Hopp til innhold

Tre barn alvorlig E.coli-syke

Tre barn fra Østlandet er innlagt på sykehus med en alvorlig nyresykdom som skyldes E.coli-bakterien.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E.coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt på grunn av HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Alle tre er under ti år gamle og er fra Oslo, Akershus og Østfold, melder Folkehelseinstituttet .

Har utviklet nyresykdom

Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom smittetilfellene, som har oppstått i Oslo, Akershus og Østfold. De tre har utviklet nyresykdommen hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), som i verste fall kan være dødelig.

– Pasientene har blitt syke i løpet av de siste to ukene. Folkehelseinstituttet undersøker nå årsaken til HUS-tilfellene i samarbeid med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten. Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom HUS-tilfellene, sier overlege Karin Rønning ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Tilstanden skal være meget alvorlig for to av barna. Et av dem har fått dialysebehandling på Oslo universitetssykehus, Ullevål, siden fredag. Et annet barn blir overført til Rikshospitalet i morgen for behandling der, mens det tredje barnet ser ut til å slippe dialyse.

Det blir nå tatt rutinemessige prøver av pasientene og matvarer hos familiene i samarbeid med Mattilsynet.

Blodig diaré

De vanligste årsak til HUS er infeksjon med en spesiell type E.coli-bakterier, kalt enterohemorragisk E.coli som gir særlig alvorlig sykdom.

Sykdommen starter vanligvis med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

LES OGSÅ: Alt om E.coli-skandalen i Sogndal

Stopper matservering

Nadderudskogen barnehage i Bærum, der ett av de smittede barna går, stopper all matservering i 14 dager etter pålegg fra smittevernsoverlegen. I tillegg skal alle lekene desinfiseres.

– Renhold blir pålagt å gjøre en ekstra god jobb. Håndhygiene er det vi kan være veldig nøye med, sier barnehagestyrer Toril Wiig til Budstikka.no.

LES: Nasjonalt utbrudd av E. coli

LES: TINE trekker rømme og youghurt

E.coli-bakterier

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr.

Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte bakteriegrupper kan være årsaken til alvorlig sykdom.

Bakterien smitter vanligvis fra mat eller en annen kilde som vann eller direkte kontakt med dyr. Smitte kan også skje fra person til person. Eldre og barn er spesielt utsatt for å få alvorlig sykdom.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ