten gruppe av de rusavhengige.

Foto: Stortinget

Dette skjer bare en drøy måned etter at SV-leder Audun Lysbakken gikk ut og sa at han ønsker å teste gratis heroinutdeling. Med et Norge på overdosetoppen i Europa må vi tenke nytt, poengerte han. Dermed er de to regjeringspartiene uenige. Makkerpartiet Sp har ennå ikke tatt stilling til spørsmålet.

Breen viser til skepsisen at det i norske forskningsmiljøer er utbredt skepsis til gratis heroin som behandlingsform, og at man må se på andre løsninger for å hjelpe de tyngste sprøytenarkomane.

– Det kan godt hende at vi kan løse dette med andre typer tiltak, som en bedre rusakutt og bedre ettervern. Det var det som kom til syne i debatten i stortingsgruppen i dag, som en klar beskjed til det videre arbeidet med rusmeldingen, sier Breen.

På Plata, rusavhengige i Oslos felles samlingsplass, stiller man seg hoderystende til avgjørelsen. Etter Stoltenbergutvalgets anbefaling i 2010 har mange tungt rusavhengige et håp om at dette ville bli en realitet. Nå har håpet fått en solid knekk.

– Dette hadde betydd enorme forandringer i hele livet mitt. Jeg hadde sluppet å selge stoff for å finansiere eget forbruk, vi hadde sluppet mange overdoser, og jeg kunne latt vær å gå rundt og være redd for å få i meg dritt jeg ikke vet hva er, sier

Thorvald Stoltenberg

POSITIV: Thorvald Stoltenbergs utvalg gikk i 2010 inn for gratis heroin til tunge rusmisbrukere.

Bjørn Øien, som har vært en del av miljøet i Oslo siden 1972.

– «Nei» er å gi opp

Knut Johansen, med 40 års som rusavhengig bak seg, mener det er på høy tid at norske helsemyndigheter behandler rusavhengige som syke, og medisinerer dem deretter – med heroin.

– Jeg skammer meg over norske politikere som ikke går frem og som foregangspolitikere og viser andre land at det går an å behandle narkomane, sier han.

Ifølge Arild Knutsen, leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, er det svært gode erfaringer å vise til fra de ni landene som har åpnet for heroinassistert behandling. I Danmark, som har praktisert dette i to år, er man i ferd med å styrke kapasiteten og utvide tilbudet, påpeker han.

–Det fins noen personer hvor metadon og subutex ikke fungerer, men som vi vet fungerer veldig bra på heroinassistert behandling. Dette er et særskilt tiltak som vi trenger for å supplere det allerede eksisterende behandlingstilbudet. Det er ytterst viktig, for hvis vi ikke går videre og tilbyr dette, så har vi gitt opp. Da sier vi bare «Nei, du er behandlingsresistent», når du ikke går på metadon eller institusjonsbehandling, sier Knutsen til NRK.

Han mener Ap-politikerne velger en enkel unnskyldning når de viser til at behandlingsapparatet må fungere for alle før man kan tilby gratis heroin.

– Et godt utbygd apparat må differensieres til å behandles på flere måter. De fleste her på Plata har prøvd subutex og metadon. Det er en grunn til at de fortsatt er her.

AKTUELT NÅ