Hopp til innhold

Fryktet terrorangrep mot norske flyplasser

Det ble slått hemmelig terroralarm i november i fjor på grunn av frykt for et mulig al Qaida-angrep mot en eller flere flyplasser på Østlandet.

Gardermoen, Oslo Hovedflyplass

I forbindelse med alarmen ble det satt i gang ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt Gardermoen (bildet), Torp og Rygge.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

Terroraksjonen skulle, ifølge etterretningsopplysningene, finne sted på en internasjonal flyplass i Norge en gang rundt 17. november i fjor, skriver journalist og forfatter Kjetil Stormark i sin blogg på Nettavisen.

Offentligheten ble aldri varslet om det norske myndigheter mente var en overhengende fare for en ny terroraksjon på norsk jord, skriver Stormark.

I forbindelse med hendelsen ble det satt i gang ekstraordinære sikkerhetstiltak rundt Gardermoen, Torp og Rygge. Både Beredskapstroppen, Forsvarets spesialstyrker og de lokale politidistriktene ble involvert i arbeidet med å iverksette forebyggende tiltak.

PST bekrefter

Trond Hugubakken

Kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

Foto: Pressebilde / PST

Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter hendelsene overfor NRK.

– Det stemmer at det var en alvorlig situasjon i november. Vi hadde informasjon som var urovekkende og handlet om en mulig terrortrussel mot flyplasser på Østlandet som et mulig mål. Vi vurderte opplysningene som troverdige. Vi jobbet hardt med å komme til bunns i disse opplysningene, i håp om å få avklart situasjonen, noe vi klarte, sier han.

– Kan du si noe om hvordan truslene ble fremsatt?

– Nei, det vil jeg ikke si noe om. Vi mottar trusler og informasjon på mange forskjellige måter, men det ble igangsatt etterforskning og de aktuelle politidistriktene ble varslet, svarer han.

Hugubakken sier til NRK at PST var sikre på at situasjonen var avklart, da det hele var avblåst. Han vil ikke si hvor truslene kom fra og vil heller ikke kommentere eller bekrefte påstander om at truslene skal ha kommet fra Al Qaida.

Fra annet hold får NRK bekreftet at PST hadde jobbet med tips om dette over en lengre periode.

På et tidspunkt var man i ferd med å alarmere de berørte flyplassene, men etter en stund kunne Sikkerhetstjenesten konkludere med at informasjonen de hadde fått var feil.

Avblåst

Fredag 16. november, noen timer før det fryktede angrepet skulle finne sted, ble det holdt krisemøte både hos PST, Politidirektoratet og i Oslo politidistrikt

Omtrent samtidig som politiet satte seg i bilene, fikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftelsene de trengte på at trusselen ikke stemte, og at personen som fremsatte dem, ikke snakket sant.

Hugubakken i PST sier det hele tiden ble vurdert om befolkningen skulle varsles.

– Det var helt tett opp til den siste tiden vurdert når det eventuelt skulle vært det riktige tidspunktet å for å varsle befolkningen, men så ble situasjonen avklart og dermed ble det ikke aktuelt, sier han.

Situasjonen skal imidlertid ha vært uavklart i nærmere en uke før intensiv etterforskning i regi av PST bidro til at trusselen kunne nedgraderes.

AKTUELT NÅ