Hopp til innhold

Louiza Louhibi: Jeg blir sjikanert på nytt etter «Debatten»

Louiza Louhibi forteller om hets etter hennes opptreden i «Debatten» i går kveld. Hun stilte opp for å snakke om trusselvideoen om norsk deltakelse i Afghanistan.

Louiza Louhibi (t.h.), Roger Andersen (i midten) og Fahad Quereshi

DEBATT: Louiza Louhibi (t.h.), Visepolitimester og leder for Ordensavdelingen i Oslo politidistrikt Roger Andresen (i midten) og Fahad Qureshi fra Islam Net i studio under 'Debatten' på NRK 1 torsdag kveld.

Foto: NRK

Louiza Louhibi

Louiza Louhibi fikk mye oppmerksomher da hun sto frem som voldtektsoffer.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Louiza Louhibi deltok i «Debatten» på NRK 1 torsdag kveld. Etter TV-opptreden i går kveld har Louhibi mottatt flere sjikanerende meldinger.

Se hele debatten her

Kveldens debattprogram tok utgangspunkt i den norske trusselvideoen som ble lagt ut på nettet tidligere denne uka. Videoen, som oppfordrer muslimer til å delta på en demonstrasjon 20. januar, har skapt terrorfrykt og uro.

Louhibi har tidligere fortalt at hun blir sjikanert på det groveste etter at hun sto fram som voldtektsoffer, og frykter at et nettverk av religiøse ekstremister står bak hetsen.

Hun har også engasjert seg politisk mot ekstremisme på nettet, og har blant annet advart Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om trusselvideoen.

– Jeg opplevde hets mot hets etter at jeg stilte opp i «Debatten». Jeg tror meldingene kom fra religiøse ekstremister, slik som tidligere. Meldingene gikk på at jeg ikke fortjente å være i «Debatten», og at det er jeg som trenger hjelp.

– Måtte følges ut av politiet

Louhibi sier hun måtte følges ut av politiet etter sending.

– Etter debatten hentet sivilt politi meg. De førte meg ut bakveien og kjørte meg hjem. På døra sto politiet og ventet.

– Jeg fikk beskjed om at politiet måtte følge meg ut fordi det sto mange utenfor Litteraturhuset og fordi jeg nevnte navnet til en som kan stå bak trusselvideoen.

Etter at sendingen var ferdig, la Louhibi ut følgende melding på Twitter:

«Føler meg i dag som en slave i et fritt land når politiet må følge meg ut bakveien og kjøre meg hjem. Jeg gir meg ikke!», skrev hun i en Twitter-melding klokken 23.38 torsdag kveld.

Kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo-politiet opplyser til NRK.no at politiet ikke kan kommentere enkeltpersoners sikkerhet. De kan derfor verken bekrefte eller avkrefte om Louhibi ble kjørt hjem av politiet.

Ble provosert av Islam Net-leder

I panelet satt også Fahad Qureshi, leder for organisasjonen Islam Net. Etter sendingen skrev Louhibi følgende om motdebattanten i en Twitter-melding.

«Kjære Fahad Quereshi. Hvis du ønsker mer dialog, så hjelper det ikke å yppe til bråk før og etter en debatt. Skam deg!» skrev Louhibi klokken 23.43.

Under debatten skal Quereshi ha provosert Louhibi, ifølge henne selv.

– Han spurte om han som voldtok meg fortjente straffen han fikk. Da jeg svarte ja, spurte han om jeg var for dødsstraff. Mens jeg fortalte om sjikanerende meldinger jeg har fått, smilte han og så meg opp og ned.

Også etter debatten skal Qureshi ha kommet med kommentarer til en samtale Louhibi hadde med politiet om voldsalarm.

– Qureshi begynte å snakke om at også han trengte voldsalarm. De lo, og fniste og brukte hersketeknikk, sier Louhibi.

Raja: Bevitner et skadet kvinnesyn

Venstrepolitiker Abid Raja deltok også i debatten. Han har tatt sterk motstand mot trusselvideoen og har kalt de som har lagt den ut for skadedyr.

Abid Raja

Abid Raja kalte de som har lagt ut trusselvideoen for skadedyr.

Foto: Alley, Ned / Scanpix
Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen reagerte på Debatten.

Foto: NRK

«At Louiza Louhibi som tar opp viktig likestillingssak blir møtt av Farhad med avsporing om meg og voldtekt; det bevitner et skadet kvinnesyn»!, skrev Raja på Twitter sent i går kveld.

Flere politikere og samfunnsdebattanter har reagert på uttalelser under «Debatten».

SVs Inga Marte Thorkildsen skrev følgende:

«Reagerer sterkt på flåsinga Louiza Louhibi ble utsatt for nå i Debatten da hun tok opp voldtekten og reaksjonene fra muslimske miljøer.»

«Hvorfor gikk Qureshis replikk om Abid Raja og Louiza Louhibi hus forbi? Glem "mokkamann". Dette var langt verre. Det var verst», skrev politisk kommentator i VG, Elisabeth Skarsbø Moen, på Twitter.

Moen henviste til Qureshis kommentar «hvem er det som sier at Abid Raja fortjener å bli voldtatt?», etter en diskusjon med Louhibi om hvordan man går i debatt med ekstremister.

Qureshi: Louhibi har misforstått

Qureshi mener Louhibi har misforstått ham og at han ikke har forsøkt å provosere.

– Jeg spurte om hun var fornøyd med den lille straffen voldtektsforbryteren fikk. Jeg mener forbryteren burde vært straffet hardere dersom norsk lov hadde tillatt det.

Han avviser at han smilte da Louhibi snakket om sjikanerende meldinger.

– Jeg tar fullstendig avstand fra de meldingene hun fortalte om. Det er helt uakseptabelt i islam å ønske at en kvinne blir voldtatt.

Han avviser også at han har sett Louhibi opp og ned.

– Det er ikke i min natur. Jeg anser det som meget urespektabelt å se slik på kvinner. Hun må ha innbilt seg dette, sier Qureshi.

Han sier han synes det er flott at Louhibi har fått voldsalarm og sier at han verken lo eller fniste av dette.

– Jeg sa at jeg selv ønsket meg en slik alarm fordi jeg er blitt drapstruet av høyreekstremister som har sagt at de vil bruke alle sine midler for å få meg drept innen 10 år. Louhibi begynte å banne til meg etter at jeg fortalte dette. Det gikk veldig sterkt inn på meg og jeg følte meg mindreverdig.

– Viktig ikke å skjære alle muslimer over en kam

Qureshi sier at han forsøkte å vise sympati for de som har gjennomgått noe så forferdelig som voldtekt og sjikanerende meldinger om at hun fortjente det. Han mener det er viktig ikke å skjære alle muslimer over en kam.

– Det er ikke bevist at det er muslimer som har sendt henne disse meldingene, sier han.

Qureshi sier voldtektskommentaren han kom med til Raja ble misforstått.

– Jeg hadde en samtale med Raja om at det å kalle andre for skadedyr og andre dehumaniserende uttrykk ikke er med på å endre deres holdninger, men at det er dialog som gir effekt. Louhibi avbrøt meg og sa at hun ikke kan ha dialog med folk som sier at hun fortjener å bli voldtatt.

– Jeg sa at hun ikke trengte å ta dialogen selv, men kunne kontakte folk som har innflytelse på de disse personene og be dem om å ta dialogen. Jeg spurte ”hvem har sagt at Raja fortjener å bli voldtatt”, ettersom han ikke velger å føre dialog med dem, men heller kaller dem for skadedyr.

– Poenget var at for Louhibi kan det være vanskelig å ta dialogen fordi det er for sensitivt. Men Raja har ikke blitt voldtatt og sjikanert for det. Han har ingen grunn til ikke å føre dialog når han hele tiden snakker om dialog, sier Qureshi.

AKTUELT NÅ