Hopp til innhold

E-tjenesten gir innsyn i spionregler

Etterretningstjenesten gir nå innsyn i reglene for spionasje på nordmenn i utlandet og datautlevering til utenlandsk etterretning.

Etterretningstjenesten på Lutvann
Foto: Espen Gleditsch / NRK

Den norske etterretningstjenesten letter nå på sløret og gir innsyn i reglene. Inntil nylig har disse reglene vært sikkerhetsgradert informasjon, men er nå frigitt i samråd med Forsvarsdepartementet.

Norske interesser avgjørende

Reglene viser at norsk E-tjeneste har til dels vide fullmakter til å utlevere data til utenlandsk etterretning, skriver Aftenposten. Det kan gjøres hvis utleveringen skjer i norsk interesse.

Ifølge reglene kan E-tjenesten spionere på og overvåke nordmenn i utlandet etter avveining av nasjonale interesser og konsekvensene for personen, heter det i de offentliggjorte reglene.

De nylig offentliggjorte reglene er ikke fullstendige retningslinjer, men gjengir hovedinnholdet.

Frp reagerer

Fremskrittspartiet er skeptisk til at Etterretningstjenesten nå gir innsyn i reglene for spionasje på nordmenn.

– Man får vite begrensningene til E-tjenesten, sier Jan Arild Ellingsen, forsvarspolitisk talsmann i Frp til Aftenposten.

Har etterlyst åpenhet

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, EOS-utvalget, har i årevis etterlyst mer åpenhet om hva som er lov når det gjelder spionasje.

I samsvar med Forsvarsdepartementet har E-tjenesten vurdert om informasjonen bør være offentlig. Utvalget har altså nylig kommet frem til at informasjonen ikke trenger å være sikkerhetsgradert.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger