Hopp til innhold

Ordførere jubler for anslagene til Borten Moe

Olje- og energiministeren har med seg store anslag over hvor mye arbeid olja kan gi. I beste fall 37.000 arbeidsplasser. – Det er slike tall vi trenger, sier en jublende Hadsel-ordfører.

Kjell Børge Freiberg, ordfører i Hadsel

Kjell Børge Freiberg, ordfører i Hadsel.

Foto: Ola Helness

Full utbygging av de uåpnede feltene utenfor Lofoten og Vesterålen kan gi opptil 37.000 arbeidsplasser over en periode på 30 år.

Det viser en rapport Olje- og energidepartementet legger fram på en konferanse i Svolvær fredag.

– Ja, dette gir grunn til å juble. Det er absolutt slike tall vi trenger for å bygge lokalsamfunn i Lofoten og Vesterålen, sier Hadsel-ordfører Kjell Børge Freiberg til NRK.

Stort spenn i anslaget

Oljelense

Oljelense

Foto: John Inge Johansen / NRK

I dag presenterer olje og energiminister Ola Borten Moe rapporten det har vært knytta stor spenning til. Kunnskapsinnhentinga tar også for seg samfunns- og næringsmessige virkninger for reiseliv og fiskerinæring, fastslår Olje- og energidepartementet. Og det var store tall Moe hadde med seg da han kom til Lofoten og Vesterålen torsdag.

Full åpning av områdene Nordland 4,5,6,7 og Troms II kan skape mellom 13 og 37.000 arbeidsplasser regionalt i Nordland og Troms over en periode på 30 år, ifølge en rapport som er laget av Menon Business Economics på oppdrag av Olje og Energidepartementet.

– Det vil gjenspeile seg i alle ledd i hele samfunnet, fra primæraktivitet til reiseliv og servicenæringa. Det er i det hele tatt en stor vekstimpuls i regionen og lokalsamfunnet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Olje-og energiminsiteren på besøk på Norlense i Hadsel

GODE UTSIKTER FOR ARBEIDSPLASSER: Olje og energiminister Ola Borten Moe har med seg flere rapporter som han skal presentere i Svolvær fredag. Torsdag besøkte han Norlense i Hadsel, en av bedriftene som har store utviklingsmuligheter dersom det blir mer oljeaktivitet i området.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Ser du noen elementer i horisonter som taler mot oljeutvinning i denne regionen?

– Det skal jeg komme tilbake til fradag, sier Borten Moe.

Bekymra for torsk og sild

I snitt kommer 400-1100 nye arbeidsplasser i året og sysselsettingseffektene er sterkest i en driftsfase som starter rundt 2025
Verdiskapingen i regionen er beregnet til mellom 26 og 55 milliarder kroner avhengig av hvor store funn av olje og gass som gjøres.

Lars Haltbrekken, leder i Norges naturvernforbund

Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

Foto: NRK

Ikke alle lar seg forføre av «lekkasjene» som ble presentert på NRK Dagsrevyen allerede torsdag kveld.

– Dette er et av de viktigste fiskeriområdene i hele verden. vi finner de største bestandene av blant annet torsk og sild her. Så vi frykter at vi ofrer evigvarende arbeidsplasser innenfor fiskeriene til fordel for kortsiktige arbeidsplasser i oljeindustrien, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken.

Ordførerne vil ha oljeaktivitet

I Vesterålen har de seks ordførerne i regionen organisert seg i et eget utvalg for å fremme regionens interesser. Utvalget ledes av Hadel-ordføreren. Han medgir at oljearbeidsplasser ikke varer evig.

– Nei, de er ikke varige. Men det er ett perspektiv langt utover ett, to eller tre år.. Også ser vi andre steder i landet hvordan oljevirksomheten har gitt ringvirkninger. Nå er det viktig at Lofoten og Vesterålen får ta del i de mulighetene næringa skaper. Det er vår framtid dette handler om, og det er viktig at vi taler med en stemme. Samtlige ordførere i Vesterålen har flagget at vi er for konsekvensutredning, sier Kjell Børge Freiberg.

Det blir flest arbeidsplasser der hvor forsyningsbasen eller ilandføringssted skal ligge. Ingen kan i dag si hvor det blir

Skeptiske fiskere

Torsdag ettermiddag møtte ministeren, på eget initiativ, fiskerne i Lofoten.

Ikke alle var like positive på forhånd.

– Jeg er ikke i tvil om at dette er et forsøk på å smiske for kystfiskerne i Lofoten og Vesterålen, og få oss for å si ja til å åpne deler av Lofoten og Vesterålen, sier Bjørnar Nicolaisen, som er fiskeripolitisk talsmann i Andøy Fiskarlag.

Det var Andøy fiskarlag som startet opprøret under seismikkskytingen mellom 2007 og 2009. Trykkbølgene skremte vekk fisken og det var umulig å drive fiske de tre årene seismikkskytingen pågikk.

Halv seier for motstanderne

Resultatet av bråket gjorde at myndighetene bestemte seg for å innhente mer kunnskap. Det er denne kunnskapen som skal presenteres.

I dag er Freiberg mer optimist enn noensinne. Men noen mørke skyer har det vært underveis.

– Samtidig ser vi med uro på den enorme boligbygginga som har starta i Stavanger. Jeg frykter noen at det kan bli lite igjen til kommunene i Nord-Norge. Nordlendingene vil samarbeide, men det skal skje på landsdelens vilkår, sier han tidligere til NRK.no.