Hopp til innhold

Eldreløfter krever bemannings-eksplosjon

Eldreløftene til Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet vil være vanskelig å videreføre etter neste stortingsperiode uten store skatteøkninger eller betydelig økning i egenbetalingen.

Video nsps_upload_2009_8_27_19_50_36_103.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video.

Det viser beregninger Statistisk Sentralbyrå har gjort for NRK.

De store barnekullene som kom til verden i Norge etter annen verdenskrig er i ferd med å nå pensjonsalderen. Da vil de også trenge hjelp fra pleiere i uniformer.

Politikerne kan slappe av denne stortingsperioden, i og med at antalle eldre ikke øker så mye de neste fire årene. Men etter 2013 kommer eksplosjonen. Antallet pensjonister vil fordobles på få tiår – og nå hele 1,5 millioner i 2060.

Bemanning må firedobles

NRK Dagsrevyen har bedt Statistisk Sentralbyrå å regne ut hvor mange flere ansatte som trengs i eldreomsorgen framover - ut i fra dagens situasjon og ut i fra valgløftene til Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet.

Fortsetter vi med samme standard som i dag, øker behovet for flere folk raskt etter 2020. Med Arbeiderpartiets valgløfter trengs det enda flere folk ganske raskt etter denne valgperioden.

Og med Fremskrittspartiets løfter må bemanningen i eldreomsorgen nesten firedobles fram mot 2060.

Se tabellen under.

(Artikkelen fortsetter)

Årsverk eldreløfter

Dette er Statistisk Sentralbyrå sitt anslag for hvor mange årsverk som vil behøves i de kommende årene i eldreomsorgen dersom partienes valgløfter legges til grunn.

Foto: Grafikk: NRK

Da er det tatt hensyn til partiets løfter om en bemanningsnorm, her med 20 prosent økning i forhold til dagens bemanning. Frps helsepolitiske talsmann sier det kan bli nødvendig for å få løftet opp sektoren tilstrekkelig.

Både Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet vil i sine valgløfter bygge henholdsvis 12.000 og 15.000 nye sykehjemsplasser fram mot 2013.
I regnestykket er det innbakt en noe redusert sykelighet hos de eldre, som sier at alle over 66 er 15 prosent friskere i 2060 enn i basisåret 2006.

Kostnadene øker kraftig

Utgiftene til eldreomsorgen vil selvsagt måtte økes tilsvarende som bemanningen. Forskningssjef Erling Holmøy hos Statistisk Sentralbyrå mener det er to alternativer når samfunnet skal betale for dette.

- Løsningen vil kunne bestå i to ting: Øke skattsatser eller egenbetalingen, altså økt privatisering. Det andre er at man nedprioriterer andre områder, sier Holmøy.

Se tabell (Artikkelen fortsetter)

Kostnader for eldreløfter

Slik vil utgiftene til pleie og omsorg utvikle seg dersom valgkampløfter legges til grunn.

Foto: Grafikk: NRK

- Hva vil være virkningen av å gjennomføre skattelette i denne perioden samtidig som man innfører standardforbedring i eldreomsorgen?

- Den helt åpenbare er at man svekker statsfinansene ytterligere. Det vil gi et enda større behov i fremtiden for å øke skattene eller kutte på andre områder. Informasjonen om hva prislappen på forslagene er, bør komme på bordet, sier Holmøy til NRK.

AKTUELT NÅ