Hopp til innhold

Lysbakken ber Islam Net avlyse møte med omstridt predikant

– Avlys møtet. Han har ingen ting å lære norsk ungdom, mener SV-leder Audun Lysbakken. Fredag kommer Haitham al-Haddad til Norge for å holde foredrag.

Haitham al-Haddad

Da Haitham al-Haddad var i Norge i desember, møtte han norske journalister dagen før han skulle holde foredrag.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Islam Net har omtalt al-Haddad som en stor lærd, sist han kom til Norge lot reaksjonene ikke vente på seg. Predikanten mener blant annet at Norge bør få seg shariadomstoler for å behandle blant annet skilsmissesaker for muslimske kvinner.

Al-Haddad medlem av the Islamic Sharia Council, som håndhever islamsk lov, basert på en frivillig ordning. Al-Haddads foreldre er av palestinsk opphav, men Al-Haddad selv er født og oppvokst i Saudi-Arabia.

Vil ta til motmæle

Audun Lysbakken

Lysbakken mener flere av al-Hassads synspunkter er barbariske.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

SV-leder Audun Lysbakken vil slett ikke ønske den islamske predikanten velkommen til å tale i Norge, men han vil ta til motmæle og ikke nekte ham å komme til orde. Lysbakken mener Islam Net bør avlyse møtet og skriver på sin blogg:

«Ikke bare fremmer han et forkastelig syn på dødsstraff og et fullstendig uakseptabelt syn på homofile. Han argumenterer også for prinsipper når det gjelder familie og likestilling som ikke lar seg forene med et fungerende liv i det moderne Norge. (..) Er holdningene til denne mannen det forbildet norsk ungdom trenger? Min utfordring til dere: Vend i tide, det er ingen skam å snu.»

Lysbakken viser blant annet til at predikanten mener at utroskap bør straffes med steining og konvertering bort fra islam med døden i en islamsk stat.

På hemmelig sted

Fahad Qureshi

Fahad Qureshi sier møtet skal avholdes.

Foto: Martin H.W. Zondag / NRK

Det er ikke klart hvor al-Haddad skal holde kurs. Det er kun 50 plasser til disposisjon og man må melde seg på for å få vite hvor man skal møte opp.

Islam Nets leder Fahad Qureshi sier til NRK.no at det ikke er aktuelt å avlyse møtet.

– Svært mange muslimer opplever diskriminering på grunn av deres religion, noe som er med på å polarisere samfunnet. Muslimer som uttaler seg i offentligheten blir presset inn i et hjørne hvor de psykisk blir tvunget til å kle av seg grunnleggende verdier som er forankret i islam. Vi mener det er viktig å ikke la folk med islamofobe holdninger undertrykke muslimer ved å strippe dem for deres meninger for at de skal få uttale seg i Norge, sier Qureshi.

Han kaller Lysbakkens utsagn fornærmende.

– Det er Lysbakkens subjektive forståelse av hva som er barbarisk, og det å fremstille verdier som direkte kan spores til profeten Muhammeds uttalelser er meget fornærmende overfor verdens 1,6 milliarder muslimer, sier Qureshi.

Ifølge Qureshi skal ungdommene som deltar på møtet motiveres til å bidra i samfunnet, være snill mot naboer og foreldre, hjelpe de svake og gi til de fattige.

Temaet skal være muslimenes deltakelse det offentlige og den sosiale praktiseringen av islam, sier han.

Ifølge Qureshi holdes møtet på et hemmelig sted fordi det er begrenset plass.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger