Hopp til innhold

Alle omkomne etter terroraksjonene identifisert

POLITIHUSET (NRK.no) Alle som ble drept i terroraksjonene i Oslo og på Utøya er formelt identifisert.

Johan Fredriksen

FØLER MED OFRENE: Stabssjef i Oslo politidistrik Johan Fredriksen har denne uken oppdatert presse kontinuerlig om sikkerhetssituasjonen i Oslo og på Utøya.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Det bekreftet politiet under en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Det pågår nå en varsling av de pårørende vi ikke har vært i kontakt med. Det er samsvar mellom savnede og døde. Navnene vil bli frigjort klokken 18. Hvis vi har kommet i kontakt med alle pårørende kan alle navnene bli kunngjort, sier stabssjef i Oslo-politiet Johan Fredriksen under en pressekonferanse fredag.

– Vi sitter kun igjen med en liten bekymringsmelding på en utenlandsk statsborger, og det er gjort alle mulige undersøkelser. Personen er heller ikke formelt meldt savnet, sier stabssjefen.

Én uke siden angrepet

Fredriksen innledet pressekonferansen med å si at politiet har stor medfølelse med de som har mistet noen i angrepet.

– Det er i dag ei uke siden de siste tragiske hendelsene på Utøya og i regjeringskvartalet skjedde. Det er da mange minnemarkeringer og vi føler med dem, sier han.


Flere terrorplaner: Ville sprenge atomreaktor i Halden

Nytt avhør

Behring Breivik ble fredag morgen fraktet til nye avhør i den store politbygningen midt på Grønland i Oslo.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyste på pressekonferansen fredag at politiet er varsomme med å svare på inngående spørsmål om detaljer knyttet til hans oppførsel i timene før terrorangrepene.

– Avhøret av 32-åringen fredag er først og fremst en gjennomgang av det syv timer lange avhøret han ga lørdag, sier Hjort-Kraby.

Avhøret er på over 50 sider, opplyser politiet.

– I forrige avhør lot vi ham selv beskrive og forklare. Nå går vi gjennom det forrige avhøret. Det vil ta lang tid. Vi skal konfrontere ham med ting fra forrige avhør . Nye avhør vil tidligst finne sted til uken. Vi ønsker ikke å opplyse når og hvor på grunn av sikkerhetsmessige årsaker, sier politiadvokaten.

Peker mot at flere celler ikke eksisterer

Hjort Kraby sier Behring Breivik fortsatt fremstår som rolig i avhøret.

– Så langt jeg har fått høre fra avhørene i dag er han like rolig som sist han ble avhørt.

Et av de viktigste områdene for avhørene virker å være å klargjøre Behring Breiviks påstander om at det finnes flere terrorceller. Han skal både i avhør og i fengslingsmøtet i retten ha opplyst at det skal finnes ytterligere to celler i Norge og flere i utlandet.

Politiet etterforsker dette, men ingen er pågrepet ennå.

– Ingen andre personer er pågrepet, hverken i Norge eller i utlandet, sier Kraby.

Kraby vil ikke gå i detalj rundt eventuelle celler og hva politiet vet. Han går derimot ganske langt i å diskreditere Behring Breiviks påstander.

– Vi vil ikke si noe mer om eventuelle celler, men det etterforskes. Alt peker derimot mot at det ikke eksisterer noen flere celler, sier Kraby.

Sort plast

Video Anders Behring Breivik kjøres ut av Ila for avhør, 29. juli 2011 (foto: Morten Holm, Scanpix)

DEKKET AV SVART PLAST: Bilen med siktede Behring Breivik kjøres ut av Ila for nye avhør, 29. juli 2011. Avhøret er det andre siden pågripelsen.

Det var like etter klokken 09.00 fredag morgen at politiets biler rullet ut av portene på Ila fengsel.

I motsetning til under fengslingsmøtet på mandag var vinduene denne gangen dekket av sort plast - trolig for å hindre mediene fra å ta bilder av den siktede fra siden.

– Dette skyldes sikkerhetsmessige grunner fra politiets side. Det er også slik at han er underlagt fullstendig isolasjon, og vi ønsker ikke at han skal kunne kommunisere med andre, forklarer politiadvokat Hjort Kraby.

Ifølge stabssjef Johan Fredriksen har Behring Breivik «den sterkeste sikkerheten som er mulig å oppdrive i Norge akkurat nå».

Én uke siden bombeangrepet: Minuttene som forandret Norge

Mye kriminalitet i Oslo

Johan Fredriksen sier det har vært mer kriminalitet enn vanlig i hovedstaden de to siste dagene.

– Vi hadde en oppblomstring av kriminalitet når de store massene forsvant fra Oslo by. Det er ganske vanlig etter slike type store samlinger. Når folk flest forsvinner virker det som om noen har noe de må ta igjen, men dette er nå i ferd med å normalisere seg, sier Fredriksen.

Omfattende etterforskning

Som NRK skrev i går står politiet overfor en enorm oppgave når de nå for alvor går inn i etterforskningen av norgeshistoriens verste, og største kriminalsak.

Saken innebærer blant annet 700 vitneavhør med ungdommer som var på Utøya, samt en rekke taktiske og tekniske etterforskningsskritt.

Torsdag bekreftet Pål-Fredrik Hjort Kraby overfor NRK at hele Norge involveres i saken på et eller annet nivå.

Oppdatert liste: Døde etter angrepene i Oslo og på Utøya

Les også: Forsvarer Geir Lippestad venter maksstraff

Direkte: Blomsterhavet ved Oslo domkirke

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger