Hopp til innhold

Polske varslere straffes

Arbeidere som sa fra om forholdene hos byggmester Harald Langemyhr, får seg ikke jobb i ettertid.

Polsk arbeider

Polske arbeidere snakket til media om hvordan de ble utnyttet av byggmester Harald Langemyhr. Det har i ettertid vist seg å straffe seg på arbeidsmarkedet.

Foto: NRK

Avsløringene av lave lønninger og dårlige arbeidsvilkår hos byggmester Harald Langemyhr straffet seg for de polske arbeiderne som sto fram i media.

Flere av dem har hatt store problemer med å skaffe seg ny jobb, ifølge Oslo Bygningsarbeiderforening. Fagforeningen mener polakker som krever sin rett, blir straffet av arbeidsgiverne.

- Da arbeidsgiverne fikk vite at de hadde jobbet i Harald Langemyhr AS fikk de fort nei. Det til tross for at de hadde blitt innkalt til jobbintervju, sier ombud i Oslo Bygningsarbeiderforbund, Odd Magnar Solbakken.

Får problemer hvis de ikke aksepterer lavere lønn

Ifølge Oslo Bygningsarbeiderforbund straffes polske arbeidere som krever sin rett. Solbakken har sett det flere ganger, og på gangen hos fagforeninga møter NRK en polsk snekker som også fikk problemer da han krevde sin rett.

- Sjefen min ville bare si meg opp helt uten videre, til tross for at jeg hadde en fast kontrakt. Jeg ba om ventelønn og da startet bråket, forteller han.

Han tør fremdeles ikke si hva han heter, eller hva den norske arbeidsgiveren heter i frykt for flere problemer, eller å få et rykte for å være en vanskelig ansatt.

Dette er noe vi ser hele tiden forteller Solbakken:

- Det går igjen at de som ikke aksepterer lavere lønn får problemer. I høst har vi hatt masse oppsigelser av tvilsom karakter der slike forhold kan ha virket inn.

Ida Børresen, direktør i UDI

Ida Børresen, direktør i Utlendingsdirektoratet (UDI)

Foto: NRK

Blir tross økonomisk krise

Finanskrisen har ikke ført til at polske arbeidere i tusentall har forlatt Norge. De aller fleste ønsker å bli, viser nye tall fra UDI. Nå har de også opparbeidet seg rett til ledighetstrygd om forholdene skulle bli verre.

- De som er her har planer om å bli, og mange fornyer arbeidstillatelsen, forteller UDI-direktør Ida Børresen.

Odd Magnar Solbakken er likevel ikke optimistisk med tanke på arbeidsforholdene til de utenlandske arbeiderne i tida som kommer nå:

- Når det er vanskelig å skaffe seg nytt arbeid må mange gå med på elendige forhold. De tør rett og slett ikke kreve sin rett i frykt for å bli stående uten arbeid.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger