Hopp til innhold

Datatilsynet: – Hotellene går for langt i arbeidet mot sexkjøp

Frykten for å bli dømt etter hallikparagrafen er ikke nok til at norske hoteller kan følge med på sexannonser og utveksle informasjon om prostituerte, mener Datatilsynet. – Sexkjøp er forbudt, og noen må forhindre det, sier bransjen.

Cecilie Rønnevik

KREVES MYE: Det skal mye til for at den som driver hotell skal bli rammet av bestemmelser om sexkjøp, forklarer fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

NRK fortalte torsdag at hoteller i Vestfold samarbeider om å stoppe prostituerte i å få ta inn hos seg.

Hotellene følger nøye med på prostituertes sexannonser på internett, og utveksler også informasjon på tvers av kjedene.

Flere av de største hotellkjedene NRK har snakket med, forteller om faste rutiner og opplæring av ansatte for å hindre at prostituerte booker rom hos dem.

Strenge vilkår

Hotellenes arbeid mot prostitusjon er problematisk, mener fagdirektør Cecilie Rønnevik i Datatilsynet.

– Det mener jeg er å gå for langt, sier Rønnevik til NRK.

Hotellnæringen har et dilemma etter sexkjøpsloven kom, ved at de kan bli tiltalt for hallikvirksomhet hvis det foregår bevisst salg av sex. Rønnevik mener likevel at det skal så mye til at det i seg selv ikke er grunnlag til å bruke dette som unnskyldning for å drive egen overvåkning av sexannonser.

(Saken fortsetter under bildet)

Annonser for prostituerte som opererer i Norge

ANNONSER PÅ NETT: Mange prostituerte reiser landet rundt og selger sex fra hoteller. De annonserer reisene sine på annonsenettsteder.

Foto: NRK

– Det skal mye til hos den som driver hotellet, for å bli rammet av det som står i loven. Du må enten ha vært veldig aktiv for å fremme andres prostitusjon, eller leid ut lokaler og forstått at de skulle brukes til prostitusjon. Eller du må du ha utvist grov uaktsomhet, forklarer Rønnevik.

– Straffelovens bestemmelser som regulerer dette gir veldig strenge vilkår. Bestemmelsene kan ikke åpne for at hotellene nærmest pålegges å følge aktivt med på prostitusjonsmiljøet, og gjør egne undersøkelser rundt det, legger hun til.

Må følge norsk lov

Hilde Charlotte Solheim, direktør Reise Norge, Virke

HAR ET ANSVAR: Direktør for reiseliv i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim, mener hotellene er pålagt et ansvar.

Foto: Virke

Direktør for reiseliv i hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim, er ikke enig med Rønnevik. Hun sier at hotellene har et ansvar for å forhindre kriminell virksomhet.

– Politiet har kommunisert en tydelig forventning om at reiselivsnæringen skal medvirke til at denne loven ikke brytes, sier Solheim til NRK.

– Registre har de ikke lov til å holde, det har de ikke adgang til. Men de har adgang til å varsle hverandre om mistanke om at noen planlegger prostitusjon. De har også adgang til tett og godt samarbeid med politiet, legger reiselivsdirektøren til.

Hun synes det er positivt av hotellene forsøker å gjøre dette arbeidet, så godt de kan.

– De kan ikke gjøre noe annet enn å forholde seg til norsk lov. Da er sexkjøp forbudt, og da må også noen forhindre det, fastslår Solheim.

NRK har tidligere fortalt at prostitusjonen har økt i Norge, spesielt utenfor Oslo, fire år etter at det ble forbudt å kjøpe sex. Antallet annonser for prostituerte som selger sex fra hoteller og leiligheter har økt med 43 prosent på to år, ifølge Pro Senteret, det nasjonale kompetansesenteret for prositutsjon.

(Saken fortsetter under videoen)

Intervju med prostituerte "Bunny", som selger sex til nordmenn.

SELGER SEX: Se et lengre intervju der 'Bunny' forteller mer om hennes liv som prostituert i Norge.

Ikke redd for kritikk

Ett av hotellene som jobber aktivt mot prostitusjon i Sandefjord er Clarion Collection Atlantic Hotel, som er en del av kjeden Choice Nordic Hotels.

Gudrun Emilie Olderskog i hotellkjeden mener det er positivt at hotellet jobber aktivt mot prostitusjon og samarbeider med andre hotellkjeder i arbeidet.

– Vi vil ikke at det skal være prostitusjon på våre hoteller, og da tror jeg dette er en god måte å gjøre det på. Man er velkommen til å bo på hotellet, men prostitusjon skal ikke foregå, sier hun til NRK.

Initiativet i Sandefjord gjelder foreløpig kun lokalt, men egne retningslinjer for hva man skal gjøre når man mistenker prostitusjon er straks klare og skal gjelde alle Nordic Choice-hoteller i hele Norge, opplyser hun.

Olderskog er ikke redd for kritikk fra Datatilsynet.

– Vi ønsker å få godkjent alle våre retningslinjer av Datatilsynet før vi tar dem i bruk, forsikrer hun.

Taushetsplikt

Rønnevik i Datatilsynet mener det går an å være bekymret for om politiet går for langt i å utlevere opplysninger om prostituerte til hoteller, og dermed eventuelt bryter taushetsplikten.

– Politiet har i prinsippet taushetsplikt, som kan være til hinder for at de leverer ut opplysninger. Det er strenge vilkår for en slik utlevering. Men det er vanskelig å kontrollere om informasjon tilflyter hotellene i større grad enn det er adgang til, forklarer hun.

Tall fra politiet viser at av de totalt 376 anmeldte sexkjøp-sakene i fjor, var bare to i Vestfold. Politiet rundt om i landet prioriterer håndhevingen av sexkjøpsloven svært ulikt.

Saker om sexkjøp i norske politidistrikter i 2012

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger