Hopp til innhold

Utøya-overlevende: – Brikkene falt på plass

STORTINGET (NRK) Stortingsrepresentant Knut Gravråk (Ap) har aldri fått tidspunktet for pågripelsen av Anders Behring Breivik til å stemme overens med sine egne opplevelser på Utøya 22. juli.

Knut Gravråk, Knut Storberget

OVERLEVDE UTØYA: Vararepresentant på Stortinget, Knut Gravråk (Ap), var blant ungdommene som overlevde Utøya. Han mener justisminister og partikollega Knut Storberget (t.h) presenterte en god redegjørelse om 22. juli på Stortinget torsdag.

Foto: Ingunn Andersen

For litt over tre måneder siden svømte den unge Ap-politikeren for livet fra massedrapsmannen på Utøya.

Torsdag fulgte han justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grethe Faremos redgjørelse om 22. juli på Stortinget.

Basert på helt nye opplysninger fra Nordre Buskerud politidistrikt, opplyste justisministeren at terrorsiktede Anders Behring Breivik trolig ble pågrepet mellom fire og seks minutter senere enn det som tidligere har vært kjent.

Gravråk er overrasket over at tidspunktet ikke har blitt spikret tidligere, men sier de nye opplysningene stemmer bedre overens med det han selv opplevde 22. juli.

– Jeg må innrømme at dette er noe vi som var der har diskutert oss i mellom. Vi aldri har aldri fått klokkeslettene til å stemme overens med det vi selv har opplevd. Samtidig må vi huske på at det er en pinlig nøyaktighet i forhold til tidspunktene, og at det ligger feilmarginer her i forhold til at man kan ha sett feil på klokka, sier Gravråk til NRK.

– Det er en del brikker som faller på plass. Samtidig er jeg en av de som har greid å komme meg videre i forkant av disse opplysningene, sier han.

storberget

ORIENTERTE STORTINGET: Justisminister Knut Storberget (Ap).

Foto: Junge, Heiko / Scanpix
– Pågrepet senere

Det er i et notat til justisministeren sendt onsdag denne uken, at Nordre Buskerud politidistrikt skriver at de har satt melding om pågripelse i lydloggene fra 22. juli til 18.35.

Les hele notatet her

Beredskapstroppen har tidligere opplyst at massedrapsmannen ble pågrepet klokken 18.27.

Men ved å sammenholde telefoni, film og samtaler med tjenestemenn fra beredskapstroppen og Nordre Buskerud, mener politiet nå at pågripelsen skjedde mellom 18.32 og 18.34.

– Materialet angir et noe senere tidspunkt, sa Storberget i sin redegjørelse på Stortinget torsdag.

Tenker tilbake

Knut Gravråk syns Storberget presenterte en ryddig redegjørelse.

– Det har bare gått litt over tre måneder og 22. juli-kommisjonen skal fortsatt gjøre sin jobb, sier han.

– Det var veldig spesielt å høre dette, siden man er såpass berørt selv. Når man får servert klokkeslett og tidspunkt på denne måten går tankene tilbake til det jeg selv opplevde og gjorde i det tidsrommet, sier han.

Viktig med tett oppfølging

Storberget pekte torsdag på totalt syv hovedutfordringer etter 22. juli. Et av dem er oppfølgingen av ofre og pårørende.

Gravråk mener det er viktig at også de som ikke tar direkte kontakt får tilbud om hjelp.

– Det er viktig at man blir fulgt opp uten at man ber om det selv. Mange er nok ikke i stand til å vurdere hva som er det beste, og er avhengige av å selv bli kontaktet, sier han.

Ekstern PDF: Les hele 22.7-redegjørelsen til Storberget og Faremo her

AKTUELT NÅ