Hopp til innhold

– Større fare for et atomangrep nå

Atomekspert Ole Reistad tror det er en større risiko for at det går av en atombombe nå enn på 80-tallet.

I anledning atomkonferansen har forskere ved Institutt for energiteknikk laget en modellbombe. Diplomater og byråkrater fra hele verden har kommet til Oslo for å diskutere de humanitære konsekvensene av atomvåpen.

Forskere ved Institutt for energiteknikk laget en modellbombe, som skal være med på atomkonferansen i Oslo. Diplomater og byråkrater fra hele verden har kommet til Oslo for å diskutere de humanitære konsekvensene av atomvåpen.

Ole Reistad

Ole Reistad, avdelingssjef ved Institutt for energiteknikk.

Foto: NRK

Atomfrykt og protest mot atomvåpen preget 80-tallet. I dag er ikke protestene like vanlige, men til uken samles representanter fra over 120 land til en konferanse i Oslo.

Det er Utenriksdepartementet som arrangerer konferansen, der målet er å få fram de menneskelige omkostningene ved bruk av atomvåpen.

Faren for at de fryktede våpnene blir tatt i bruk, er ifølge eksperter større enn noen gang.

– I dag er vi redde for at grupper eller land skal få tak i det, og at de vil bruke det. Kanskje to eller tre bomber. Det er det som er frykten i dag, sier Ole Reistad.

– Betyr det at det er en større risiko for at det går av en atombombe i dag enn på 1980-tallet?

– Tiden arbeider ikke med oss, så svaret er egentlig ja, sier han.

Overlevde bomben i Japan

I Oslo samles unge atomvåpenmotstandere fra hele verden til uken. Der vil de blant annet møte 80 år gamle Terumi Tamaka som har flydd til Oslo fra Nagasaki for å vise hva det hele dreier seg om, og fortelle hvordan en atombombe kan få en idyllisk japansk havneby til å bli et helvete på jord. I løpet av 10 sekunder, 9 august 1945.

– Plutselig hørte vi noe som ikke kunne være noe annet enn en bombe. Så ble kroppene våre og alt annet omhyllet i et vanvittig lysglimt. Det var så sterkt at alt ble hvitt og vi kunne ikke se noen ting, sier han.

Kan drepe 30 mrd. mennesker

Ni land har atomvåpen – Russland, India, Pakistan, Kina, Nord-Korea, USA, Storbritannia, Frankrike og Israel. I tillegg er 29 land i allianse med USA, der bruk av atomvåpen er en del av sikkerhetspolitikken, blant dem Norge.

Til sammen er det 19 000 atomvåpenladninger i verden i dag. Dagens arsenal er nok til å drepe 30 milliarder mennesker- fem ganger jordens befolkning.

AKTUELT NÅ