Hopp til innhold

Høyre fosser fram i Trondheim

Det rød-grønne fyrtårnet blir utfordret i Trondheim. Nå er det borgerlig flertall i byen.

Yngve Brox

Høyres Yngve Brox er svært fornøyd med dagens meningsmåling for Trondheim.

Foto: Juliet Landrø

For første gang på ti år har de borgerlige partiene en knapp ledelse på de rødgrønne. Det viser en meningsmåling Adresseavisen har utført.

Også på landsbasis øker oppslutningen om Høyre. NRK sin ferske meningsmåling viser i dag mørkeblått flertall på Stortinget.

Ap-oppslutning stuper

Arbeiderpartiet er fortsatt størst, med knappe 32 prosentpoeng, men det er en tilbakegang på tolv prosentpoeng fra kommunevalget. Langt unna rekordoppslutninga på 43,9 prosent i lokalvalget i 2007.

– De blir straffa av velgerne sannsynligvis for det som blir oppfatta som løftebrudd, både bomringen, på skolesida og i eldreomsorgen, sier vinneren i den nye målinga, Høyres Yngve Brox, til NRK Trøndelag.

Undersøkelsen viser at det er Arbeiderpartiet som betaler så å si hele prisen for Høyres oppgang. De rød-grønne samarbeidspartnerne Senterpartiet ,SV og De Grønne går opp rundt ett prosentpoeng hver i forhold til resultatet i kommunevalget i 2007.

– Både jeg og partiet har høyere ambisjoner enn 31,8 prosent som denne målingen viser. Vi skal bruke denne advarselen som velgerne har gitt oss gjennom denne målingen til å stå på og gjøre vårt budskap enda tydeligere, sier ordfører Rita Ottervik til Adresseavisen.

Brox jubler

Ifølge meningsmålingen ligger de borgerlige partiene så vidt foran de rød-grønne, men har stukket av med ett mandat mer og dermed flertall. Høyres leder og frontfigur i Trondheim, Yngve Brox, er akkurat passelig oppspilt over den nye målinga.

– Vi er selvsagt veldig glad for å få ei god måling. Men så er det jo også bare ei god måling, og det er lenge igjen til neste valg, sier han nøkternt.

– Men det gir oss god inspirasjon til å stå på frem mot valget neste år, sier han og røper at han er veldig fornøyd men denne utviklinga.

Yngve-effekten

På nasjonalt plan har de borgelige partiene over lengre tid hatt økende oppslutning.

– Vi lurt på om det gjelder også i Trondheim, sier Brox.

Høyre er det nest største partiet i Trondheim, nå med 25,7 prosentpoeng.

– Nå ser vi at også til og med slår den nasjonale trenden i Trondheim. Det setter vi veldig stor pris på, for det tyder på at vi gjør en god jobb også i Trondheim Høyre, sier Brox.

Han tror de rød-grønne har tapt mye på blant annet bom-vei saken, men mener også mye av effekten kommer av at han har jobba hardt med å få fram sitt eget budskap.

– Vi har blitt mye tydeligere, og vi har lagt mye arbeid i å vises bedre i den politiske debatten. Det tror jeg vi har lyktes med.