Hopp til innhold

KS: Vi trenger fire ganger så mange barnehageplasser

Når to-åringene mister kontantstøtten neste høst kommer langt flere til å ville ha barnehageplass, viser nye anslag. Kommunene nekter å ta ekstraregningen.

Merkepress i barnehagane

Illustrasjonsfoto

Foto: Eli Eikenæs Vengen / NRK

Kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon, KS, advarer om det de mener er en kraftig underbudsjettering i neste års statsbudsjett.

Direktør Sigrun Vågeng mener at behovet for barnehageplasser kommer til å øke når to-åringene mister retten til kontantstøtte.

Sigrun Vågeng

KS-direktør Sigrun Vågeng sier kommenene ikke vil ta ekstraregningen, hvis statens beregninger er feil.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Mangler en halv milliard kroner

Telemarksforskning har sett på saken på oppdrag for KS. Regjeringen har beregnet 1100 nye barnehageplasser neste år, men forskerne mener det reelle behovet er nesten fire ganger så høyt.

– I så fall mangler budsjettet vel en halv milliard kroner, sier KS-direktøren.

– Stortinget må legge de relle kostnadene til grunn og ikke regjeringens anslag i statsbudsjettet, legger hun til.

I dag møtes regjeringen og kommunene for å prøve å bli enige. Kommunene nekter å bli sittende igjen med ekstraregningen, hvis regjeringens tall er gale.

Lisbeth Rugtvedt

Regjeringen vil diskutere beregningene med KS, sier statssekretær Lisbeth Rugtvedt

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Ikke sikkert staten tar regningen

Statssekretær Lisbeth Rugtvedt i Kunnskapsdepartementet sier staten vil diskutere saken, men at det ikke nødvendigvis betyr at den tar regningen.

– Vi vil snakke med KS om hvordan man kan komme fram til et bedre anslag, men det er ikke dermed sagt at finansieringen blir en annen, sier Rugtvedt.

Tidligere i høst ble det kjent at regjeringen mener at det nå er full barnhagedekning her i landet. Den vil derfor ikke gi penger til ny utbygging.

LES OGSÅ: Kutter støtten til nye barnehager

AKTUELT NÅ