Hopp til innhold

– Kan ikke utrydde rabies på Svalbard

Fagfolk mener det ikke er realistisk at rabies på Svalbard kan utryddes, men det kan begrenses.

Rev skal undersøkes for rabies

Denne døde reven ble undersøkt for rabies på Svalbard. Fagfolk mener man fortsatt vil få flere rabiestilfeller i fremtiden.

Foto: Kjersti Strømmen

Det skriver laboratorieveterinær Torill Mørk og professor ved Norges veterinærhøgskole Morten Tryland, i en kronikk på forskning.no .

Svalbard opplevde et nytt rabiesutbrudd i fjor, da til sammen fire rev og ti reinsdyr ble smittet av viruset. Forrige gang det var rabiesutbrudd på Svalbard, var i 1980.

Vandrer fra Russland

Tryland og Mørk mener grunnen er at revbestanden på Svalbard ikke er avgrenset. Selv om Svalbard er en øygruppe, er det forbindelse til det arktiske fastlandet om vinteren når isen blir liggende imellom.

– Sammenligning av isolater av rabiesviruset fra ulike arktiske områder kan tyde på at viruset har blitt brakt til Svalbard via russiske rever som har vandret over isen, skriver de i kronikken.

På grunn av dette, mener de to at man også i fremtiden vil få rabiestilfeller, gjennom en jevn innblanding av rev fra andre arktiske områder.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Rabies på Svalbard

Her tar mattilsynet og naturforvaltningen prøver av en død rein for å undersøke om den var smittet av rabies. Bildet er tatt i september i fjor.

Foto: SYSSELMANNEN PÅ SVALBARD / Scanpix

Åtevaksiner lite egnet

For å forhindre smitte av rabies blir i dag mange rev vaksinert gjennom åtevaksine. Men dette vil være lite effektivt på Svalbard mener Mørk og Tryland.

Rabies

Polarrev på Svalbard. Tryland og Mørk mener rev kommer vandrende fra Russland.

Foto: Sysselmannen

– Åtevaksiner som produseres i dag er ikke godt egnet for arktiske strøk da de er lite effektive dersom de utsettes for frost. På Svalbard ville en eventuell åtevaksinering derfor bare kunne gjennomføres i en kort periode på høsten, og man vil av praktiske grunner ikke klare å dekke hele øygruppa, hevder de.

– Ikke realistisk

– En utryddelse av rabies på Svalbard er derfor ikke realistisk, mener Tryland og Mørk.

De mener man i stedet må sette i verk tiltak for å begrense forekomsten, og alle hunder må vaksineres.

– Dette vil samlet sett begrense risikoen for Svalbards befolkning, mens reven må klare seg selv, slik den alltid har gjort, skriver Tryland og Mørk.