Hopp til innhold

Ingen oversikt over laser-klager

Åtte pasienter har klaget etter å ha gjennomgått en laseroperasjon ved en av de private øyeklinikkene i fjor. Ingen av sakene er ferdigbehandlet ennå.

Laseroperasjon

Fra en laseroperasjon.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

De er fortsatt til behandling hos Norsk Pasientskadeerstatning . Privat sektor ble innlemmet i pasientskadeordningen fra nyttår 2009.

Ingen oversikt

De fleste som vil rette opp synet, blir laseroperert ved private klinikker. Årsaken er at køene er lange, og at sykdomstilstander på øynene er prioritert.

- Det er ingen som har oversikt over hvor mange synskorrigerende laseroperasjoner det utføres i Norge og utlandet, sier overlege Hilde Heger ved øyeavdelingen på Ullevål universitetssykehus.

Overlege Hilde Heger, Ullevål universitetssykehus.

Ingen har oversikt, men et stort flertall er fornøyde sier overlege Hilde Heger ved Ullevål universitetssykehus.

Foto: Puls / NRK

Årsaken er at det er et stort privat marked som ingen kjenner omfanget av.

- Internasjonale undersøkelser viser imidlertid at 95 prosent av dem som blir operert er fornøyd, 5 prosent er grader av misfornøyd.

- De misfornøyde havner stort sett i den offentlige helsekøen, forteller Heger. På Ullevål universitetssykehus får de henvendelser fra 3 - 4 misfornøyde pasienter i måneden.

Fra pioner-tiden

- Men det er ikke folk som har skader, det er stort sett folk som er operert for flere år siden, og som ikke synes de fikk noe bedre syn.

Dette er pasienter som stiller langt bak i den offentlige helsekøen. Det er stort sett bare sykdomstilstander på øyet som blir operert i offentlig regi.

- Vi har utført laseroperasjoner på øyne i 15 år i Norge. Legene er blitt flinkere, og utstyret er bedre nå enn i begynnelsen, sier Heger.

Noen egner seg også bedre for operasjon.- Er du minus to og en halv på begge øynene, er sjansen for at du blir fornøyd stor. Har du skjeve hornhinner i tillegg, kan det bli mer komplisert, sier den erfarne øyelegen.

- Ser ikke småskruene

Johnny Christiansen

Johnny Christiansen fikk et arr på hornhinnen.

Foto: Bent Tandstad / NRK

Johnny Christiansen fra Horten har gjennomgått to laseroperasjoner for å bedre synet sitt. Han ble ikke fornøyd.

Det er ikke alle som er like uheldig som Christiansen, men mange av de misfornøyde oppsøker optiker en stund etter operasjonen. Øystein Aamodt har jobbet som klinisk optiker i 10 år. Han driver i dag en uavhengig optikerforretning i Oslo.

- Jeg ser de misfornøyde kundene, og jeg ser noen som etter min vurdering ikke burde være fornøyde. De færreste har så store komplikasjoner at de blir behandlet på sykehus. Men jeg synes det er påfallende at veldig mange er fornøyd den første tiden etter en laseroperasjon, sier Øystein Aamodt.

Nattesyn og tørre øyne

- Etter noen år, klager mange over dårlig nattesyn, tørre øyne og redusert skarphet. Jeg tror ikke dette skyldes at øynene forandrer seg, men at man blir mer klar over plagene når det har gått en stund.

Etter operasjonen tror jeg nok det tar litt tid før man innser at det valget man gjorde kanskje ikke var optimalt. Jeg tror det blir flere misfornøyde kunder i årene som kommer. Vi har ikke så mange års erfaring, og teknikk og utstyr forandrer seg hele tiden.

Øystein Aamodt, optiker
Optiker Øystein Aamodt

Optiker Øystein Aamodt

Foto: privat

Er du ikke programforpliktet til å være skeptisk, de private klinikkene konkurrerer med dere om kundene?

- Nei, som fagperson på syn og øyehelse synes jeg det er min oppgave å gi mine pasienter gode og profesjonelle råd. Jeg er i utgangspunktet positiv til laseroperasjoner, og har også sett mange bra resultater og fornøyde kunder.

Advarer mot utlandet

- Men jeg synes det er viktig at kundene tenker nøye gjennom fordeler og ulemper før de velger om de skal operere. Det jeg synes er synd, er at det finnes lite objektiv informasjon på området, sier Aamodt.

- Når det gjelder laseroperasjoner i utlandet advarer jeg alle, bortsett fra de som kommer fra landet de skal opereres i, sier optikeren.

Han etterlyser mer uavhengig statistikk på suksessrate, rett etter operasjonen og i årene som kommer.

- Kriteriene for hva som er en vellykket operasjon, bør ikke lages av de som har operert, men av en uavhengig fagperson, mener Aamodt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger