Hopp til innhold

Matrester, kvitteringer og barnehager i jakten på E.coli-kilden

Jakten på svaret for hvorfor tre barn er blitt E.coli-syke er i gang. Helsemyndighetene vil derfor raskt sikre seg alt fra halvspist mat til innholdet i matbutikkers datamaskiner.

Betaling i kassa med kort

Moderne datasystemer i butikker registrerer mye elektronisk om matkjøpene våre. Det kan være til hjelp i jakten på smittekilden.

Foto: Holmberg, Bjørn-Owe / SCANPIX

Tre barn fra Østlandet er innlagt på sykehus med en alvorlig nyresykdom som skyldes E.coli-bakterien. Alle tre er under ti år gamle og er fra Oslo, Akershus og Østfold, kunne Folkehelseinstituttet i går melde.

Les også: Tre barn alvorlig E.coli-syke

Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet

Karin Rønning som er overlege ned Nasjonalt Folkehelseinstitutt forteller at jakten er i gang selv om de ikke vet om barna er smittet av det samme.

Foto: NRK

Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom smittetilfellene, men det er tatt prøver for å se om det er nøyaktig samme bakterie som har gjort alle tre barna syke.

– Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom disse tilfellene, sier Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Det kan derimot ta opp til en uke før resultatene fra prøvene er klare. I mellomtiden gjør helsemyndighetene og Mattilsynet alt for å samle inn informasjonen som kan finne kilden. At tre barn er smittet på kort tid i flere ulike fylker tyder på at mat kan være kilden til bakteriene.

Les også: Sønnen hennes ble smittet av E.coli

– Når så mange som tre barn er smittet på så kort tid på, og på forskjellige steder geografisk, viser erfaring at mat oftest er kilden, sier Karin Rønning til NRK.

– Kassakvitteringer innholder mye informasjon

Etter utbrudd av e.coli-smitte her i landet har myndighetene fått prøvd seg flere ganger de senere årene. Arbeidet for å finne smittekilden er et samarbeid mellom Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og de lokale helsemyndighetene i den enkelte kommune.

Karin Rønning i Folkehelseinstituttet forteller at det er viktig ved e.coli-smitte å samle inn informasjon og prøver så raskt som mulig.

– Folk kaster matrester og matvarer som er gått ut på dato. I tillegg blir maten spist opp. Så man må sikre seg mens maten er tilgjenglig og så fort som mulig, sier hun.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Håpet er å samle inn all informasjonen slik at den er tilgjengelig i jakten som kan ta tid. Hvis alle tre barna har blitt smittet av den nøyaktig samme bakterien tyder det på at kilden kan være en matvare de alle sammen har spist. Derfor håper man å samle så mye informasjon som mulig tidlig for å kunne krysssjekke hva familiene har til felles på menyen.

– Man tar ut prøver fra alle matrester som finnes i kjøleskap og fryseboks som barnet kan ha spist av.

Derfor ber helsemyndighetene familiene om tillatelse til å hente ut data fra datasystemene i matbutikkene der de til vanlig handler. Kassalappen er mer enn bare prisen. I systemene registreres informasjon for maten som kan ha forsvunnet da emballasjen ble kastet.

– Kassakvitteringer i moderne dagligvarebutikker inneholder faktisk veldig detaljert informasjon om all maten vi kjøper. Der finnes informasjon om fabrikk, produksjonssted og mye mer. Også den typen informasjon vil man sikre seg raskt, forteller Rønning.

Intervjuer familien og informerer barnehagen

Tore Steen

Smittevernoverlege i Oslo kommune Tore W Steen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen (NRK)

De nasjonale myndighetene samarbeider tett med det lokale helsevesenet. De tre barna som hittil er påvist syke kommer fra Råde i Østfold, Bærum i Akershus og Oslo.

– Det finst en liste over spesielle sykdommer som kommuneoverlegen skal varslest om dersom det blir påvist nye tilfeller. E.coli er en av sykdommene på listen, sier smittevernoverlege i Oslo kommune, Tore W Steen.

I Oslo er det bydelsoverlegen som har hatt ansvaret for å informere den aktuelle barnehagen der e.coli nå er påvist. Smittevernoverlegen har kontaktet den berørte familien og intervjuet foreldrene til det smittede barnet.

– Familien til det smittede barnet har fått spørsmål om hva barnet har spist før symptomene brøt ut. I dette tilfellet er ett yngre søsken tatt ut av barnehagen og en avføringsprøve er sendt til testing. Dette er standardprosedyre, og resultatet vil være klart innen et par dager, sier Steen.

Han vet ikke mer om tilstanden til de tre barna som ligger på sykehus enn det folkehelseinstituttet har opplyst om så langt.

– Smittevernoverlegen sine oppgaver er primært å finne årsaken til smitteutbruddet, og å innføre tiltak for å hindre smittespredning, forteller Steen.

AKTUELT NÅ