Hopp til innhold

Støre vil avdekke vold mot gravide med nærgående spørsmål

Helseminister Jonas Gahr Støre mener helsepersonell må spørre gravide om de blir slått av partneren. Slik håper han å hindre alvorlige tilfeller av familievold.

Helseminister Jonas Gahr Støre mener helsepersonell må spørre gravide om de blir slått av partneren.

Se video: Helseminister Jonas Gahr Støre mener vold mot gravide er et problem det er grunn til å ta på alvor.

Den nye ordningen tar utgangspunkt i et forsøk gjort for fire år siden. Det viste at det ble avdekket foruroligende mye vold og seksuelle overgrep, bare ved at jordmødrene stilte spørsmål om temaet.

– Gravide kvinner skal rutinemessig få spørsmål om de har vært utsatt for vold eller seksuelle overgrep. Våre undersøkelser viser at langt på vei de fleste mener at dette er et greit spørsmål å få, sier helseminister Jonas Gahr Støre.

Tanken er at spørsmålene skal stilles av jordmor eller lege, når den gravide er inne til kontroll.

– Når det er rutinespørsmål av denne karakteren, så får vi gode svar. Det dreier seg om en bevisstgjøring hos helsepersonell, og det gir god informasjon i de tilfellene hvor det er grunn til å følge med tidlig. Derfor er dette noe vi kommer til å foreslå som fast praksis, sier Gahr Støre.

Fortalte lite uten spørsmål

I en kontrollgruppe under forsøket for fire år siden skulle de gravide fortelle om egne opplevelser om vold uoppfordret. Da kom nesten ingenting fram, noe som gjorde det tydelig at mer direkte virkemidler måtte brukes.

– Tror dere kvinner vil svare ærlig på om de blir utsatt for vold av mannen sin?

– Dette er et fryktelig vanskelig spørsmål, men i møte med dyktig helsepersonell tror vi at vi har et godt grunnlag for å få et ærlig svar, sier Støre.

Da Politidirektoratet la frem sin statistikk over anmeldte lovbrudd i 2012, viste den at antallet saker som gjaldt vold i nære relasjoner har økt med 75 prosent de siste fem årene. Støre mener det er grunn til å vold mot gravide kvinner på alvor.

– Når man bruker begrepet« vold i nære relasjoner» tenker man ofte på barn, men dette gjelder også kvinner. Dette er et stort problem, sier Støre.

Artikkelen fortsetter.

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening

Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen, er positiv til forslaget.

Foto: Den norske jordmorforening

– Lettelse å bli spurt

NRK er med på en screening, der fosterets helsetilstand sjekkes ved hjelp av ultralyd. Teknologien har lenge gjort det mulig å kontrollere hvordan fosteret har det før det blir født.

Nå skal enkel kommunikasjon sørge for at man også sjekker hvordan den vordende moren har det under svangerskapet. NRK møter Turid, som er i lykkelige omstendigheter i dobbelt forstand. Hun er blant flertallet gravide som har et utmerket forhold til barnets far.

Likevel kan hun se for seg at det ville har vært en lettelse å bli bedt om å fortelle om overgrep, og er positiv til forslaget.

– Nå vet jeg ikke hvordan det er å være i et sånt forhold, men når man i tillegg er gravid er det sikkert veldig vanskelig, sier Turid.

– Mer vold under graviditet

Også jordmødrene, som skal stille spørsmålene til gravide kvinner, er positive til tiltaket.

Marit Heiberg, leder i Jordmorforeningen, sier at vold mot gravide er vanligere enn mange tror. Heiberg viser blant annet til britiske studier som har avdekket at vold mot kvinner øker under graviditet.

Heiberg legger ikke skjul på at det kan bli ubehagelig å stille de nærgående spørsmålene, men mener likevel at det bør gå greit.

– Vi må rett og slett sette oss ned med den gravide, og tørre å spørre. I tillegg må vi tørre å høre på det svaret som kommer. Hvis det er et svar vi ikke hadde forventet oss, må vi følge opp. Det er veldig viktig, sier Heiberg, og legger til:

– Det er ikke noe vits å spørre hvis man ikke har noen tiltak å følge opp med.

– Forpliktet til å varsle

Et slikt tiltak kan for eksempel være å kontakte politi eller barnevern, forklarer helseministeren.

– Jeg sier nå veldig tydelig fra til helsepersonell om at hvis de kommer over tilfeller med vold, så har de en plikt om å si fra til politiet. Dersom de har mistanke bør de også si ifra, sier Støre.

Helsepersonell har normalt taushetsplikt, men dersom det avdekkes familievold har de derimot plikt til å melde det videre, sier Støre.

– Noen føler vel at taushetsplikten sier at man skal være varsom med sånne ting, men slik er det altså ikke. Her skal helsepersonell beskytte, og da er det også viktig at de sier fra. Vi må ha mer bevissthet om dette, og kvinner er en spesielt utsatt gruppe.



AKTUELT NÅ