Hopp til innhold

Flere rumenere i norske fengsler

I 2010 avtalte Norge og Romania at rumenske fanger skal sone sine dommer i hjemlandet. Siden har det blitt flere rumenere i norske fengsel.

Kongsvinger fengsel
Foto: Vera Wold / NRK

Kristin Bergersen.

Statssekretær i Justisdepartementet, Kristin Bergersen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK
Leder for KY Knut Are Svenkerud

Knut Are Svenkerud, leder i fagforeningen Kriminalomsorgens Yrkesforbund.

Foto: Knut-Erik Rønningen/ Kriminalomsorgen Oslo Fengsel

Norge og Romania inngikk en avtale om soningsoverføring i 2010. Men foreløpig er ikke én eneste rumener blitt sendt hjem for å sone som resultat av denne avtalen.

I stedet er det blitt flere rumenere i norske fengsler.

Norske myndigheter har bedt om å få overført 11 fanger siden avtalen begynte å virke i fjor vår, men Romania har ikke svart.

– Må få konsekvenser

Leder i fagforeningen Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, mener det bør få følger for Romania når avtalen ikke blir fulgt opp:

– Det kan være at regningen for oppholdet kan sendes til landet som har signert avtalen, eller at EU kan ilegge bøter. Det å ikke overholde en avtale må ha en konsekvens, sier Svenkerud til NRK.

Han mener også at norske myndigheter må bli mer effektive i saksbehandlingen.

Soningskøene øker

Svenkerud forteller at problemer med utleveringen av utenlandske fanger skaper problemer for de ansatte i fengslene.

– Vi ser at soningskøen øker. Norske fengsler er dessuten bygget for å tilbakeføre fangene i det norske samfunnet. Men dette er personer som ikke skal tilbake, og da gjør det noe med den faglige måten vi jobber på, sier Svenkerud.

Også språk er en utfordring for de ansatte.

– Vi forstår ikke hva de innsatte snakker om. Hele kriminalomsorgen er bygget opp rundt at vi skal kommunisere med de innsatte. Nå er vi avhengige av tolker. Det koster dessuten penger, noe som gjør at vi kanskje må prioritere bort noe annet, sier Svenkerud.

– Må moderniseres

Han innser at det alltid vil være utenlandske innsatte, og at norsk kriminalomsorg må modernisere seg.

– Men jeg mener framtida er å få fart på arbeidet med å sende innsatte til sitt hjemland, sier Svenkerud.

Knut Storberget og Alina Mihaela Bica

I 2009 signerte justisminister Knut Storberget og Romanias visejustisminister Alina Mihaela Bica avtalen om soningsoverføring.

Foto: Justisdepartementet

Statssekretær i Justisdepartementet, Kristin Bergersen, bekrefter at norske myndigheter har oversendt 11 anmodninger etter at avtalen ble ratifisert i fjor vår, men at ingen fanger er overført til nå.

– Kan det være at Romania ikke vil at imot fangene fordi de sparer penger på at fangene er i norske fengsler?

– Det er klart at kriminalomsorg i Romania har utfordringer. Derfor har vi også et samarbeidsprosjekt med Romania for å sikre at de får god kvalitet i kriminalomsorgen, og at de benytter seg av alternative reaksjoner som gjør at det frigjøres fengselsplasser.

AKTUELT NÅ