Hopp til innhold

- UNE brøt loven

To nye dommer i Oslo tingrett slår fast at Utlendingsnemda brøt loven da de ville kaste ut to barnefamilier som har vært lenge i Norge.

Familien Houlacoui på Toten har bodd i Norge i fem og et halvt år. I tingretten har de vunnet retten til å få bli i Norge. Men ekteparet Jelena og Mahmoud Houlacoui og deres to barn, venter fortsatt på Utlendingsnemdas endelige oppholdstillatelse.

– Dette er livet vårt. Vi har ventet så lenge, og vi får bare håpe på det beste, sier datteren Susan Houlacoui (16).

– Vurderer for strengt

I 2006 bestemte et bredt utvalg i Stortinget at hensynet til barna skulle legges til grunn nå man vurderte om asylsøkende barnefamilier skulle få bli i Norge.

– Denne og en annen dom viser at Utlendingsnemda i sine vurderinger ikke samsvarer med Stortingets forutsetninger og intensjoner. De har vært for strenge og det viser at innvandringspolitiske hensyn har kommet tilbake slik at helhetsvurderingen er for streng, sier familien Houlacouis advokat, Arild Humlen.

Han mener de to nye dommene mot UNE beviser at praksisen med å sende asylbarn hjem har gått for langt.

– Dette bør få konsekvenser for praksisen i UNE. De bør legge om og innrette seg i samsvar med de rettslige vurderingene som dommene bygger på, sier Humlen.

Geir Bekkevold

Innvandringspolitisk talsmann i Kristelig folkeparti, Geir Bekkevold.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

Både Advokatforeningen og Kristelig Folkeparti (Krf) mener dommene viser at regjeringens asylpolitikk går på bekostning av barna.

Fastere i klypa

– Det er bekymringsverdig fordi dette handler om barn, sier innvandringspolitisk talsmann i Kristelig folkeparti, Geir Bekkevold.

Mange fikk opphold etter at Stortingen kom med de nye retningslinjene om hensynet til barn, men så endret rutinene seg brått.

– Til tross for enigheten i Stortinget har man nå begynt å endre praksisen for å være litt fastere i klypa, for å bruke Justisminister Knut Storbergets utrykk, sier Bekkevold.

Direktør i Utlendingsnemnda, Terje Sjeggestad.

Direktør i Utlendingsnemnda, Terje Sjeggestad.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Skyter langt over mål

Direktør i Utlendingsnemda, Terje Sjeggestad sier kritikken ikke er berettiget og at UNE vurderer å anke en av dommene.

– Kritikken skyter langt over mål, og er ikke berettiget slik vi i Utlendingsnemda ser det. Vi forholder oss til det Stortinget har bestemt, og ikke til det enkeltpersoner, heller ikke enkelte stortingsrepresentanter måtte mene om dette på et feilaktig grunnlag, sier Sjeggestad til NRK.

AKTUELT NÅ