Hopp til innhold

SV: – Høyre skremmer unge uføre fra å prøve seg i arbeidslivet

Karin Andersen (SV) mener Høyres forslag om å tidsbegrense uføretrygden til unge uføre vil gjøre at færre våger seg ut i arbeidslivet.

SV kritisk mot Høyres uføreforslag

Torbjørn Røe Isaksen (H) vil tidsbegrense uføretrygden til de som blir uføre før de fyller 26 år. Karin Andersen (SV) tror forslaget vil gå mot sin hensikt.

Foto: Fredrik Varfjell /Scanpix og Stig Marlon Weston / SV

Mandag opplyste Torbjørn Røe Isaksen (H), partiets arbeids- og sosialpolitiske talsmann, at Høyre skal fremme et forslag om tidsbegrenset uføretrygd for dem som blir uføre før de fyller 26 år.

Ifølge Isaksen skal ikke unge få permanent uføretrygd. I stedet vil Høyre innføre en ordning med tidsbegrensninger for unge trygdemottakere.

Dette vil ikke innebære kutt i størrelsen på trygden, men skal være en ordning som innebærer utdanning, tiltak og trening, kombinert med jevnlig kontroll av arbeidsevne. Målet skal være å komme ut i arbeidslivet.

– At så mange blir uføre i ung alder, er et svik fra samfunnets side. Det tyder på at systemet vårt ikke fungerer, snarere tvert imot, sier Isaksen til Bergens Tidende.

Økonomisk utrygghet

Karin Andersen (SV), nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité, mener at forslaget vil gå mot sin hensikt.

– Jeg er helt imot å innføre en økonomisk utrygghet for unge uføre. Høyresiden tror at kontroll er det rette svaret og vil bidra til at flere vil ut i jobb. Jeg tror færre vil våge seg ut i arbeidslivet hvis man ikke har sikkerheten av en varig trygd, sier Andersen til NRK.no

Hun forklarer at ordningen er slik at hvis du blir ufør før du fyller 26 år, men vil ut i arbeid, kan du gå til NAV og si at du skal prøve å jobbe. Du vil ikke motta trygd mens du jobber, men den blir «hvilende» i opptil ti år. Dermed kan du gå til NAV og få tilbake uføretrygden hvis det ikke fungerte i arbeidslivet.

– Det er kjempeviktig at den ordningen er i bunn, slik den er i dag. Vi må sikre at unge uføre har kvalifikasjoner som gjør at de kan jobbe. Uføretrygden må ligge der som en hvilende trygghet man kan falle tilbake på, sier Andersen.

Gulrot – ikke pisk

Røe Isaksen mener at å gi permanent uføretrygd til unge sender ut feil signaler.

– I praksis parkerer vi mange ungdommer for livet og sier til dem: Du vil aldri kunne komme tilbake til arbeidslivet, du skal gå resten av livet på trygd. Etter vår mening går det rett og slett ikke an å fortelle en ungdom i begynnelsen av 20-årene at hvis du er for syk til å jobbe nå, så er du sikkert for syk om ti eller 20 år også, sier Isaksen.

Andersen mener det er bedre å beholde en varig ordning, og åpne for at flere skal kunne utdanne og kvalifisere seg mens man er på uføretrygd. Ifølge nestlederen er «unge uføre»-ordningen én av de mest kontrollerte ordningene.

– Folk som får innvilget ordningen er av de med minst utsikt til å tjene mye penger her i livet, og jeg tror det vil føre til mer fattigdom. Høyre vil ha pisk, jeg vil ha gulrot, sier hun.

Sikkerhetsnett

Liv Arum

Liv Arum, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesforbund.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Høyres forslag får heller ikke støtte av Liv Arum, generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesforbund (FFO).

– De fleste vil ha en forutsigbarhet i hva de får i trygd og til arbeidslivet, og hvis man er usikker på om man kan klare å være i en arbeidssituasjon, er dette valget vanskeligere hvis man mister trygden, sier Arum og forsetter:

– Uføreordningen er et slags sikkerhetsnett, og folk må være trygge på at de får den stønaden de trenger.

Arum mener folk primært vil velge arbeid og aktivitet fremfor en stønad.

– Det handler selvfølgelig om inntektsforhold, men også om sosial tilhørighet og identitet, i tillegg en deltakelse i samfunnet som uføre vanligvis ikke har.

AKTUELT NÅ