Hopp til innhold

Nordmenn tilbringer mer tid alene

Vi er nesten to timer mer alene i døgnet nå enn hva vi var for 20 år siden, viser tidsbrukundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ensomhet

Nordmenn har de siste 20 årene tilbrakt mer og mer tid i ensomhet, viser tall fra SSB.

Foto: Vikene, Solveig (Illustrasjon) / SCANPIX

Undersøkelsen gjennomføres hvert tiår, og tallene som ble presentert i dag stammer fra 2010. 3975 personer i alderen 9 til 79 år har fra februar i år til februar i år notert hva de gjør og hvor de oppholder seg over en todøgnsperiode.

Ifølge SSB-undersøkelsen har trenden de siste 20 årene vært at nordmenn tilbringer mer og mer tid i enerom.

Ved årtusenskiftet var vi nesten én time mer alene per døgn enn i 1990. De siste ti årene har denne tiden økt med ytterligere tre kvarter, ifølge SSB.

Mindre besøk, mer data

Menn er mer alene enn kvinner, mens det er barn og unge som tilbringer minst tid for seg selv. Ikke uventet er det de eldste i samfunnet som har minst menneskelig kontakt i hverdagen.

Foreldre med barn under tre år var 25 minutter mindre sammen med dem i 2010 enn i 2000, noe som kan forklares med utbyggingen av flere barnehageplasser.

Vi drar mindre på besøk til hverandre enn før, mens bruken av internett og pc har økt betraktelig de siste to tiårene.

I 2000 brukte 13 prosent av befolkningen dette daglig, mens andelen var økt til 38 prosent i 2010.

Nordmenn bruker mer tid på spill og lek. Andelen har økt fra fire prosent i 1990 til 13 prosent i 2010. Denne økningen skyldes i stor grad utbredelsen av dataspill.

Tidsbruken på fritidsaktiviteter generelt har de siste 40 årene økt med én time.

Fjernsynsseingen har også økt, men er mer spredt utover hele døgnet enn tidligere.

Menn gjør mer i hjemmet

Samtidig som databruken har blitt en tidstyv, sitter vi også lenger oppe om kveldene.

Undersøkelsen viser at vi bruker et kvarter mindre på personlige behov som søvn og måltider enn vi gjorde i 1971.

Tiden vi bruker på husholdningsarbeid har i samme periode sunket med tre kvarter, viser undersøkelsen.

For mennene har det her vært en økning på 47 minutter, mens kvinnenes innsats i hjemmet har sunket med to timer og fem minutter. Økningen blant mennene viser ikke nødvendigvis at de bruker mer tid, men at flere har begynt å ta i et tak på hjemmebane.

I 2010 brukte kvinner 28 prosent mer tid i til husarbeid enn menn, mens menn brukte 38 prosent mer tid på å tjene penger til familien enn det kvinner gjorde.

Mindre hjemme

Mens 50 prosent brukte privatbil på en gjennomsnittsdag i 1980, har andelen økt til 70 prosent i 2010. Det er de eldre som dominerer i forhold til bilkjøring.

Tidsbruken på bilkjøring har likevel holdt seg mer eller mindre konstant. 16 prosent av befolkningen brukte offentlig transport i 2010, mens 35 prosent tok føttene i bruk for å bevege seg fra sted til sted.

Selv om vi bruker mer tid alene er vi også mindre hjemme i dag enn vi var i 1980. Tidsbruken innenfor husets fire vegger er redusert med 49 minutter, ifølge SSB.

Når det gjelder tiden vil tilbringer på jobb og skole er det marginale endringer de siste 30 åra. I gjennomsnitt går vi tre minutter tidligere hjem i dag enn vi gjorde i 1980.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger