Hopp til innhold

Endret styreprotokoll uten å varsle

Protokollen fra styremøtet der deler av styret i Entra forsøkte å få ansatt næringsminister Trond Giskes nære venn Rune Olsø over bordet, er endret. Det bekrefter både tidligere og nåværende styrelder i Entra.

Tidligere styreleder i Entra Eiendom, Grace Reksten Skaugen (t.v.))og nåværende styreleder Siri Hatlen måtte svare for seg i en høring på Stortinget onsdag.

Entra-styreledere kom med oppsiktsvekkende opplysninger under onsdagens høring.

Både tidligere styreleder Grace Reksten Skaugen og nåværende styreleder Siri Hatlen i det statlige Entra Eiendom er klare på at benkeforslaget om å ansette Olsø uten sonderinger er fjernet fra styreprotokollen fra kuppmøtet 7. mai.

Da tidligere konsernsjef Kyrre Olaf Johansen ga seg i Entra, ble Olsø konstituert i stillingen.

Ifølge daværende styreleder Grace Reksten Skaugen skal ett av medlemmene i styret ha foreslått at Olsø skulle få jobben permanent uten søknad eller sonderinger.

Forslaget kom over bordet i et styremøte.

– Jeg tok kontakt med eierskapsavdelingen da Olsø ble konstituert for å be dem om å vurdere eiers (Giskes, red.anm) habilitet. Jeg informerte også om forsøket på å få ansatt Olsø uten forutgående prosess, sa Skaugen før hun fortsatte:

– I min befatning med styrearbeid har jeg aldri vært med på lignende. En slik ansettelse skal forberedes så styret har et godt nok behandlingsgrunnlag.

Også Skaugens etterfølger, Siri Hatlen, fikk forslaget om å ansette Olsø permanent.

Styreleder i Entra Eiendom, Grace Reksten Skaugen

Protokollen fra et styremøte i Entra ble endret uten at styreleder fikk vite om det, bekreftet tidligere styreleder Grace Reksten Skaugen under onsdagens høring på Stortinget.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Protokoll endret

Det kom også frem under høringen at protokollen fra styremøtet da Olsø ble forsøkt ansatt.

– Etter møtet skrev jeg et utkast til protokoll, men jeg fikk den aldri til signering. Den nåværende protokollen er endret. Setninger om ansettelsen av Olsø er tatt ut, og jeg kan ikke erindre dialog om at den skulle endres. Denne protokollen ble forelagt styret i endret versjon, sa Skaugen.

Nåværende styreleder Hatlen bekreftet at hun og det nåværende styret i Entra i dag behandlet protokollen Skaugen mener er endret. De har kommet til at det skal lages en revidert protokoll.

– Hva tenker du om at protokollen er endret?

– Jeg har aldri opplevd lignende, og jeg har ingen erindring om at jeg sa meg enig i denne endringen, sa Skaugen.

I hele dag har tidligere og nåværende nominasjonskomiteer og styreledere i de delvis statseide selskapene Telenor og Kongsberg Gruppen, samt i det statlig eide eiendomsselskapet Entra Eiendom fortalt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité under dagens høring.

Alle sier de ikke aldri har opplevd maken til de prosessene de ble presentert i selskapene der Næringsdepartementet er eier.

Innspill etter fristen 1

I høringen kom det også frem at da Telenor skulle bytte medlemmer i styret var Nærings- og handelsdepartementet tilstede på hvert eneste møte i de månedene utvelgelsesprosessen varte.

De var også med å lage kriteriene for dem som skulle velges inn i styret.

Likevel ventet de til mer enn to uker etter at en enstemmig innstilling var levert av nominasjonskomiteen med å gi uttrykk for at de ønsket at næringsminister Trond Giskes gode venn Tore O. Sandvik skulle inn i styret.

Da tidligere leder for nominasjonskomiteen i Telenor, Jan Erik Korssjøen, skulle forklare kontroll- og konstitusjonskomiteen om arbeidet med nomineringen svarte han:

– Vi var ferdig med vår jobb om å finne kandidater til styret 11. mars. Så kom det nytt innspill fra departementet 29. mars.

Lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen kommenterer.

Anders Anundsen etter høringen med Telenor.

Det var Giskes gode venn Sandvik.

– Det største problemet med å sette sammen styret var at innspillet til nytt styremedlem kom så sent at vi fikk problemer med å møte tidsfristene vi hadde satt. De skulle kommet mye tidligere, sa Korssjøen.

Han sa at han aldri tidligere har opplevet en lignende prosess.

– Ingen private aksjonærer har gjort dette, men de er heller ikke i nærheten av å ha slikt eierskap, sa Korssjøen.

Nominasjonskomiteen nektet å gå med på kravet, og Sandvik ble derfor plassert i selskapets bedriftsforsamlingen. I steden ble Hallvard Bakke, som også hadde blitt spilt sent inn av departemenetet, ble valgt inn i styret.

– Jeg var med på et møte i nominasjonskomiteen. Jeg vil ikke kommentere navn, men vi fikk ett navn vi ikke fant kvalifisert. Da ble det aktiv dialog med departementet, og det endte med at vi enstemmig innstilte Hallvard Bakke til styret, sa Korssjøen.

På gangen etter høringen sa Korssjøen følgende til NRK:

– Det var mange navn. Men jeg tror ikke det er unaturlig i en slik prosess at alle eiere spiller inn navn på folk de kjenner og vet hva står for.

Innspill etter fristen 2

Etter at Telenor var ferdig i høringen, var det nominasjonskomiteen i Kongsberg Gruppen som ble kalt inn på teppet.

De fortalte om samme type prosess som den nominasjonskomiteen til Telenor fortalte.

Ifølge Sverre Valvik, leder for nominasjonskomiteen i Kongsberg Gruppen der staten er majoritetseier, hadde komiteen laget ferdig en innstilling da departementet plutselig ga uttrykk for et sterkt ønske om å få LO-leder Roar Flåthen inn i styret.

Også det etter at arbeidet med nytt styre var ferdig i komiteen.

– Ønsket om å få inn Flåthen i styret var vanskelig å imøtekomme, men vi fant et kompromiss, sa Valvik.

Løsningen ble at Flåthen skulle være fast møtende varamedlem med fullt honorar, møte- og talerett, men ikke stemmerett.

Både Valvik og Alexandra Morris, som også sitter i nominasjonskomiteen, innrømmet at de ikke hadde vært innvolvert i lignende prosesser eller avtaler tidligere.

– Ville dere vurdert forslaget dersom det kom fra noen andre enn staten?

– Det tror jeg ikke. Da ville vi nok henvist til ordinære valget neste år, sa Morris.

– Har dere noen gang vurdert en lignende løsning for et varamedlem?

– Nei, men vi oppfattet det som et godt kompromiss.

Hun avviste også at dette var en avtale som hadde kommet fra nominasjonskomiteens eget hode.

Trakk prinsippene i tvil

Bakgrunnen for høringen om statens eierskap er blant annet usikkerhet rundt om næringsminister Trond Giske har utøvd utilbørlig press mot selskaper staten har eierinteresser i.

Dette gjelder både striden mellom Telenor-ledelsen og næringsminister Trond Giske da det ble klart at A-pressen ville selge TV 2 til danske Egmont med Telenors velsignelse, da departementet forsøkte å få inn Giskes venn Tore O. Sandvik og Hallvard Bakke i Telenorstyret etter at nominasjonskomiteen hadde kommet med en annen innstilling, og i bråket rundt ansettelsen av Giskes venn Rune Olsø som administrerende direktør i statseide Entra Eiendom.

Det fikk opposisjonen til å sette spørsmålstegn ved prinsippene om statens og Giskes eierskapshåndtering.

Video - Aldri tvil om prinsippa

Giske: - Aldri tvil om prinsippa


Bråket rundt Telenor kom fordi selskapet eier en stor andel av aksjene i A-pressen. De gikk med på at TV-kanalen ikke lenger skulle være norsk. Det ville ikke næringsministeren godta.

– Utilbørlig press

Trond Giske skal ha gitt uttrykk for at et salg av TV 2 kunne få konsekvenser for styret i Telenor. Svaret fra Norvik var å gå til angrep på Giske i media.

Vi ble utsatt for et press som går ut over det rimelige fra Giske. Vi ble forsøkt påvirket i utilbørlig grad til å ta en beslutning vi ikke mener var den beste for selskapet, sa Norvik på en pressekonferanse.

Telenor-sjefen trodde denne uttalelsen kom til å svekke Trond Giske.

– Jeg erkjenner det. Men det er min plikt å fortelle om de faktiske forhold, sa han.

Det ble imidlertid Norvik som tapte kampen og måtte gå.

2. mai i år føølte Norvik seg tvunget til å trekke seg som styreleder i Telenor etter åpen konflikt med næringsminister Trond Giske i forbindelse med salget av TV 2..

– Jeg er skuffet, selvfølgelig. Det blir man når man ikke kan fortsette. Den største eieren (næringsdepartementet, red.anm) har ikke tillit til meg, og da må jeg gå av, sa Norvik den gangen.

Harald Norvik hadde da vært styreleder i Telenor siden 31. mai i 2007.

AKTUELT NÅ