Hopp til innhold

Omstridt muslimsk predikant ønsker shariadomstoler i Norge

Predikanten og shariaforkjemperen Haitham al-Haddad mener Norge bør få seg shariadomstoler for å behandle blant annet skilsmissesaker for muslimske kvinner.

Haitham al-Haddad

Haitham al-Haddad møtte norske journalister dagen før han skal holde foredrag i regi av Islam Net.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den kontroversielle shariaforkjemperen Haitham al-Haddad møtte torsdag norske journalister, i forkant av sine foredrag ved Høgskolen i Oslo og Akershus fredag.

al-Haddad foredrag om islam

Islam Net har invitert predikanten for å snakke om blant annet hvordan muslimer kan leve i Vesten og hvordan muslimske finansieringssystemer kan hjelpe i den økonomiske krisa.

Foto: IslamNet

Det er Islam Net som er arrangøren bak foredraget. På sine hjemmesider skriver Islam Net at al-Haddad har en særlig interesse for islamsk lovgivning og juss.

Det kom tydelig fram da han ble spurt hva han kunne tenke seg å endre i Norge.

– Det er mange problemer knyttet til skilsmisser i Norge i likhet med andre land i Europa. I Storbritannia har vi noe vi kaller islamske shariadomstoler. Der behandler vi ekteskapssaker på frivillig basis, sier al-Haddad til NRK.

Ifølge shariaforkjemperen må alle muslimer som vil skille seg gjennom bestemte prosedyrer, og skilsmissen må behandles av en imam.

Al-Haddad ser for seg at dette i framtida kan behandles av shariadomstoler også i Norge.

Shariaforkjemper

– Norge og andre land har ikke slike shariadomstoler eller råd. Derfor får vi i Storbritannia så mange henvendelser i våre ordninger. Vi må finne ordninger for de kvinnene som trenger å komme seg ut av ekteskap på en skikkelig måte, sier han om målet – shariadomstoler i Norge.

Hvorfor er ikke norske lover og ordninger nok?
– Muslimer har egne behov knyttet til noen deler av religionen og livet sitt. Vi har et eget system for skilsmisser som er nødvendig for at muslimer skal bli helt og holdent skilt. Uten det kan de ikke komme videre i livene sine. Hvis det ikke gjøres vil de bli ansett som fortsatt gifte av andre muslimer. Da vil hverken mannen eller kvinnen kunne bli gift igjen, svarer al-Haddad.

Han forteller derfor at han mener shariadomstoler i Norge er løsningen.

Al-Haddad medlem av the Islamic Sharia Council, som håndhever islamsk lov, basert på en frivillig ordning. Al-Haddads foreldre er av palestinsk opphav, men Al-Haddad selv er født og oppvokst i Saudi-Arabia.

I Storbritannia finnes det flere slike råd eller domstoler som forholder seg til islamsk lov, sharia, på siden av det britiske rettssystemet.

Les mer: Shariadomstoler i Storbritannia dømmer britiske muslimer

Blant annet behandler de saker som gjelder familier, ekteskap og også forretningsmessige tvister mellom muslimer.

Muslimer i Norge har vært skeptiske

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Islamsk Råd Norge torsdag kveld til uttalelsene fra al-Haddad, om at norske muslimer trenger shariadomstoler blant annet for å kunne skille seg.

Det har dessverre ikke lykkes å få en kommentar, men organisasjonen og flere andre har tidligere uttalt seg kritisk til slike shariadomstoler.

– Det må være tindrende klart at for alle som bor i Norge så er det én lov som gjelder. Det er prinsipper som vi ikke går på akkord med, sa Abid Q. Raja til Dagsnytt 18 i september i fjor etter at NRK hadde fokusert på shariadomstolene i Storbritannia.

Mehtab Afsar i Islamsk råd

Mehtab Afsar i Islamsk Råd

Foto: NRK

Den holdningen fikk han støtte for fra generalsekretæren i Islamsk Råd.

– Jeg er også enig i skepsisen til slike domstoler som Abid Raja uttrykker, sa Mehtab Afsar til NRK.

Les også: Domsstolsjef åpner for å gi shariaråd plass i Norge

Generalsekretæren i organisasjonen som samler flere ulike muslimske trossamfunn i Norge fortalte NRK at de slett ikke ønsker at det skal bygges parallelle samfunn med egne lover og domstoler i Norge.

– Blant våre medlemmer er det ingen imamer som gir råd som er i strid med norske lover. For oss er det norsk lov som gjelder, sa Afsar i Islamsk Råd.

Det nederlandske parlamentet forsøkte i februar i år å nekte al-Haddad å snakke på et større universitet. Debatten ble etter hvert avlyst, ifølge al-Haddad fordi universitetet lot seg presse av offentligheten, skriver Radio Netherlands Worldwide.

I et intervju om radikal islamisme på nederlandsk TV i forbindelse med besøket sa al-Haddad at det ikke bør være noen forskjell på radikal islam og liberal islam.

– Vi er alle muslimer, vi leser alle koranen, og vi tilber alle Allah, sier al-Haddad til TV-kanalen NTR.

Lars Gule

Forsker Lars Gule er svært skeptisk til meningene al-Haddad står for.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Forsker Lars Gule ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener derimot at det ikke er noen tvil om at mannen som er invitert av Islam Net for å holde foredrag i Oslo er ganske ekstrem.

– Han representerer en reaksjonær forståelse av islam. Da kan jeg nevne hans kvinnesyn, syn på homofile, syn på muslimers identitet og rolle i samfunnet med blant annet dødsstraff for frafall. Holdningene hans er verre enn middelalderske, sier Lars Gule til NRK.

Kontroversiell

Gule viser til at Al-Haddad skal ha kommet med flere kontroversielle uttalelser tidligere.

I 2001 skal han angivelig ha sagt at han ville «fortelle sannheten om oss og jøder som er fiender av gud og etterkommere av aper og griser», ifølge Radio Netherlands.

Al-Haddad hevder selv at det han sa er feilsitert og misforstått.

Haitham al-Haddad på besøk hos Islam Net (stående)

al-Haddad er svært kritisk til hvordan journalister ifølge ham feilsiterer og forvrenger. Organisasjonen hans har nå fått en egen juridisk avdeling som følger opp pressedekning av ham og organisasjonen.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I møte med norske journalister er han veldig tydelig på at han ønsker å bli sitert korrekt, og at han er sjokkert over at noen fortsatt bruker sitater som han mener er helt feil.

– Jeg er helt sjokkert over at det fortsatt er noen som bruker de misvisende og unøyaktige sitatene. Hvorfor har de ikke sett på de lange opptakene av intervjuet, spør al-Haddad retorisk.

Radio Netherlands Worldwide har selv påpekt at Al-Haddad unnlot å bruke bestemt artikkel foran «jøder», noe som kan tolkes dit hen at al-Haddad ikke snakket om jøder generelt.

Al-Haddad har tidligere fordømt musikk som et «falskt budskap kjærlighet og fred». Han har også gitt uttrykk for at han er i mot at kvinner og menn omgås sosialt. I intervjuer har han også sagt at han ikke er imot at unge 13-14 år gamle jenter skal gifte seg.

Til NRK innrømmer han at han har noen meninger som nok ikke alle er enige i.

– Jeg er enig i at jeg har noen meninger som kan virke underlige for en del i vestlige samfunn, men vi ber ikke om at alt vi tror på skal innføres i Storbritannia eller Norge, sier al-Haddad.

Han understreker også at de som muslimer også må forholde seg til lovene i landet de oppholder seg. Samtidig beholder han en åpning for at det der troen kolliderer med loven kan ende med at han mener at man skal følge islamske lover.

– Generelt ber vi folk om å følge landets lover. Det er likevel unntak der de må være tro mot sin religion, sier predikanten.

sine Facebook-sider skriver Islam Net at al-Haddads meninger ikke er radikale, men at de er tatt ut av kontekst og feilsitert.

Høgskolen i Oslo bør avlyse forelesningen med en kontroversiell muslimsk leder. Det mener varaordføreren i Oslo. Hun mener lederen oppfordrer til hat mot blant andre jøder og homofile.

VIDEO: Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) i Oslo ber arrangørene og høgskolen som låner ut lokaler om å avlyse den omstridte forelesningen.

Lars Gule er derimot ikke så veldig glad for at den norske muslimske organisasjonen har invitert al-Haddad.

– Jeg synes det er forferdelig dumt at Islam Net har invitert denne mannen. Dette vil bare forsterke fordommene som mange i Norge har mot muslimer. Det tjener ikke integrasjon og det er å gjøre muslimer i Norge en bjørnetjeneste, sier forskeren.

Han vil selv delta i en markering mot meningene til den muslimske predikanten og at han er invitert til Norge når han etter planen skal holde et foredrag på Høgskolen i Oslo og Akershus fredag.

– Man bør ikke la dette passere i stillhet. Derfor er det fornuftig at noen stiller opp med noen enkle plakater og slagord, sier Gule til NRK.

AKTUELT NÅ