Hopp til innhold

- Karikaturtegningene er sjikanøse

Kåre Willoch mener det er både riktig og viktig å kritisere islam, men synes Dagbladet gjør det på helt feil måte.

Kåre Willoch og Lily Bandehy

Kåre Willoch og Lily Brandehy er uenige i om det var riktig av Dagbladet å trykke karikaturtegningene eller ei.

Foto: Jenny Nestvold Kanestrøm / NRK

Onsdag i forrige uke publiserte Dagbladet ei karikaturtegning av Muhammed forkledd som en gris. Illustrasjonen ble trykket i forbindelse med nyheten om at Facebook-sidene til Politiets sikkerhetstjeneste inneholdt lenker til karikaturer av Muhammed.

Selv om Kåre Willoch (81)ser på seg selv som en kompromissløs forsvarer av ytringsfriheten, mener han det var helt feil av Dagbladet å trykke tegninga.

– Jeg er tilhenger av ytringsfriheten, men ikke av sjikane. Det hører med i et kultursamfunn at man ytrer seg i former som ikke virker unødig sårende for medmennesker, og det er her jeg mener at Dagbladet, ved å framstille Muhammed som en gris, tråkker over en kulturgrense, sier Willoch.

– Burde vist mer omtanke

Kåre Willoch møter skribent Lily Bandehy (60) til debatt om karikaturstriden i Ukeslutt i NRK i dag.

Willoch mener både medier og politikere har en plikt til å ytre seg i viktige spørsmål, men understreker at ytringsplikt ikke er det samme som sjikaneplikt. Han skjønner at avisenes informasjonsansvar gjør at slike saker er vanskelig å håndtere, men mener Dagbladet har bomma litt på formen i denne saken.

Kåre Willoch og Lily Bandehy

Kåre Willoch mener Dagbladet tråkket over en kulturgrense da de framstilte Muhammed som en gris forrige onsdag.

Foto: Jenny Nestvold Kanestrøm / NRK

– Garantier fra ei avis om ikke å trykke noe, er helt umulig. Man må respektere medienes ytringsfrihet og redaksjonelle frihet, men det er viktig å finne en form som egner seg, understreker han.

Willoch mener at Dagbladet skulle gjort det tydeligere at dette ikke var formidlerens synspunkt, men en orientering om hva andre har gjort og ment.

– Dagbladet burde vist mer omtanke og lagt større arbeid i å forbygge misforståelsen, mener Willoch om saken som har preget norsk presse den siste uka.

Ifølge Willoch blir også forestillinga om Muhammed som en gris helt feil dersom man ser på den historiske konteksten.

– Det er vel knapt noen som mener at Muhammed var en gris. Slik sett er det ikke en gang en ytring, sier han.

Store demonstrasjoner

Tegninga, som prega framsida på Dagbladet 3. februar, vakte sterke reaksjoner hos mange muslimer. De fleste mener det var uklokt å trykke grisen, og den siste uka har vist flere sin avsky mot karikaturtegningene gjennom aksjoner og demonstrasjoner.

Natt til forrige lørdag aksjonerte flere hundre drosjesjåfører i Oslo ved å la bilene stå, og i går demonstrerte over to tusen muslimer på Universitetsplassen i hovedstaden. Under demonstrasjonen advarte én av arrangørene mot at dersom utviklinga i Norge får fortsette på denne måten, vil det komme en ny 11. september på norsk jord.

– Dette er en svært uheldig uttalelse. Men jeg tror ikke meningsinnholdet var alvorlig ment, derfor gjør den men ikke veldig bekymret, sier Willoch.

– Alle aviser burde trykket karikaturene

Lily Bandehy

Lily Bandehy mener alle avisene bør trykke Muhammed-karikaturene.

Foto: Jenny Nestvold Kanestrøm / NRK

Den nordiranske skribenten Lily Bandehy er ikke enig med Willoch i at trykkinga av karikaturene var feil. Bandehy, som er muslim, understreker at hun ikke nødvendigvis mener Dagbladets framstilling var riktig, men sier at det å kunne trykke slike karikaturtegninger er en del av ytringsfriheten.

– Dette bildet har ikke såra meg, men jeg synes det blir feil å trykke karikaturene uten å inkludere historien bak, sier hun.

Bandehy mener flere sekulære muslimer burde fått muligheten til å ytre seg i slike saker.

– En krig mot norske medier

Bandehy mener demonstrasjonsformen i går hadde mange koder i seg som nordmenn ikke forstår.

– 2500 menn deltar, men ikke en eneste kvinne. I tillegg ber de foran Universitetsplassen. Dersom man tolker dette i sammenheng med jihad og hellig krig, er dette et signal og en trussel om en krig mot mediene i Norge, mener hun.

Bandehy mener medieoppmerksomheten de konservative kreftene i de muslimske miljøene i Norge får gjør at de vokser raskt, får mer makt og krever mer.

– Det er en stor trussel mot det norske samfunnet, og den eneste måten å stoppe dem på, er å trykke karikaturtegningene i alle norske aviser, mener Bandehy.

Det er venta nye demonstrasjoner mot karikaturtegningene i Oslo sentrum klokka 14.00 i ettermiddag. Tittelen på dagens demonstrasjon er "Stopp muslimhetsen i det norske samfunnet".

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger