Hopp til innhold

Mc-gjengene doblet på få år

Politiet sier klart i fra at de ikke lenger klarer kampen mot kriminelle og organiserte mc-gjenger alene. Antall medlemmer i klubbene er doblet på få år.

Video Frykter kriminelle MC-gjenger

Politiet ser med bekymring på at mc-kriminelle stadig rekrutterer flere medlemmer i klubbene sine.

Politiinspektør Atle Roll-Mathiesen mener hele samfunnet nå må stå opp mot det organiserte og kriminelle mc-miljøet.

Les også: Dette er de norske mc-gjengene
Les også: Slik er mc-gjengene organisert

Han har sett at stadig flere lokkes til miljøene rundt Hells Angels, Bandidos, Outlaws og Coffin Cheaters.

Det inntrykket forsterkes i politiets rapport «Politiets bekjempelse av kriminelle MC-gjenger i perioden 2011 til 2015» som NRK har fått tilgang til.

Der står det at de fire ledende kriminelle mc-gjengene i Norge hadde 256 medlemmer og prøvemedlemmer i 2010.

Ifølge politidirektør Ingelin Killengreen er det en dobling på få år.

Grov kriminalitet

Ikke uten grunn. Ifølge Roll-Mathiesen står disse mc-gjengene bak tung og grov kriminalitet.

Medlemmene i klubbene kan knyttes trusler om vold, vold, torpedooppdrag, pengeinnkreving i det grå markedet, narkotikatrafikk, heleri og en rekke former for økonomisk kriminalitet.

– Når vi da i tillegg ser på veksten i gruppene, så representerer dette et alvorlig samfunnsproblem etter hvert, sier politimannen.

Etablerer støttegrupper

I tillegg til medlemmene og prøvemedlemmene i gjengene peker Roll-Mathiesen på at grupper som Hells Angels, Bandidos og Outlaws også er i ferd med å rekruttere støttegrupper rundt egne gjenger.

– Dette er stort sett kriminelle unggutter med lav terskel for vold, og det de driver med har ingenting med motorsykler å gjøre, sier Roll-Mathiesen.

Killengreen og resten av politiet ber nå alle gode krefter, inklusive Norges kommuner, om å bidra for å forhindre at mc-gjengene rekrutterer stadig flere til sine miljøer.

– Vi ser nyetableringer av klubber, og vi ser stadig større aktivitet i eksisterende klubber. Det gjør at vi er bekymret, sier Killengreen til NRK.

AKTUELT NÅ