Hopp til innhold

Jens: - Faren er ikke over

Statsminister Jens Stoltenberg lover mindre statlig pengebruk og et langt strammere budsjett enn mange forventer.

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

- Tusen takk, Jens, for at du har ledet partiet og landet på en så flott måte gjennom denne vanskelige tiden. Vi føler oss veldig trygge med deg ved roret.

Slik innledet Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen introduksjonen av statsminister Jens Stoltenberg da partiets landsstyremøte startet i dag.

Der skal partiet oppsummere valget, diskutere hvordan man skal utvikle organisasjonen der hvert sjette medlem har meldt seg inn de siste månedene og hvordan partiet skal jobbe frem mot stortingsvalget i 2013. Det er også den første oppsummeringen etter terrorangrepet som rammet Utøya og regjeringskvartalet.

Også skal de snakke skole og skolepolitikk. Det kan være dårlig nytt for skolepartiet og regjeringspartneren SV.

Mer om det siden.

Strammer pengesekken

Jens Stoltenberg åpnet talen med å gratulere partiet med et kjempevalg med en oppslutning på 31,7 prosent i kommunene og 33,2 prosent i fylkene.

Så snakket Stoltenberg om de økonomiske utsiktene. Da lovet han at statsbudsjettet som legges frem fredag 6. oktober kommer til å bli strammere enn forventet.

- På flere områder vil vi i det kommende budsjettet foreslå å bruke mindre penger enn det mange forventer seg og ønsker seg. Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.

Han advarte også mot å tro at Norge og norsk økonomi ikke påvirkes av situasjonen i Europa, USA og resten av verden.

- Lavere etterspørsel internasjonalt vil påvirke norsk næringsliv, sa Stoltenberg.

- Landets største parti også på skole

Partiets nestleder Helga Pedersen sa før møtet at skole kommer til å bli viktig både for landsstyremøtet og i tiden frem mot valget i 2013.

- Vi er landets største parti, og skole har vært én av kjernesakene våre siden Håkon Lie. Den arven skylder vi både medlemmene våre og de mange som har stemt på oss å opprettholde, sier Pedersen til NRK.

Hun sier det er et tankekors at brudd på arbeidsmiljøloven får rettmessig stor oppmerksomhet, mens det knapt nevnes i offentligheten at flere tusen går ut av 10'ende klasse hvert år uten å kunne regne eller lese.

- Vi må glede oss over det som lykkes, også må vi bruke den kunnskapen der vi ikke lykkes, for folk må kunne lære å lese og regne, sier Pedersen.

AKTUELT NÅ