Hopp til innhold

Han beskytter regjeringen - men får ikke bli politi

Som 17-åring ble han tatt med ett gram hasj. Nå beskytter han Jens Stoltenberg. Likevel får han ikke bli politi.

Kommer ikke inn på Politihøgskolen

STENGT UTE: Han kommer ikke inn på Politihøgskolen. Årsak: Han ble stoppet med ett gram hasj på gata som 17-åring.

Foto: Halldor Asvall, NRK

En hasj-episode fra tenårene har satt solide kjepper i hjulene for drømmen om å bli politi for en sikkerhetsvakt NRK har vært i kontakt med.

De strenge reglene til vandel som politihøgskolen opererer med gjør at mannen, som nå er i midten av 20-årene, ikke får bli politibetjent.

Likevel anses sikkerhetsvakten, som også har tjenestegjort to ganger i Afghanistan, som skikket nok til å passe på sikkerheten til statsministeren.

Alt skyldes et valg han tok som 17-åring.

Tidlig 2000-tall: Tatt med hasj

– Det som skjedde var at jeg som 17-åring var sammen med en daværende kamerat, som røyket hasj. En dag han var på besøk hos meg, lot han sekken med utstyret han brukte til dette ligge igjen. Noen dager senere tok jeg med meg hasjen ut på gata for å levere det tilbake til ham, men ble stoppet av politiet.

– Da ble jeg tatt for besittelse av hasj.

– Røyket du hasj den gangen?

– Nei. Det har jeg aldri gjort. Jeg har ikke røyket sigaretter engang. Men jeg har vært sammen med folk som har gjort det, sier mannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

2010: Sikkerhetsklarert krigsveteran

Det har gått mange år siden mannen ble stoppet av politiet på begynnelsen av 2000-tallet. Han har tjenestegjort i Afghanistan for Norge i to ulike kontingenter.

Han har hatt ansvaret for å eskortere statsråder som Anne-Grete Strøm-Erichsen og Jonas Gahr Støre i det som beskrives som et av verdens farligste krigsområder.

Jens Stoltenberg foran statsministerboligen

BESKYTTER STATSMINISTERBOLIGEN - OG JENS: Sikkerhetsvakten er med på å ivareta sikkerheten til Jens Stoltenberg, her foran statsministerboligen i Inkognitogaten.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Han har blitt klarert på Norges nest høyeste sikkerhetsnivå - nivå "hemmelig" - for å kunne gjøre jobben sin som sikkerhetsvakt i regjeringskvartalet, ved statsministerens kontor og ved statsministerboligen.

Og i sin nåværende jobb - hvor han er med på å bære ansvaret for sikkerheten til regjeringstoppene og Jens Stoltenberg - anses han som skikket til å slippe tett innpå landets politiske ledelse.

– Jeg har vært helt åpen om det som skjedde da jeg var 17 år gammel - i alle mine jobber, både i forsvaret og sivilt. Dette har så langt gått helt greit, sier mannen.

Politiet: – Ønsker ikke slike holdninger

Tidligere i år søkte han opptak ved Politihøgskolen. Den søknaden fikk han i retur.

– Jeg fikk beskjed om at vandelen min var grunnen til at jeg ikke kunne søke politiet. Jeg ble fortalt at "slike holdninger ønsker vi ikke i politiet".

Det mener sikkerhetsvakten er galt.

– Da dette skjedde var jeg veldig ung. Det er så mange år siden nå at det blir helt feil for meg at det skal forfølge meg i så lang tid, sier han.

– Burde du ikke tenkt på det da du var 17 år gammel?

– Hadde jeg hatt én tredjedel av den livserfaringen jeg har i dag, så hadde jeg nok kanskje klart å tenke i de baner. Men - nei. Da jeg var så ung, tenkte jeg ikke på det, sier mannen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Statsministerens kontor i regjeringskvartalet

HIT, MEN IKKE LENGER: Sikkerhetsvakten har gjenomgått en omfattende klareringsprosess og slipper helt inn på Statsministerens kontor for å beskytte regjeringstoppene. Men på Politihøgskolen får han ikke innpass. Dette er et bilde fra da regjeringen startet opp arbeidet sitt etter valget i 2009.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Politihøgskolen: – Vi har et regelverk

Politihøgskolen, som er døråpneren for dem som vil bli politi i Norge, krever såkalt plettfri vandel for dem som skal bli politistudenter.

En opptaksnemd avgjør om eventuelle forseelser er alvorlige nok til at man ikke lenger har "plettfri vandel".

– Det er klart at jeg kan forstå at dette oppfattes som vondt av den enkeltpersonen det gjelder som får avslag hos oss på grunn av vandel, sier kommunikasjonssjef ved Politihøgskolen, Torill Gulbransen.

Hun understreker at Politihøgskolen ikke vil kommentere den konkrete saken til den sikkerhetsklarerte afghanistan-veteranen overfor NRK.

– Samtidig er det sånn at det vil være tilfeller der ting du har gjort i veldig ung alder faktisk forfølger deg resten av livet. Sånn er det i hvert fall ved inntak til Politihøgskolen, sier Gulbrandsen.

Må la politidrømmen ligge

Årets kull med politistudenter er nå godt i gang med studiene. Over 150 søkere ble avvist på grunn av vandel. Samtidig krever titusenvis av jobber i Norge - deriblant politifolk, forsvarsansatte og fengselsbetjenter - såkalt plettfri vandel.

Den sikkerhetsklarerte afghanistan-veteranen må la politidrømmen vente - og går tilbake til sin jobb som sikkerhetsvakt for landets politiske ledelse.

Hvor sjefen - Jens Stoltenberg - også har innrømmet overfor pressen på begynnelsen av 2000-tallet at han har prøvd å røyke hasj - som ungdom.

Det synes ikke sikkerhetsvakten hans er noe problem.

– Vår statsminister har sagt han har prøvd å røyke hasj. Bill Clinton - en av verdens mektigste menn - har innrømmet at han har prøvd å røyke hasj en gang i tiden. Det gjør deg ikke til noe dårlig menneske eller en dårlig person at du har vært dum en gang i tiden.

– Det trenger ikke å skulle farge skjebnen din resten av livet.

AKTUELT NÅ