Hopp til innhold

Flere i Norge trekkes inn i pedofilinettverk

Flere personer er er mistenkt i Norge etter opprullingen av et internasjonalt nettverk for deling av barneovergrepsbilder. 112 personer er så langt arrestert over hele Europa.

Atle Roll-Matthiesen

Avdelingsdirektør Atle Roll-Matthiesen i KRIPOS er fornøyd med Norges rolle i den internasjonale aksjonen mot overgrep mot barn.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

19. oktober aksjonerte norsk politi på 19 forskjellige steder mot personer som seg imellom skal ha delt filmer og bilder av overgrep mot barn. 13 personer ble pågrepet.

– I enkelte av de 19 sakene vi etterforsker er det opp til flere mistenkte, sier avdelingsleder Atle Roll-Matthiesen i Kripos til NRK.no fredag.

En stor internasjonal aksjon ledet av Europol har ført til 112 pågripelser over hele Europa. Operasjonen, som kalles «Icarus», har vært målrettet mot det aller groveste av overgrep mot barn, ifølge Kripos.

Et dataprogram utviklet av norsk politi står sentralt i avsløringen av det internasjonale nettverket, som deler filmer som inneholder eksempelvis voldekt av spedbarn.

– Innholdet viser stygge overgrep mot barn i alle aldre, alt fra nyfødte til litt eldre, sier politioverbetjent Bjørn Erik Ludvigsen, som har etterforsket materialet.

Ifølge Roll-Matthiesen i Kripos er det foreløpig ikkje identifisert noen norske offer i de 19 sakene her til lands.

– Avdekket ukjente overgripere

Politiet utelukker ikke at det kan dukke opp flere mistenkte i saken.

– Denne aksjonen var den første av flere aksjoner Norge vil delta i framover, sier Roll-Matthiesen.

13 politidistrikter deltar i aksjonen i Norge, som omtales som en velykket operasjon.

– Det er en åpenbar mulighet at flere forhold blir avdekket også internasjonalt, sier Roll-Matthiesen.

Atle Roll-Matthiesen sier mye av dette er nettverk som ikke har vært kjent for politiet tidligere.

– Gjennom aksjonen er det avdekket overgripere som politiet ikke kjente til fra før, og det er med på å stoppe pågående straffbar aktivitet, sier Roll-Matthiesen.

13 politidistrikt etterforsker 19 saker der flere enn 19 personer er mistenkt for bruk av pedofilinettverket.

Politiet aksjonerte mot 19 adresser

Politidistrikt

Antall saker

Agder

2

Telemark

1        

Hordaland

3

Vestfold

3

Rogaland

1

Sør-Trøndelag

2

Søndre Buskerud

1

Oslo

1

Asker og Bærum

1

Midtre Hålogaland

1

Vestoppland

1

Hedmark

1

Gudbrundsdal

1

Ekspander/minimer faktaboks

112 internasjonale arrestasjoner

I dag la det europeiske politisamarbeidet Europol fram mange detaljer etter opprulling av det som er en av de største aksjonene i år. I løpet av høsten har 26 land, inkludert Norge, aksjonert i denne saken.

112 arrestasjoner har funnet sted, opplyste Europol på en pressekonferanse. 269 mistenkte er identifisert, ifølge Europol-direktør Rob Wainwright.

19 danske menn er siktet i aksjonen. De er i alderen 24 - 55 år.

Politiet skal ha beslaglagt enorme mengder data i forbindelse med aksjonen, og dansk politi er bare begynt å gjennomgå datamengden som ifølge rikspolitisjef Jens Henrik Højbjerg kan tilsvare 9000 timer videoopptak.

– Dette er det groveste av det groveste

– Dette er det groveste av det grove. Det er snakk om 1500 kjente overgrepsfilmer, forteller Øyvind Breivik, seksjonsleder i Kripos.

Bak aksjonen står Dataprogrammet NordicMule, som Kripos selv har utviklet. Uten dette kunne ikke aksjonen blitt utført.

– Det som er spesielt med dette programmet er at Kripos kan gå inn i fildelingsnettverk og opptre anonymt. Vi opptrer som en hvilken som helst bruker. Det er ikke mulig å se at det sitter politi bak her, sier Breivik.

Breivik sier de kan sikre bevis og spore opp de som distruberer ulovlig materiale. 50 land har mottatt programvaren fra Kripos og planlegger å ta den i bruk.

– Sett i sammenheng er jeg helt overbevist om at det har en effekt. Det er en reell risiko for å bli oppdaget hvis du bruker nettet til å distribuere grove overgrepsbilder og filmer, sier avdelingsleder i Kripos, sier Atle Roll-Matthiesen.

Rob Wainwright fra Europol

Europol-direktør Rob Wainwright.

Foto: Peter Dejong / Ap

AKTUELT NÅ