Hopp til innhold

Støre: – Ring meg om du får problemer

Overlegen fra Hammerfest som stilte i Debatten på NRK1 i går – fikk forsikring fra helseministeren.

Støre og Overlege Houman Charani

Overlege Houman Charani fikk forsikring av helseminister Jonas Gahr Støre.

Foto: NRK

Overlege Houman Charani stod i går frem som en av de fem kirurgene ved ortopedisk avdeling ved Hammerfest sykehus som har meldt eget sykehus til Helsetilsynet .

Frykt for represalier har gjort at ingen av legene har villet uttale seg i saken tidligere, likevel bestemte Charani seg for å stille til offentlig debatt i beste sendetid torsdag kveld.

I panelet satt blant andre helseminister Jonas Gahr Støre – som var raskt ute med sin forsikring.

– Jeg vil først berømme Charani for å stå frem å fortelle. Og om han skulle få problemer med at han har sagt fra om dette – så skal han bare ringe meg, så skal jeg beskytte han på det, sa helseministeren klart og tydelig etter at Charani ble presentert.

Snakker pasientenes sak

Jonas Gahr Støre

– Bare ring meg, sa helseminister Jonas Gahr Støre til Charani under Debatten i går.

Foto: Marita Høyland / NRK

Bekymringsmeldingen tar blant annet opp det legene mener er en manipulering av ventelister og behandlingsfrist. Noe sykehuset blankt avviser.

– Når man sitter ansikt til ansikt med pasientene ser man ofte en løsning på deres problem. Men i dag er pasientens rettigheter redusert til en tolkning av lovverk og annet byråkrati – som følger økonomiske hensyn. Som spesialist må man slå alarm, svarer Charani når programleder i Debatten Erik Wold spør hvorfor han valgte å stille opp.

Da NRK møtte Charani på flyplassen i Alta før han reiste ned for å delta i programmet – sa han at håper utfallet av diskusjonen blir at pasientene får den behandlingen de har krav på innenfor en frist som er forsvarlig.

Støttes av

Houman Charani

Overlege Houman Charani stod i går frem som en av de fem kirurgene ved ortopedisk avdeling ved Hammerfest sykehus.

Foto: KAi-Erik Bull

Overlege Hans-Petter Næss i Vestfold deltok også i programmet på NRK1 – og han har i flere år advart mot den samme praksisen.

I stedet for å kalle det manipulering, mener han systemet er sårbart for tilpasning.

– For mange havner i pasientgruppen vi kaller uavklart, og det gjør at fristen brukes opp på et for tidlig tidspunkt, sier Næss.

Samtidig har også riksrevisjonen gjort funn som tyder på at denne type praksis er å finne ved mange flere norske sykehus.

– På enkelte foretak er det ikke en eneste pasient, med enkelte unntak – som venter på operasjon som har en kjent rettighetsstatus, sier Næss.

– Ikke uvanlig, ifølge forsker

Uenigheten mellom legene og sykehusledelsen går på når pasientens rettigheter i sykehuskøen faktisk er innfridd.

Sykehuset regner nemlig at behandlingen er i gang så snart en pasient kommer inn til poliklinisk konsultasjon, selv om en operasjon er mange uker unna. På den måten kan fristen nærmest skyves ut i det uendelige, ifølge legene.

En slik måte å registrere på er ganske vanlig i Norge, sier Olav Molven, førsteamanuensis og forsker på pasientrett ved Diakonhjemmets høgskole.

– Slik mister pasienten en garanti for når behandlingen skulle skje. Og det er klart at det er mulig å spare penger på den måten, sier Molven.

Grunnen til det er at helseforetaket ikke behøver å betale for behandling et annet sted – så lenge fristen ikke er brutt.

– Har ingenting å frykte

Ledelsen i Helse Finnmark, ved klinikksjef Vivi Brenden Bech, avviser at legene har noe å frykte, og sier til NRK torsdag at hun er glad at Charani stiller til debatt om saken.

– Det synes jeg er flott. Charani var en av legene vi selv hadde på listen over aktuelle kandidater da NRK kontaktet sykehuset, sier klinikksjefen.

– Vil måten legene har gått ut på få noen konsekvenser?

– Nei, det vil det ikke få, avslutter Brenden Bech.

Helsetilsynet behandler nå saken, for å finne ut om Helse Finnmark bryter regelverket med hensyn til ventelistene.