Hopp til innhold

Vil sikre regelverk i gigant-barnehagene

Fagfolk advarer mot for store barnehager med for få ansatte. Nå lover kunnskapsminister Kristin Halvorsen en sikring av regelverket.

Kristin Halvorsen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen, her på besøk i Lerdal barnehage i Oslo.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Den store barnehagesatsingen har ført til bygging av store barnehager med plass til over hundre barn. Samtidig viser tall at færre ansatte jobber i den norske barnehagen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen vil klargjøre regelverket for barnehagene for å sikre at det blir ansatt flere førskolelærere.

– Det har vært usikkerhet rundt hvordan vi skal forstå hvor mange førskolelærere det skal være i barnehagen, sier Halvorsen.

Les også: Bekymret for billige basebarnehager

Les også: - Kvalitet i barnehagen har kommet i skyggen

Flere førskolelærere

Nå vil hun prøve å sikre flere ansettelser.

– For å sikre barnehager av høy kvalitet og ivareta barns behov for omsorg, lek og læring er det nødvendig med tilstrekkelig antall pedagoger. Vi har et regelverk som skal sikre dette. Nå presiserer vi hvordan reglene skal forstås og praktiseres, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

I følge pedagognormen for barnehager skal det være minimum én pedagogisk leder per 14-18 barn når barna er over tre år og én pedagogisk leder per 7-9 barn når barna er under tre år.

– Jeg ser alvorlig på at ikke alle barnehager følger regelverket om pedagogisk bemanning, sier Halvorsen. Mange barnehager legger til grunn en prosentvis pedagogressurs per barn, noe som ikke er i tråd med regelverket.

Vet ikke omfanget

Forsker Monica Seland er bekymret for at det bygges stadig flere basebarnehager i de store byene, uten at man vet hvor bra disse er for de minste barna.

Hun tok nylig doktorgrad med fokus på hverdagslivet i kommunale basebarnehager.

– Utviklingen har gått veldig raskt. Vi holder på med noe som vi ikke vet omfanget og konsekvensene av. Det er på tide å stoppe opp og forske mer på hva vi egentlig driver med før vi fortsetter, sier Seland.

Vanskelig med gode barnehager

Definisjonen basebarnehage gjelder særlig barnehager bygget med åpne og fleksible løsninger. Barna skal i større grad bevege seg fritt rundt i byggets mange rom og utforske forskjellige aktiviteter.

Disse arealene blir ofte myldreområder, der barna møter flere barn og flere voksne enn i den tradisjonelle avdelingsbarnehagen.

– Vi vet ikke hvordan de minste barna har det i basebarnehagene. De kan i seg selv være gode barnehager. Men slike åpne og fleksible arealløsninger, kombinert med den lave bemanningen og høye sykefraværet vi finner i mange kommuner i dag, gjør det ekstra vanskelig å få til gode barnehager for de minste barna, sier Seland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger