Hopp til innhold

Redningsaksjon på Svalbard – far og to sønner i god behold

En far med to sønner kjørte seg fast med snøscooter i Grøndalen på Svalbard. De er nå i god behold.

Redningsaksjon Svalbard

Røde Kors måtte lørdag kveld avbryte redningsaksjonen for å hente de tre savnede. Nå vurderer politiet andre muligheter.

Foto: Mats Grimsæth

På Svalbard klarte redningsmannskaper like før midnatt å komme seg fram til familien.

Familien fra Sverige, en far og de to sønnene hans, måtte ta seg inn i en bu tidligere lørdag kveld etter at de hadde kjørt seg fast med snøskutere. Det var svært dårlig vær, og dårlig sikt i området, og de svenske turistene var ikke utstyrt for å være ute om natten.

En skuterpatrulje klarte etterhvert å ta seg fram til dem, og de er fraktet til en hytte, der det er lege, medisiner, varme og mat. Det opplyser Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

Vanskelige forhold

Dårlig vær hindret tidligere lørdag redningsmannskaper å ta seg inn i området.

– De fikk problemer i løpet av lørdag formiddag, og tok kontakt med politiet i halv tolv tida, sier sysselmannens førstebetjent Per Andreassen til NRK.

– De kjørte seg fast, og kom seg ikke løs. Det er veldig vanskelig føre, med mildvær, slik at de har gått gjennom snøen, sier Andreassen.

– Ved 21-tiden kom de tre seg inn i en liten plankebu i nærheten slik at de nå fikk noe ly fra uværet. Men det var ikke noe muligheter for oppvarming der, opplyser Andreassen.

Kom seg ikke inn med helikopter

Et helikopter forsøkte å ta med seg snøsutere og redningsmannskaper inn et dalføre sør for Longyearbyen, for å komme inn til stedet fra en annen retning.

Men scooterpatruljen kom seg ikke frem på grunn av været.

Samtidig som de forsøkte med helikopter og skutere, prøvde man å kjøre inn til stedet fra Longyearbyen med en beltevogn.

– Den kan være en god backup for skuterne, i tillegg er det et bra sted å få varmet seg for dem som har kjørt seg fast, sier Andreassen.

– Det er veldig krevende forhold, sier Andreassen.

Helikopter og Røde Kors måtte snu

Et helikopter som var sendt ut tidligere lørdag for å finne de tre, måtte snu på grunn av tåke og lavt skydekke.

– Mildværet har gjort at tåken ligger veldig langt nede, og det er ikke sikt og dermed ikke forsvarlig å kjøre innover der de savnede befinner seg med helikopter, sier Andreassen.

Redningsaksjon SVALBARD

Røde Kors sin scooterpatrulje måtte avbryte turen inn til stedet det en far og to sønner har kjørt seg fast på grunn av dårlig vær.

Foto: Mats Grimsæth

En snøskuterpatrulje fra Røde Kors måtte også avbryte turen på grunn av de vanskelige kjøreforholdene.

Redningsaksjon Svalbard

Redningsmannskaper greide ikke å ta seg inn tilstedet på grunn av dårlig vær.

Foto: Mats Grimsæth

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.