Hopp til innhold

– Det er slik rustningskappløp starter

Canadisk professor er skeptisk til Norges innkjøp av Joint Strike Fighter – mener Russland kan reagere med opprustning.

F-35 Lightning II, Joint Strike Fighter

F-35 Joint Strike Fighter.

Foto: Lockheed Martin

Det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter, eller F-35, er et fly som er optimalt for å sette inn i «den første angrepsbølgen mot et land som Iran», mener Stephen Staples ved tankesmia Rideau Institute i Canada, ifølge klassekampen.no.

Sammen med Canadian Centre for Policy Alternatives la de nylig frem en rapport som slakter Canadas valg av F-35. Også Norge har som kjent valgt det samme flyet som vårt jagerfly i fremtiden.

Mener flyet er et angrepsfly

Staples mener at flyet har angrepsegenskaper Canada rett og slett ikke har behov for, og at landets fokus bør ligge på territoriell overvåkning og avskjæring. Han mener ubemannede fly med stor rekkevidde ville vært et bedre alternativ.

Ved University of British Columbia mener professor Michael Byes at anskaffelsen av F-35 vil kunne bidra til spenninger og opprustning i Arktis, nettopp på grunn av at flyet «er spesifikt utformet for å unngå radar på fiendtlig jord og slippe presisjonsstyrte bomber».

– Jeg kan ikke se hvordan det å skaffe seg radarusynlige jagerbombefly, konstruert for kamp mot andre høyteknologiske militærmakter, og sette disse inn i Arktis kan være i samsvar med Norges politikk som går ut på å forbedre samarbeidet med Russland, sier han til Klassekampen.no.

Frykter opprustning

Nå frykter han at innkjøpet kan føre til mer opprusting på russisk side.

– Det finnes hauker i Moskva som kommer til å bruke Norges anskaffelse av F-35 for å presse på for flere høyteknologiske fly og raketter i det russiske militæret. Det er slik rustningskappløp starter: Når fornuftige folks streben for samarbeid blir skjøvet til side på grunn av mistanke, frykt og en oppfatning om at tilsynelatende fiendtlige handlinger fra den andre siden må kontres.

Lite skepsis i norske fagmiljø

Jakub Godzimirski

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski, ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Foto: NUPI

Men i Norge er det ikke mange som deler Byes sitt syn på saken.

– Jeg har ikke kommet over noe som skulle tilsi at Russland ser på dette som noe annet enn en del av en oppdatering. Russerne driver med det samme, men jeg har ikke sett noen antydninger om at akkurat dette flyprogrammet kan føre til at man skal ruste om kapp, sier seniorforsker Jakub M. Godzimirski, ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark