Hopp til innhold

– Verden gikk i svart da jeg fikk hiv

Camilla Trøen Tobekk følte stor angst, skyld og skam da hun fikk hiv. Flere enn noen gang blir smittet av viruset i Norge i dag, og fortsatt eksisterer svært mange fordommer mot sykdommen.

Hiv-smittede Camilla og hennes ektemann

ÅPEN: I dag lever Camilla Trøen Tobekk et godt og helt normalt liv sammen med ektemannen Christian Tobekk.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

Camilla Trøen Tobekk husker ikke noe særlig av de seks første månedene etter beskjeden. Verden gikk i svart. Dagene ble preget av depresjon og angst. Hun følte også skyld og skam fordi hun hadde blitt hivpositiv.

Det skulle ta lang tid før hun fortalte noen om sykdommen. Men da hun gjorde det, fikk hun mye positiv tilbakemelding.

Trodde hun var narkoman

– Jeg har fått flere oppløftende og hyggelige kommentarer. Mine nærmeste har støttet meg fullt og helt. Men reaksjonene fra andre har vært både og. Jeg har opplevd mange fordommer, sier hun.

Blant annet møtte Camilla en gutt som fikk panikk og kastet henne rett ut av huset da hun sa hun hadde hiv. Hun har også opplevd fordommer hos helsevesenet. Leger antok at hun hadde fått smitten ved å være sprøytenarkoman.

Tidligere denne uken valgte Camilla å stå åpent fram i Dagsavisen og ukebladet Kamille. Hun håper at hennes historie kan hjelpe andre hivsmittede slik at de ikke trenger å føle seg så alene som det hun selv gjorde.

– Nordmenn er uopplyste

For hiv blir først og fremst forbundet med menn som har sex med menn, narkomane som deler sprøyter og fattige samfunn i andre verdensdeler.

Men problemet er økende i Norge. Aldri før har så mange heteroseksuelle bosatt i Norge blitt smittet som nå. Det til tross for at hiv har vært kjent i 30 år.

I 2010 ble det registrert 57 nye tilfeller av smitte gjennom heteroseksuell kontakt i Norge. Det er mer enn dobbelt så mange som i 2001, da det kun ble registrert 27 tilfeller.

Generalsekretær i HivNorge, Evy-Aina Røe, mener misoppfatningene om hvordan hiv smitter, først og fremst skyldes at det norske folk er uopplyst. I dag er verdens aidsdag, en dag HivNorge og andre organisasjoner benytter til å opplyse nordmenn om faren ved ubeskyttet sex.

– Norske ungdommer er fryktelig dårlige på å bruke kondomer. I tillegg har de lite kunnskap om sykdommen. Vi må ha opplysningskampanjer og bedre seksualundervisning i Norge. Det må en holdningsendring til, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Evy-Aina Røe er bekymret

BEKYMRET: Evy-Aina Røe mener at nordmenn er skremmende lite opplyst om hiv.

Redd for berøring

En ny undersøkelse utført av InFact for RFSU viser at 8 prosent av de mellom 18 og 24 år tror at hiv smitter gjennom forkjølelse, og 12 prosent tror det smitter gjennom spytt.

I Midt-Norge svarer 4,7 prosent av alle aldersgrupper at de tror hiv kan smitte ved berøring. På landsbasis vet bare 8 av 10 at hiv smitter ved seksuell kontakt.

Viruset smitter ved seksuell kontakt og blod.

– Epidemien har forandret seg. Nå gjelder den heterofile mennesker også, selv om tallet er høyest blant menn som har sex med menn, sier Røe.

Tallet på hivsmittede i Norge begynner å nærme seg 5000. Røe tror at så mange som 400 personer kan være smittet uten å være klar over det.

Lever et normalt liv

Camilla Trøen Tobekk ble smittet i 2006. I dag lever hun et helt normalt liv.

Camilla Trøen Tobekk er en av svært få som tør å stå fram med hiv

Camilla Trøen Tobekk er en av svært få som tør å stå fram med hiv

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– Medisinene er så gode at jeg ikke merker noe til sykdommen. Jeg må bare huske å ta medisiner hver morgen og kveld, og så må jeg ta blodprøver hver tredje måned. Jeg er heller ikke noe særlig smittefarlig når jeg går på medisin, sier hun.

Før Camilla ble åpen om sykdommen, var hun redd for at noen skulle finne det ut og spre det videre.

– Ved å fortelle det selv tar jeg kontrollen tilbake. Jeg håper flere vil gjøre det, sier hun.

Evy-Aina Røe forteller at det er svært vanskelig å stå fram med hivsmitte i Norge, og at man kan telle på én hånd hvor mange personer som er åpne. Hun mener at samfunnet har altfor lite kunnskap om viruset, slik at det blir for tøft for personer å stå fram.

– Veldig mange er redde for å bli smittet ved sosial omgang med hivpositive. Og når folk er redde reagerer de irrasjonelt. Personer med hiv risikerer å bli utestengt, sier hun.

– Alene og usynlige

Dagbladet-journalist Trude Ringheim har i dag utgitt boka «Elsk meg som jeg er» i samarbeid med HivNorge, hvor hun har intervjuet syv kvinner med hiv og kjæresten til en av kvinnene. Hun har også erfart hvor vanskelig det er for hivpositive å snakke åpent om sykdommen. Derfor har hun gitt alle personene nye navn i boken.

– Jeg oppdaget at hivsmittede ofte føler seg veldig alene og usynlige. Men jeg er imponert, rørt og stolt av kvinnene i boken. De har klart å skape seg et godt liv med selvtillit og verdighet. De har etter hvert innsett at det ikke er noen grunn til å skamme seg, sier hun.

I mine mørke stunder har jeg sett på meg selv som en billig, møkkete liten ting. For det var jo selvforskyldt det som hendte, og jeg er fortsatt skamfull. Bildet jeg har hatt, og kanskje fortsatt har av meg selv, er jo selveste frøken Dydig. Og slik skjer bare ikke dydige frøkner.

En av kvinnene i boka "Elsk meg som jeg er"

– Det har vært fint og rørende å lage boken. Temaene er veldig nære. Det handler om selvfølelse, aksept og det å bli elsket for den man er. Dette er følelser som berører oss alle, sier hun.

Ringheim mener at Norge er likegyldige, og at problemet med hiv blir forbundet med andre verdensdeler enn vår egen.

– Relativt sett så er det få det gjelder. Jeg tror derfor det norske folk velger å overse problemet, sier hun.

Min søster, som har to barn som den gang var små, ble veldig redd for at jeg kunne smitte barna. Hun ble engstelig for at jeg skulle holde dem eller bade dem. Det ble til at jeg trakk meg langt unna for ikke å være en belastning for henne.

En av kvinnene i boka "Elsk meg som jeg er"
Trude Ringheim med boken "Elsk meg som jeg er"

Trude Ringheim ga i dag ut boken 'Elsk meg som jeg er' hvor hun har intervjuet syv kvinner og en av kvinnene sin kjæreste.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger