Hopp til innhold

Har holdt munn i et år

Hovedmannen i terrorplanleggingssaken, som aktor mener har vært på Al Qaidas treningsleir i Pakistan skal i dag forklare seg i retten. Det er knyttet spenning til hva Mikael Davud vil si fordi han det siste året har nektet å snakke med politiet.

Tegning av Mikael Davud

BARE ETT AVHØR: Mikael har bare snakket i et enkelt avhør, og har omtrent ikke snakket med politiet det siste året. I dag inntar han vitneboksen i Oslo tingrett tiltalt for terrorplanlegging.

Foto: Karl Gundersen (rettstegning)

– Han kommer til å forholde seg til det han tidligere har forklart. Hvis man følger hans forklaring så har han riktignok planlagt å lage en bombe, men ikke inngått noe forbund med noen med sikte på å utføre noen terrorhandling slik han er tiltalt for, sier Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn til NRK.

Carl Konow Rieber-Mohn

INGEN AVTALE: Hovedmannens forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn mener at det ikke var noen avtale, eller forbund, om å begå terror til tross for at det ble skaffet bombeingredienser.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Skaff deg oversikt:

Dette er de terrortiltalte

Rettssaken mot tre menn som er tiltalt for å ha planlagt en terroraksjon mot Jyllandsposten startet i Oslo tingrett tirsdag.

Til nå er det bare medtiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak som har forklart seg i retten. Han har fortalt at Davud foreslo at de skulle sprenge det danske avishuset på grunn av trykkingen av tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Les også: Sier han ønsker Westergaard død

Bujak har også forklart at han oppbevarte stoffer i sin kjellerbod som skulle brukes i angrepet. Ifølge Bujak skal den antatte hovedmannen Davud ha endret planer , og senere bedt ham i stedet skaffe en pistol så de kunne skyte tegneren Kurt Westergaard.

Les også: Snakket med «mafiafolk» for å skaffe pistol

Uenighet om terrormålet

Mikael Davud har tidligere gitt en helt annen forklaring i avhør med politiet og sagt at de to aldri har snakket om Jyllandsposten som mål.

– Det har han nærmest smilt av fordi han aldri har hatt noen andre planer, sier han selv, enn å hevne seg på kinesiske myndigheter. Nettopp fordi de har undertrykket hans folk, drept hans familiemedlemmer og på annen måte undertrykket ham og den folkegruppen han tilhører. Når dette har vært oppe tidligere har han sagt at det er helt på jordet, sier Davuds forsvarer Carl Konow Rieber-Mohn.

Mikael Davud tilhører folkegruppen uighur. En befolkningsgruppe som holder til i Xinjang-provinsen i Kina, og som selv mener de er undertrykt av kinesiske myndigheter.

Les også: Planla å sprenge Kinas ambassade
Les også: Gikk på bombeskole i Iran

Davud har innrømmet at han ønsket å lage en bombe for å sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo. Han har sagt at han var den eneste som visste om at dette var det egentlige målet og at han kun utnyttet de to medtiltalte for å skaffe de ingrediensene han trengte for å lage eksplosiver.

Davud valgte å forklare seg i politiavhør etter at Bujak hadde begynt å snakke.

Al Qaida-koblinger

Geir Evanger

SPENT: Statsadvokat og aktor Geir Evanger er spent på hva Mikael Davud skal si i sin forklaring for retten.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Påtalemyndigheten mener Davud er hovedmannen i saken og at han kan knyttes til terrororganisasjonen Al Qaida. Aktor mener han har vært på treningsleir i Pakistan for å lære å lage sprengstoff, og at blant annet e-postutveksling og reisevirksomhet kan bevise kontakten.

– Den internasjonale delen, altså forbund opp mot Al Qaida anser vi som meget viktig. Det er av bevismessig betydning for de andre forbundene og ikke minst så understreker det alvoret i saken. Altså at man mener at al-Qaida sto med en person i Norge i 2009, har statsadvokat Geir Evanger uttalt til NRK.

Les også: Mener Davud fikk Al Qaida-opplæring
Les også: Al Qaida hadde en person i Norge i 2009

Davud har sagt at han vært på bombeskole i Tyrkia men nekter for å ha vært i Pakistan.

Forsvarerne sier at det ville vært svært risikabelt for klienten å reise ditt fordi han kunne blitt utlevert til Kina hvis han hadde blitt pågrepet av politiet i Pakistan.

Hva har din klient forklart om sin tilknytning til Al Qaida?

- Jeg vil ikke gå noe nærmere inne på det, utover å si at han hadde, i følge egen forklaring, en plan om å hevne seg på kinesiske interesser. I forbindelse med det var han interessert i å lære ting. Han var da villig til å bruke ulike folk som ikke nødvendigvis skulle styre ham, men hvor han kunne erverve den kunnskapen han trengte, sier Rieber-Mohn til NRK.

Erkjenner han at han har inngått en avtale med noen der om å ramme noe i Danmark?

– Overhode ikke, svarer Rieber-Mohn.

Spent på hovedmannens forklaring

NRK vet at statsadvokaten og PST er svært spent på hva Davud vil si når han får sjansen i retten. Påtalemyndigheten har lagt Bujaks forklaring om Jyllandsposten til grunn i tiltalen, og har ikke nevnt den kinesiske ambassaden i Oslo som mål.

Davud har nektet å si noe mer i politiavhør etter at han gav sin forklaring for et år siden.

Hvis Davud blir trodd på sin forklaring om at det ikke var planer om å ramme annet enn den kinesiske ambassaden, og at han var alene om det, kan de tiltalte ikke straffes for å ha inngått et terrorforbund.

Kinas ambassade i Tuengen allé 2 i Oslo

KINAS AMBASSADE: Davud har forklart i avhør at han ville sprenge den kinesiske ambassaden i Oslo, og vil fastholde det i rettssaken ifølge hans forsvarere.

Foto: Kvale, Jens O. / SCANPIX

Davud får ikke bytte fengsel slik han krevde før rettsaken. Forsvareren hans sa til NRK at han mistrives så sterkt i Ila fengsel at han mente det var viktigere å komme seg bort derifra enn å komme hjem.

Men Ullersmo fengsel som var aktuelt hadde ikke mulighet til å ta han i mot. Nå vil han i hvert fall sitte på Ila til rettssaken er ferdig før jul.

Les også: Sjokkert over at vennen var PST-informant

AKTUELT NÅ