Hopp til innhold

– Lovte flere tusen arbeidsplasser i året, nå kan det bli noen hundre

Flere naturvernorganisasjoner mener Olje- og energiminister Ola Borten Moe ikke prioriterer å sørge for arbeidsplasser.

Reagerer mot Ola Borten Moe

Leder i Natur og ungdom mener det til stadighet loves flere tusen arbeidsplasser innenfor oljebransjen, men at kun noen hundre kan bli realiteten.

Foto: Bjorn ER Lunde/pressebilde / NRK

Olje og energiminister Ola Borten Moes anslo i dag at det vil bli 37.000 nye arbeidsplasser innenfor oljenæringa.

De tallene mener flere naturvernorganiasjoner ikke stemmer og vil gi langt færre arbeidsplasser for Nord-Norge enn fiskerinæringen ville ha gjort.

Ti ganger flere arbeidsplasser i fiskeriene

Oljedirektoratet anslår at dersom områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja åpnes for petroleumsvirksomhet kan Nord-Norge få mellom 400 og 1200 årlige nye arbeidsplasser.

– Dette er helt unike havområder i verdenssammenheng, med utrolige marine ressurser og vanvittige fiskeriressurser. Å skulle sette de ressursene på spill for 400 arbeidsplasser, det er helt vanvittig. Det håper jeg regionens politikere også forstår. Det kan ikke være sånn at 400 arbeidsplasser innenfor olja trumfer 5800 innenfor fiskeri og reiseliv, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

– Hadde jeg vært en ordfører nå, ville jeg spurt hvor pokker alle arbeidsplassene jeg er blitt lovet, er blitt av. Til og med, med ilandføring kan regionen ende opp med å få kun 400 arbeidsplasser i året. Det er et ganske annet bilde enn det Helge Lund tegnet opp da han lovet 4000 årlige arbeidsplasser i Lofoten, Vesterålen og på Helgeland, legger hun til.

Lurer Nord-Norge

Den nye rapporten fra Oljedirektoratet (OD) tar utgangspunkt i to ulike scenarier: lavt ressursgrunnlag og høyt ressursgrunnlag.

I scenarioet med høyt ressursgrunnlag og utbyggingsløsning med to bunnfaste plattformer, én flytende produksjonsinnretning og et landanlegg.

Dette vil ifølge rapporten føre med seg 37.000 årsverk i hele regionen gjennom en 30 årsperiode.

I scenarioet med lavt ressursgrunnlag er det lagt til grunn en bunnfastplattform og et landanlegg.

Dette vil føre med seg 13.000 årsverk i hele regionen gjennom en 30 årsperiode.

– Jeg mener denne rapporten er et kroneksempel på at landsdelen er ført bak lyset gjennom mange år. Både med løfter om flere tusen årlige arbeidsplasser og med hvor mye olje og gass som faktisk er her, spør Lundberg.

– Samtidig må vi stille oss spørsmål om hva vi er villig til å risikere. Skal 400 kortsiktige arbeidsplasser sette 5800 evigvarende arbeidsplasser i fiskeriene og reiselivet på spill?

Godtroende lokalpolitikere

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja reagerer også på brutte løfter fra oljenæringen.

– Det har vært en kamp blant oljelobbyen om å love flest mulig ny arbeidsplasser til godtroende lokalpolitikere. Nå kan vi lese at det ikke blir tilfellet. Politikerne i Lofoten og Vesterålen har grunn til å føle seg lurt, sier Vågard Erdahl Nyaas, Nestleder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Folkeaksjonen håper at rapporten nå får flere lokalpolitikere til å legge ideen om oljeboring på hylla for heller å satse videre på de etablerte næringene.

Det vil i løpet av 2013/2014 komme en ny utredning i forbindelse med kunnskapsinnhentingen.

Da er det økt satsing på fiskeri og reiseliv som blir vurdert.