Hopp til innhold

– Oljevernberedskapen er svekket

Kystverket innrømmer at den statlige oljevernberedskapen her i landet er redusert med en tredel på grunn av utlånt utstyr til oljekatastrofen i Mexicogolfen. Bellona er bekymret.

Video Norsk oljevernberedskap er redusert

NETT-TV: Norsk oljevernberedskap er redusert på grunn av utlån av utstyr til opprydding i Mexicogolfen.

Det er bare ett år siden norsk oljevernberedskap ble satt på en skikkelig prøve etter Full City-forliset utenfor Langesund. Det førte til sterk kritikk av oljevernsberedskapen i norske farvann.

Rune Bergstrøm

Rune Bergstrøm er fungerende beredskapsdirektør i Kystverket.

Foto: NRK

LES: Vil ha full granskning av Full City

LES: – La oljesanda ligge

LES: Oljesøl ett år etter «Full City»

Lånt ut fire systemer

I år er det oljekatastrofen i Mexicogolfen som har fått både oppmerksomhet og utstyr fra norske kystmyndigheter.

LES: Kan være ny lekkasje i Mexicogolfen

– Vi har lånt ut fire systemer med tre hundre lenser i hvert system til Mexicogolfen. I tillegg har vi gitt klarsignal på ett til som vi kan sende over dersom de har behov for det, sier Rune Bergstrøm, fungerende beredskapsdirektør i Kystverket til NRK.

Det statlige oljevernsutstyret er lagret 16 steder rundt i Norge. Nå er dette utstyret redusert med en tredel.

Svekker norsk oljeberedskap

Faksimile: Kystverket mener beredskapsnivået er svekket, men på et akseptabelt nivå.

Foto: Skjermbilde av korrespondansen mellom Kystverket og FKP

I brevkorrespondanse mellom fiskeri- og kystdepartementet og kystverket står det klart at beredskapen er svekket, men at Kystverket fremdeles mener den er akseptabel. Det er et syn miljøvernorganisasjonen Bellona ikke deler.

Bekymret for beredskapen

– Vi mener at vi i utgangspunktet ikke har en god nok beredskap for å dekke opp det risikobildet vi har langs kysten. Når man i tillegg har redusert beredskapen med 30 prosent er dette bekymringsverdig, sier Silje Lundberg, oljerådgiver i Bellona.

I Norge deles ansvaret for oljevernberedskap mellom kommuner, staten og oljeselskapene. Men det er kun staten og oljeselskapene som har lenseutstyr som kan brukes på åpent hav og i dårlig vær. Allikevel mener kystverket at de har mye å gå på.

– Av akkurat det utstyret utgjør det omtrent en tredel. Men totalt er det bare 1200 meter av 40.000 meter lenser som har totalt som er utlånt. Så vi har mye lenser. Det er sånn at beredskapen baserer seg på å få hjelp av andre nasjoner når det skjer noe, sier Rune Bergstrøm.

– Hadde en slik smell skjedd i Norge måtte vi fått hjelp av store deler av verden for å håndtere det. Derfor må vi trå til når det er andre som trenger hjelp, legger han til.

AKTUELT NÅ