Hopp til innhold

Mørkeblått flertall på Stortinget

Høyre fortsetter sin fremgang og har på NRK sin ferske meningsmåling flertall sammen med Fremskrittspartiet.

Video Mørkeblått flertall på Stortinget

VIDEO: Erna Solberg leder landets nest største parti ifølge NRK sin meningsmåling, og er fornøyd med det.

Høyre går fram med over to prosentpoeng i en meningsmåling som Norstat har gjort for NRK, og er ifølge målingen landets nest største parti.

Partiet går sterkt fram også i Trondheim, og på dagens måling er det blått flertall i byen som siden kommunevalget i 2005 er styrt av de rødgrønne.

Ap og SV tilbake

Hvis det hadde vært valg i dag ville partiet hatt rent flertall sammen med Fremskrittspartiet.

På målingen får partiet 25,4 prosent og er mer enn ett prosentpoeng større enn Fremskrittspartiet.

Arbeiderpartiet går tilbake med to prosentpoeng og er nede på 29 prosent. Også SV fortsetter å slite og går tilbake til 4,8 prosent.

I forhold til valget i fjor går Høyre frem hele 8 prosentpoeng, mens Ap går tilbake med 6 prosentpoeng.

NRKs partibarometer for juni

Parti

Mai

Juni

Diff

Mandatendring 

AP

31,1

29,1

-2,0

-12

Frp

24,1

24,3

0,2

2

H

23,4

25,4

2,1

15

KrF

4,3

4,3

0,1

-2

R

1,3

0,8

-0,6

0

Sp

5,9

5,9

0

-1

SV

5,2

4,8

-0,4

-2

V

3,4

3,5

0,1

0

Andre

1,2

1,8

0,5

0

– Truffet med kommunikasjon

– Det er åpenbart at vi har truffet med kommunikasjon med velgerne denne våren, sier en strålende fornøyd Høyre-leder Erna Solberg til NRK.

– Jeg tror vi har vært opptatt av det folk ser som utfordringer i samfunnet. Vi har fremmet en kreftplan og et yrkesfagløft. Vi har tatt opp kriminalitets utfordringer og vært mer opptatt av det enn det politiske spillet, sier Solberg, som har fått mange positive tilbakemeldinger fra velgerne denne våren.

Video Siv Jensen ser lyst på fremtiden

VIDEO: Fremskrittspartiets Siv Jensen er også fornøyd med flertallet de har sammen med Høyre på målingen.

Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen tar målingen med ro og er mer opptatt av at partiet gjorde det bra ved valget.

Foretrekker gode valgresultat

– Vi mobiliserte veldig bra før stortingsvalget, og jeg foretrekker å ha gode valgresultat og litt dårligere målinger enn motsatt, sier Pedersen, som understreker at partiet har ligget rundt 30 prosent på flere målinger, noe hun mener et anstendig nivå.

Regjeringspartner SV går også tilbake på NRK sin junimåling.

– Vi ligger rundt det vi hadde på valgnatten. Og registrerer at det er nesten ingen store endringer for noen av partiene. Bortsett fra at Høyre og Frp fremstår som et mørkeblått alternativ, sier partiet nestleder Bård Vegar Solhjell.

– Vi i SV må nå fremstå som et tydeligere alternativ og reise oss og den rødgrønne-regjeringen som en klar motsetning til dem, sier Solhjell.

Norstats meningsmålingen ble foretatt i perioden mellom 8. og 14. juni. I alt er 645 personer spurt og feilmarginen for de tre største partiene er mellom 3,3 og 3,5 prosent. De øvrige ligger mellom 1 og 2 prosent.

AKTUELT NÅ