Hopp til innhold

- Vi sutrer ikke

En undersøkelse viser at politiet kunne oppklart flere forbrytelser, uten å få ei krone ekstra, hvis de samarbeidet bedre.

Arne Johannessen
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Det er Handelshøyskolen BI som har utført undersøkelsen, der det kommer fram at politiet hadde tjent mye på å dele mer informasjon på tvers av avdelingene.

BI-professor Petter Gottschalk mener politiet ofte sutrer over at de trenger mer penger, men det avviser lederen i Politiets Fellesforbund, Arne Johanessen:

 - Vi driver absolutt ikke med sutring. Vi formidler fakta som alle våre medlemmer melder inn til oss, og da går det på at det ikke er sammenheng mellom de oppgavene politikerne gir politiet - og det som er mulig å løse, sier Johannessen til NRK.

Men BI-professoren holder fast på at politiet sutrer.

- Jeg synes man alltid skal bli bedre selv først, før en sutrer etter mer penger, sier han.

Mer effektiv pengebruk

Gottschalk står bak undersøkelsen som viser at politiet kan øke oppklaringsprosenten betydelig ved å bruke de pengene de får på en bedre måte.

BI-professoren mener politiet kan oppklare halvparten av all kriminalitet dersom de kommuniserer og deler informasjon bedre med hverandre.

- Når et kammer eller en stasjon har en sak, så er det de som behandler saken, men i politi-Norge vil det finnes andre som har vært borti tilsvarende saker - og som kunne hjulpet til, påpeker professoren.

Tar kritikk

Johannessen i Politiets Fellesforbund er enig i at politiet samarbeider for dårlig under etterforskning, men mener BI-professoren glemmer at politiressursene går med til langt flere oppgaver enn bare etterforskning.

- Vi har blant annet en overordnet, prioritert oppgave - som er vakt og beredskap i samfunnet, og ikke minst hendelser som vi kontinuerlig må ta oss av, sier han.

Likevel ser han at politiet må ta rapporten på alvor.

- For oss som forbund er dette veldig interessant, i forhold til å være med å påvirke kunnskapsstyring i norsk politi. Så her er det masse å hente. Det er det ingen tvil om, medgir Johannessen.

AKTUELT NÅ