NRK Meny
Normal

Valfarter til bin Ladens skjulested

Osama bin Ladens skjulested er i ferd med å bli en turistattraksjon. Hver dag møter tusenvis av mennesker opp for å se hvor verdens mest ettersøkte mann gjemte seg.

Osama bin Laden.

Verdens mest ettersøkte terrorist, Osama bin Laden, ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan natt til mandag.

Foto: Wikimedia Commons

Til amerikanernes store irritasjon fortsetter folk å strømme til bin Ladens boligkompleks i Abbottabad, nord i Pakistan. Amerikanske myndigheter frykter huset vil bli et slags tempel for hans tilhengere.

Pakistanske myndigheter sier at huset allerede er en turistattraksjon. De har heller ingen planer om å ødelegge boligkomplekset, skriver Fox News.

– Folk strømmer til huset, til og med fra Lahore, så hvorfor skal vi ødelegge det, sier en representant for myndighetene i byen.

Han tror byen vil vokse som følge av oppmerksomheten, og tror det vil komme nye hoteller i nærheten av boligkomplekset.

– Jeg har kommet hit for å se en del av vår historie, sier 24 år gamle Ahmed til Fox News. Han mener bin Laden var en god muslim som kjempet for islam. Ahmed tror mange turister vil reise til Abbottabad.

Militær by

Abbottabad er en militærby med 90.000 innbyggere. Den ligger omtrent 60 kilometer nord for Islamabad.

Det Pakistanske Militærakademiet (PMA) som utdanner offiserer til den pakistanske hæren er blant institusjonene som holder til i byen. Akademiet har flere tusen studenter og mange hundre ansatte.

Lokalbefolkningen føler seg derfor litt ærekrenket over at det var amerikanske soldater og ikke de pakistanske som gjennomførte oppdraget.

– Hvorfor tillater vi amerikanerne å utføre slike aksjoner på vår jord, når vi har egne kommandosoldater som kunne ha gjort jobben, spør folk NRK snakket tidligere denne uken.

Blodig soverom

Dagen etter at de amerikanske spesialstyrkene aksjonerte mot bin Ladens skjulested publiserte tv-kanalen ABC News et videoklipp som angivelig skal viser innsiden av skjulestedet.

Videoen viser blant annet bin Ladens soverom som er spartansk innredet med en dobbeltseng og noen hyller. På en av hyllene kan det se ut som om det er stablet opp med flere medisinglass.

Soverommet bærer preg av kamp. En støvsuger ligger slengt på gulvet og klær er revet ut av skapene.

Ved foten av sengen er gulvet stenket i blod. Også i et annet rom i huset er gulvet dekket av blod.

Video Her ble bin Laden drept

Her ble bin Laden drept

Tre koner

Osama bin Laden skal ha bodd sammen med tre koner i huset, skriver The Daily Telegraph. Den 29 år gamle Amal Ahmed Abul Fatah ble skutt i foten av amerikanske soldater da hun forsøkte å beskytte ektemannen.

Avisen skriver at konene hadde streng ordre om å ikke forlate bin Ladens boligkompleks.

Totalt bodde det 13 barn i huset. Åtte av dem skal være bin Ladens egne barn.

Én million dollar

Huset har en antatt verdi på én million dollar. Verdien er basert på boligprisene i området rundt boligkomplekset, skriver Bloomberg.com.

Eiendommen skal være på omtrent fire mål og er formet som en trekant. Komplekset er åtte ganger større enn andre hus i området.

Selv om boligkomplekset har en verdi på over fem millioner norske kroner, så beskrives standarden som enkel.

De fire tomene som utgjør bin Ladens eiendom ble kjøpt for 48.000 dollar i 2004 og 2005, ifølge Associated Press.

Slik bodde bin Laden

Slik bodde bin Laden. Bildet er fra det amerikanske forsvaret.

Foto: HO / Reuters

Ingen luksus

Boligkomplekset har verken internett eller telefon. Dette for at bin Laden ikke skulle overvåkes elektronisk.

Eiendommen består blant annet av ytre sikkerhetsvegger på opptil en halv meter i tykkelse. Anlegget er også delt inn av en rekke vegger inne på området, og fem meter høye murer som skal hindre enhver form for innsyn.

Ifølge Wall Street Journal skal anlegget nærmest være skreddersydd for å skjule bin Laden.

Etter det NRK erfarer gikk det rykter i nabolaget om det mistenkelige huset hvor man aldri så noen gå inn eller ut, bortsett fra en eldre mann med langt skjegg som pleide å gå til butikken eller moskeen.

Video Osamas hus i Abbottabad i Pakistan

Osamas skjulested i Abbottabad i Pakistan

Tre etasjer

Innenfor murene er det store åpne områder. Dette gjorde det mulig for bin Ladens vakter å ha god oversikt over eiendommen.

Hovedhuset består av tre etasjer og er omgitt av flere mindre ett-etasjes hus. Et av dem har en parabolantenne på taket.

Komplekset har fire gass-målere og fire elektrisitetsmålere.

– Huset kan virke mistenkelig, sett med vestlige øyne, men den gjennomsnittlige pakistaneren hadde ikke stussa over det, sier Bokhari til BBC.

Skuddsikre biler med sotede vinduer ble av og til sett kjørende ut av komplekset..

Fant harddisker

Video Slik gikk bin Laden-aksjonen til

Slik gikk bin Laden-aksjonen til

Bin Laden skal ha hatt to våpen innen rekkevidde da de amerikanske soldatene fant ham i kompleksets hovedbygning, skriver Fox News.

Han skal ha stått i døråpningen til et rom med en AK-47 og en Marakov-pistol. Disse våpnene ble beslaglagt av soldatene.

Fem PC-er, ti harddisker og rundt 100 datalagringsenheter som minnepinner, CD-er og disketter ble fjernet fra huset sammen med liket av bin Laden natt til mandag. Trolig betyr det et gjennombrudd i kampen mot al-Qaida.

Amerikanske myndigheter har tidligere sagt at soldatene møtte betydelig motstand da de aksjonerte mot huset der al-Qaida-lederen har bodd de siste årene.

Men en ikke-navngitt tjenestemann sier til avisen The New York Times at de eneste skuddene som ble løsnet mot kommandosoldatene, ble avfyrt i begynnelsen av operasjonen, av bin Ladens høyt betrodde kurer, Abu Ahmed al-Kuwaiti.

Han skal ha stått bak en dør i gjestehuset som lå vegg i vegg med huset der bin Laden oppholdt seg.

Etter at soldatene skjøt og drepte Kuwaiti og en kvinne i gjestehuset, ble amerikanerne aldri skutt mot igjen.

Video Angrepet på huset til bin Laden

Angrepet på huset til bin Laden

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt