Hopp til innhold

Kongen hyllet politiprosjekt

I sin nyttårstale hyllet kong Harald et politiprosjekt hvor ungdom i faresonen blir innkalt til «bekymringssamtaler».

Video Nyttårstalen til Kong Harald

Nyttårstalen til kong Harald.

Tidligere i høst fortalte NRK om Manglerud politistasjon i Oslo sitt prosjekt for å påvirke ungdommer som er i ferd med å havne på skråplanet.

Ungdom i faresonen blir innkalt til en samtale på politistasjonen sammen med foreldrene. Bare på Manglerud politistasjon ble det i fjor gjennomført rundt 200 slike samtaler. Flere nynazister forteller at alvorsprat med politiet var avgjørende for at de trakk seg ut av miljøet.

Wordcloud Kongens nyttårstale

Denne ordskyen viser hvilke ord Kongen nevnte oftest i sin nyttårstale.

«Ingen må fortelle meg at samtaler er puslete greier»

I sin nyttårstale snakket kong Harald varmt om denne typen samtaler som virkemiddel for å skape en bedre verden:

– Jeg fikk nylig høre en løfterik fortelling om samtalens betydning i det forebyggende politiarbeidet. Ni tidligere nynazister har fortalt en forsker at en alvorsprat med politiet var viktig for at de trakk seg ut av et voldsorientert miljø. Manglerud politistasjon i Oslo har gjennom mange år utviklet en metode for å snakke med ungdom i faresonen, sa kongen, og la til:

– Såkalte bekymringssamtaler er blitt et viktig verktøy for politiet. Ingen må fortelle meg at samtaler er puslete greier.

Bjørn Øvrum

Bjørn Øvrum ved Manglerud politistasjon er grunnlegger av prosjektet med bekymringssamtaler.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Les hele talen her: Kongens nyttårstale

Kongen sa at samtalen med naboen over en kopp kaffe eller te vil hjelpe oss å forstå ulikhetene og verdsette ressursene som ligger i mangfoldet. Han trakk dermed fram kampanjen fra Antirasistisk senter hvor norske muslimer inviterer norske naboer hjem til seg på te – og at dette forebygger frykt og fordommer.

– Samtalen med naboen over en kopp kaffe eller te vil også hjelpe oss til å forstå ulikhetene og verdsette ressursene som ligger i mangfoldet. Samtidig gir den oss anledning til å bryne oss på hverandre. Det må vi våge. Da blir samtalen en enda viktigere vei videre.

– Kan ikke skjønne tragedien til fulle

I kjølvannet av 22/7 la kongen i sin tale vekt på menneskers evne til å takle vonde ting som oppstår.

– Mange ganger har jeg tenkt: Så godt at vi ikke vet på forhånd hva som skal skje oss. Da spørs det om vi hadde greid å finne den kraften som plutselig er der når noe vondt rammer – og vi på et eller annet vis langsomt må forsøke å reise oss igjen. I høst har jeg tenkt denne tanken oftere enn tidligere, sa kongen.

Dronning Sonja og Kronprinsesse Mette-Marit

Dronning Sonja og kronprinsesse Mette-Marit dro på tebesøk til en muslimsk familie på Grünerløkka tidligere i år. Her er de sammen med moren i familien, Afsaneh Adampour.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Kongen tok til orde for at man ikke vil kunne skjønne bakgrunnen for tragedien til fulle, og at det ubegripelige ved tragedien gjør at den fortsatt river og sliter i oss alle.

– Vi må forsøke å forstå det som kan forstås og lære det som kan læres. Men ikke alt lar seg forstå. Det går en grense for hvilke lærdommer vi kan trekke. Kanskje bør vi vente litt med å skue de lange linjene. Jeg tror mye av veien videre ligger i den styrken som var der da vi trengte den, sa han i sin tale til folket.

AKTUELT NÅ