Hopp til innhold

Tiltalte: – Var i campingvognen med avskrudd mobil da Sigrid forsvant

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Mens den tiltalte 38-åringen i tingretten ikke ville si hvor han var den natten Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant, sa han i dag at han var i campingvognen sin på Bryn – den samme politiet mener 16-åringen ble drept i.

Campingvogn Sigrid-saken

Den tiltalte 38-åringen hevder han var i denne campingvognen da Sigrid forsvant. Campingvognen står i en låve en tidligere venn av 38-åringen disponerer.

Foto: Politiet

Tirsdag begynte ankesaken etter drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne, som forsvant på Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august 2012. 38-åringen som i tingretten ble funnet skyldig i drapet inntok vitneboksen etter lunsj.

Sunnmøringen, som ble vurdert å være utilregnelig i tingretten, har hele tiden nektet straffskyld. Han var i tingretten lite villig til å forklare seg om hvor han var da Sigrid forsvant, men opplyste tirsdag at han var i en campingvogn på Bryn.

Det er i denne campingvognen politiet mener Sigrid ble drept. I tingretten ble dette blant annet begrunnet med funn av Sigrids blod i campingvognen.

– Jeg fortalte om dette allerede i de første avhørene. Etter det har det skjedd noe krøll, så jeg har blitt forvirret på grunn av stress. Etter en gjennomgang av telefonopptak, så fant jeg ut at jeg var i låven, sier 38-åringen.

Påtalemyndigheten mener imidlertid at sunnmøringen bortførte Sigrid fra området ved Østensjø Kanvas barnehage natt til 5. august. Dette begrunnes blant annet med at bombrikken registrert på tiltaltes bil passerte i Strømsveien klokken 00.04 natt til 5. august, om lag 10 minutter unna barnehagen.

Bombrikken ble senere funnet i en sekk. Den siste registrerte telefonaktiviteten fra Sigrids mobil er registrert 00.17, 5. august, ifølge dommen i tingretten.

Skrudde av mobilen

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra Østensjø natt til 5. august 2012. Hun ble funnet død mandag 3. september samme år.

Foto: Privat / NTB scanpix

På spørsmål fra dommeren fortalte 38-åringen at han lå og sov i campingvognen på kvelden 4. august, alene. 38-åringen hevder også at han befant seg i campingvognen hele søndag 5. august, og at han ikke gikk ut før mandagen etter.

38-åringen sier han hele tiden hadde skrudd av mobilen. Grunnen var ifølge 38-åringen at han hadde fått vite at «politiet på Sunnmøre hadde et et problem, for å si det slik». Det er tidligere kjent at pågripelsen av 38-åringen kom etter et tips fra politiet på Sunnmøre.

38-åringen at hevder at han etter at han kom ut av campingvognen så bilen han disponerte, en Citroën, stående på utsiden, knust.

– Da bare ga jeg opp, det ble for mye for meg. Jeg ville bare bli kvitt bilen, sier 38-åringen.

– Ikke så rart om han blander

Det er denne bilen politiet mener ble brukt til å bortføre Sigrid Giskegjerde Schjetne. Bilder av bilen tatt dager før Sigrid forsvant viste at den er uskadet, mens den senere ble solgt videre av tiltalte med skader 10. august.

At den tiltalte først oppdaget skadene på bilen mandag 6. august, og ikke var ute av låven før dette, samsvarer ikke med mannens forklaring i tingretten. Den gang hevdet 38-åringen at han oppdaget skadene søndag etter at Sigrid forsvant.

En tidligere venn av den tiltalte fortalte også i tingretten at han møtte og lånte ut en bil til tiltalte sent på kvelden søndag 5. august.

– Det er ikke så rart at den tiltalte kanskje blander datoer halvannet år etterpå. Dette er noe som vil bli belyst i en dealjeksaminering, sier Elden.

Aktor Nina Prebe sier hun ikke ønsker å kommentere inngående, før den tiltalte er ferdig med sin forklaring. Denne vil fortsette onsdag.

– Vi stiller de spørsmålene vi har, og så får vi svar etter det, sier Prebe i en kort kommentar.

– Ikke jeg som har rotet til hodet mitt

Den tiltalte 38-åringen måtte også forklare seg om sine møter med psykiatrien. I papirene som er sendt inn av tiltalte for å bli erklært uføretrygdet, skriver han selv at årsaken er ryggplager og «diverse psykiske plager».

Senere forklarte 38-åringen at han en periode hadde mye angst, men at dette nå er bedre.

– Jeg har ingen frykt i det hele tatt. Tidligere hadde jeg mye angst og frykt for å bli skadd, dette er borte nå, sier 38-åringen, som flere ganger opplyser at han ikke husker ting, på grunn av «stress».

– Det er ikke jeg som har rotet til hodet mitt. Jeg husker ikke på grunn av måten jeg har blitt behandlet på, sier 38-åringen oppgitt.

Rett foran den tiltalte sitter nevropsykolog Anne Lill Ørbeck og psykiatriekspert Kjersti Narud. Det er disse som skal vurdere om 38-åringen er tilregnelig.

Aktor Nine Prebe opplyste tidligere tirsdag at de to har gjennomført nye samtaler med den tiltalte etter behandlingen i tingretten. De to står på sine konklusjoner: Ørbeck mener 38-åringen er utilregnelig og har satt diagnosen paranoid schizofren.

Narud mener på sin side at mannen er tilregnelig, under sterk tvil og i mangel av sikre holdepunkter. Hun skrev erklæringen som ble presentert i tingretten med Andreas Eirik Hamnes, som senere har erklært seg inhabil som sakkyndig.

Skader på tiltaltes bil

Det er denne bilen politiet mener ble brukt til å bortføre Sigrid. Bildet er tatt av den tiltalte 38-åringen, og ble frigitt av politiet i forbindelse med behandlingen i tingretten.

Mener Sigrid ble drept i låven

Etter flere forsinkelser knyttet til utvelgelsen av en jury, begynte aktor Nina Prebe med sitt innledningsforedrag tirsdag. Prebe viste flere bilder, blant annet av låven der tiltalte bodde og av biler han disponerte.

Det er i en campingvogn i denne låven på Bryn at påtalemyndigheten mener 38-åringen drepte Sigrid. Påtalemyndigheten mener å kunne bevise at den tiltalte sunnmøringen disponerte i tiden før, under og etter at Sigrid forsvant.

Prebe forklarte også at påtalemyndigheten mener Sigrid ble fraktet fra campingvognen til et verksted i Follo, der man mener hun ble dumpet. Det var her politiet fant Sigrid 3. september.

I forkant av dette hadde politiet pågrepet to menn, deriblant den tiltalte 38-åringen. Det var også da en tidligere medsiktet mekkekamerat av 38-åringen ble pågrepet. Siktelsen mot mekkekameraten ble senere frafalt.

Forsvarer Elden brukte på sin side tid i sitt innledningsforedrag på å så tvil om politiets versjon stemmer, og mener man ikke kan se bort fra alternative scenarioer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tiltalte og Elden

Den tiltalte 38-åringen og hans forsvarer John Christian Elden i lagmannsretten tirsdag.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Faren satt oppe og ventet

Da ankesaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept datteren kom i gang, ble Sigrids foreldre plassert like ved den tiltalte 38-åringen.

Det første vitnet i saken er Sigrids far, Tom Schjetne. Som i tingretten vitnet han før den tiltalte 38-åringen. Det var en tydelig preget far som fortalte om kvelden og natten datteren forsvant, 4. august 2012.

Tom Schjetne forteller at datteren hadde vært på Ekebergsletta for å se fotball tidligere på dagen. Etter dette ble hun med en venninne hjem, og skulle gå hjemover like før midnatt. Avtalen var at hun skulle være hjemme halv ett.

– Jeg satt oppe og ventet på henne. Hun dukket ikke opp, det var uvanlig. Jeg begynte å bli urolig, og prøvde å få kontakt litt før ett. Det var ikke noen som svarte, sier Tom Schjetne.

– Helt uvanlig til henne å være

Faren til Sigrid ringte deretter venninnen, og fikk beskjed om at hun hadde gått allerede før midnatt. Deretter kledde han på seg, for å gå den veien han trodde datteren ville gå, rundt kvart over ett.

– Jeg ropte på henne, og ringte flere ganger, men fikk ikke svar. Da blir jeg oppringt av min kone, som forteller at det er to gutter på døren med Sigrids sko og mobiltelefon.

Sammen med guttene finner faren deretter en ankelsokk ved barnehagen. Tom Schjetne ringer deretter politiet.

– Jeg forteller at hun er borte, og at de må lete etter henne med en gang. Det var helt uvanlig til henne å være, sier faren med gråt i stemmen.

– Helt grusomt

Faren forteller at han sov noen timer natt til søndag 5. august. Dagen etter ble det satt i gang en leteaksjon, som etter hvert vokste voldsomt i omfang. Faren sier han fortsatt er takknemlig for dem som bidro.

Aktor Nina Prebe ba også faren beskrive datteren, som da måtte ta noen sekunders pause. Deretter beskrev han «veldig livsglad jente», som var «blid og hyggelig, nysgjerrig, og opptatt av det som rørte seg rundt henne».

Faren fikk også spørsmål om hvordan han og kona har det nå.

– Etter forholdene så klarer vi oss greit. Det har vært stille, og rolig rundt saken, siden forrige runde. Det har utvilsomt gjort oss godt, sier faren, som beskrev tiden fram til datteren ble funnet som «helt grusomt».

– Å gå rundt i fire uker og ikke vite hvor datteren din er, det er forferdelig, sier faren.

Ønsker forvaring

Bistandsadvokat Harald Stabell sier til NRK at foreldrene har funnet det riktig å overvære deler av ankeforhandlignene, til tross for belastningen det medfører.

– Men det har vært greit som faren sa, fordi det har vært mindre offentlighet rundt saken. De har dermed fått ro rundt sorgprosessen.

– Hvordan har det vært å sitte så tett på den tiltalte?

– I tingretten satt de jo rett overfor, nå sitter de rett bak. Det har de vært forberedt på, sier Stabell, som ikke legger skjul på at foreldrene ønsker en forvaringsdom for den tiltalte.

– Hvis han blir dømt, noe alt tyder på etter enstemmig tingrettsdom, ønsker de at han får en forvaringsdom. Blir han dømt til tvunget psykisk helsevern på grunn av utilregnelighet, vil han hvert år kunne begjære seg løslatt. Det betyr mer støy, som de ikke setter pris på, sier Stabell.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger