Hopp til innhold

Klagen er forkastet

Miljøvernministeren forkaster klage og sier ja til større rørledning i Hattebergvassraget.

Miljøvernminister Helen Bjørnøy
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Miljøvernministeren vil ikke ta til følge en klage fra Naturvernforbundet om den videre utbyggingen av Hattebergvassdraget i Kvinnherad i Hordaland. Dette betyr at det nå kan legges en ny og bredere rørgate.

Striden om en videre utbygging av Hattebergvassdraget, som ligger nær baroniet i Rosendal, har pågått i mange år og en rekke kjente personer har engasjert seg i kampen mot utbyggingsplanene.

I 1993 kom vassdraget med i en verneplan, men få dager før Bondevik II-regjeringen gikk av i oktober 2005 ga miljøvernminister Knut Arild Hareide (KrF) dispensasjon fra vernebestemmelsene og åpnet for en videre utbygging. Den nyen miljøvernministeren, Helen Bjørnøy, omgjorde ikke vedtaket.

Norges Naturvernforbund er blant dem som har reagert på planene og som sendte en klage til fylkesmannen i Hordland. Fylkesmannen hadde opprinnelig vært mot utbyggingsplanene, men måtte forholde seg til vedtaket fattet av Miljøvernministeren. Fylkesmannen sendte klagen videre til Miljøverdepartementet som altså nå har forkastet klagen.

Statssekretær Henriette Westhrin (SV) i Miljøverndepartementet sier til NRK at den praktiske konsekvensen av at klagen ikke er tatt til følge er at arbeidet med å legge ny rørgate kan settes i gang. NVE har tidligere støttet utbyggingen og pekt på at den gamle rørgaten var en sikkerhetsrisiko. Den gamle rørgaten var nå blitt fjernet.

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, sier til NRK at han er skuffet over departementets avgjørelse og at Naturvenrforbundet nå må se på andre muligheter for å få stanset utbyggingen. Han peker bl.a. på et forslag om at staten kan kjøpe Muradalen kraftverk og inkludere det i verneområdet. Også endel rikspolitikere særlig i KrF, Venstre og SV, har engasjert seg mot utbyggingsplanene.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger