Hopp til innhold

Tør du velge inn datteren din her?

Tenk deg om du eller datteren din fikk et tillitsverv av det norske folk. Og at det første kollegene deres forberedte dere på var at dere vil motta grov seksuell sjikane.

Stortinget

Kvinnelige stortingspolitikere og andre kvinner i offentligheten må tåle grov seksuell sjikane.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Og tenk deg så at noe av sjikanen var så grov og ubehagelig at du eller datteren din kviet dere for å melde fra til politiet.

Velkommen til Norges storting og norsk offentlighet.

NRK har snakket med flere kvinnelige stortingsrepresentanter og andre kvinner som er med i det offentlige ordskiftet, og bildet de tegner er dystert.

Velger du som kvinne å ta ordet i offentligheten, enten på eller utenfor Stortinget, må du regne med tilbakemeldinger som:

«Dette er omtrent som å høre deg: Vi kvinnfolka som skræver litt oftere, bør også få sjans til å ta livet av det vi skal bære frem.»

Meldingen er mottatt av en kvinnelig stortingsrepresentant og er eksempel på den milde varianten av seksuelt nedsettende karakteristikker. Velger du som kvinne å ta ordet i den norske offentligheten, må du også tåle betydelig grovere sjikane.

Som for eksempel:

«Fant du ingen kjole som passet, tjukka?»

eller:

«Hei du kåte fitte, har lyst på dg nå!!!» (Dette er en bokstavelig gjengivelse av starten på en melding på drøyt 100 ord mottatt av en kvinne i offentligheten. Ordbruken i resten av meldingen er av en karakter NRK ikke ønsker å viderebringe).

Kvinnelige stortingspolitikere har også fått tilsendt mms-bilder av erigerte peniser.

For grovt selv for politiet

Inga Marte Thorkildsen

Inga Marte Thorkildsen, SV.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

– De mest ubehagelige tilbakemeldingene har jeg videreformidlet til Politiets sikkerhetstjeneste (PST), men noe har vært av en slik karakter at det har vært vanskelig å sende videre. Selv til politiet.

Den som sier ordene er SVs profilerte finanspolitiske talskvinne Inga Marte Thorkildsen. Hun har representert det norske folk på Stortinget i ti år. I den tiden har de sjikanøse tilbakemeldingene kommet tett.

– Det er av et uakseptabelt omfang av nedsettende og ubehagelige karakteristikker. Mye har antydning til utseendet og mye er seksuelt nedsettende, og jeg tenker at kvinner ikke skal være nødt til å lære seg å leve med det, sier Thorkildsen.

Hun vil ikke gå inn på hva de groveste tilbakemeldingene har gått ut på. Men slår bare fast at noen videresendes politiet, noen kastes og noen spares.

Ble forberedt på sjikane

Mette Hanekamhaug

Mette Hanekamhaug, Frp.

Foto: Poppe, Cornelius / Scanpix

Da Mette Hanekamhaug ble valgt inn på Stortinget for to og et halvt år siden hadde hun kontakt med kvinnelige representanter fra flere partier.

– Jeg var den yngste på som ble valgt inn, og jeg er kvinne. De forberedte meg på at denne sjikanen kunne komme, og at de fleste kvinner som er i offentligheten får slik oppmerksomhet. De sa også at man skal være flink til å si ifra, både til den administrative ledelsen på Stortinget og til PST, sier Hanekamhaug.

Hun sier det er viktig at kvinner i offentligheten er åpne og snakker om sjikanen de møter. Det er både Inga Marte Thorkildsen og Heidi Nordby Lunde, også kjent som bloggeren Vampus, enige i.

– Dette bekymrer meg, for kvinner skal ikke måtte lære å leve med denne sjikanen, sier Thorkildsen.

Demokratisk problem

Heidi Nordby Lunde

Heidi Nordby Lunde

Foto: NRK

Lunde mener sjikanen er et alvorlig demokratisk problem.

– Det mest alvorlige er at dersom kvinnelige forskere, næringslivsledere eller politikere føler seg sjikanert eller truet bort fra den offentlige debatten, så blir det bare hvite menn som får lov til å sette dagsorden for offentlig debatt og politiske prioriteringer, sier Lunde.

Hun vet om flere kvinnelige forskere og næringslivsledere som har ytret seg i den offentlige debatten én gang, men som siden melder seg ut på grunn av sjikanøse tilbakemeldinger.

– De sier nei fordi de mener det ikke er verdt å være med i offentligheten på grunn av tilbakemeldingene, sier Lunde.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger