Hopp til innhold

Slått bevisstløs på gata fordi hun er svart

Jessica Kiil ble angrepet og slått bevisstløs midt på Karl Johan i Oslo. – De ba meg reise tilbake dit jeg kom fra, sier hun.

Video Angrepet på åpen gate

Video: – Han ville ikke slippe meg. Han fortsatte å slå meg, og dunka hodet mitt i bakken, sier hun.

Ved 0400-tiden natt til søndag, ble den opprinnelig kongolesiske kvinnen slått bevisstløs like utenfor Grand Hotel – samme sted som feststemte gjester tidligere på natta hadde feiret Nobel-banketten.

Angrepet skjedde i et område fullt av politi.

Den 38 år gamle kvinnen hadde feiret sin egen bursdag på byen, og hastet til nattbussen for å komme seg hjem da angrepet skjedde.

– Dunket hodet i bakken

– Det var et par som kom forbi meg, og en kvinne stilte seg opp foran meg, og sa «hei, hvor har du tenkt deg?». Så dytta hun meg og spytta på meg, sier Kiil til NRK.

– Reis tilbake dit du kommer fra. Dere er for mange her, sa kvinnen.

Kiil sier at hun forsøkte å ta på kvinnen, og sa «en kvinne snakker ikke sånn».

– Det siste jeg husker er at hun ropte til mannen: «Ta henne, drep henne, slå henne!». Så slo han meg i magen, sier hun.

Kiil forteller at flere forbipasserende kom raskt til og tok vare på henne. De ringte politiet, og fikk mannen vekk fra henne.

– Han ville ikke slippe meg. Han fortsatte å slå meg, og dunka hodet mitt i bakken, sier den gråtkvalte kvinnen.

Den bevisstløse kvinnen ble så fraktet til legevakten med ambulanse.

– Trist, men vil skje igjen

Dagen etterpå er hun fortsatt mørbanket, og hun har snakket med politiets innsatsleder om det som skjedde.

Politiet bekrefter historien til kvinnen, og sier at det finnes minst ett vitne som går god for den.

– Det er trist. Sånn skal ikke skje i denne byen. Beklageligvis var det Jessica som opplevde dette denne gangen, sier Christian Krohn Engeseth, innsatsleder Oslo politidistrikt.

– Men det har skjedd før, og det vil skje igjen. Vi klarer dessverre ikke å være på ethvert sted til enhver tid, sier han.

– Prøv å se framover

Jessica Kiil, som flyttet til Norge i 1995, og er norsk statsborger, har engasjert seg i hvordan innvandrere blir møtt her i landet. Hun skrev i 2007 en kronikk i Aftenposten om hvordan man oppfattes som minoritetskvinne.

Hun har også tidligere opplevd å bli trakassert for hudfargen sin, og hun er intervjuet i Dagsavisen om hvordan det er for norskafrikanske kvinner å bli tatt for å være prostituert.

Kiil synes det er ekstra trist at overfallet skjedde samtidig som Oslo skulle feire fredspristildelingen til tre afrikanske kvinner.

– Vi skulle jo feire fred. Jeg er fra Kongo, og var veldig glad for at vi ble nevnt. Men å bli stoppet og banket opp fordi man er svart ...

Engeseth har følgende råd til den sønderknuste kvinnen:

– Jeg vet du har det vondt nå, men prøv å se framover. Dette er en by som skal være trygg for alle. Gå ut og ha det gøy fortsatt.

Kiil har foreløpig ikke anmeldt forholdet, og paret er derfor ikke anholdt av politiet. Hun sier til NRK at hun vil anmelde overfallet mandag.

AKTUELT NÅ