Normal

Nye jagerfly utsatt i 19 måneder

Problemene står i kø for jagerflyet F 35 JSF som regjeringen har bestemt seg for å bruke milliarder av kroner på.

F-35 Lightning II, Joint Strike Fighter

F-35 Joint Strike Fighter er foreslått kuttet fra budsjettene i USA.

Foto: Lockheed Martin

«Det flernasjonale utviklingsprogrammet for F 35 kampfly vil bli restrukturert og forlenget med 19 måneder.»

Det er siste i en lang rekke dårlige nyheter om jagerflyet regjeringen har bestemt seg for å kjøpe av Lockheed Martin. Ingen vet hvilke konsekvenser utsettelsen kommer til å ha for det norske jagerflykjøpet.

Les også: Regjeringen utsetter jagerflybase
Les også: USA-politikere vil droppe JSF
Les også: - JSF blir mye dyrere enn antatt
Les også:
Straffer Lockheed Martin for F-35-rot

Nå teller forsvarsdepartementet på fingrene for å finne ut hva restruktureringen vil innebære for pris, leveranseperiode og nasjonal beslutningsprosess.

– Når disse vurderingene er gjennomført vil vi orientere om eventuelle endringer i den videre prosessen, også tidsaspektet, sier forsvarsminister Grete Faremo i en pressemelding.

USA vil tilbakeholde milliarder

Det er ikke første gang F 35 FSJ opplever turbulens. For prosjektet har vært hjemsøkt av den ene dårlige nyheten etter den andre.

Som da Forsvarsdepartemenetet i USA i februar tok til orde for å holde tilbake 3,5 millarder kroner i godtgjørelse til flyprodusenten Lockheed Martin på grunn av problemer med flyet.

USAs forsvarsminister Robert Gates

Forsvarsminister Robert Gates i USA er kritisk til pengesluket F-35 JSF.

Foto: Murad Sezer / Scanpix/Reuters

– Framgangen og ytelsen til F-35 de siste to årene har ikke vært slik den burde vært, sa USAs forsvarsminister Robert Gates den gangen.

Sjekk NRK Brennpunkts flykjøp-simulator

Samtidig gjorde han det helt klart at han ville råde president Barack Obama om å nedlegge veto mot ethvert forslag fra Kongressen for å hjelpe på de stadige utsettelsene og budsjettoverskridelsene som har løftet flyet frem.

Gigantiske kuttforslag

Så sent som i midten av juni offentliggjorde en gruppe som hadde fått i oppdrag å finne mulige kutt i det amerikanske forsvarsdepartementet en rapport om kuttforslagene.

Les rapporten fra Sustainable Defense Task Force .

I rapporten forslår en gruppe politikere og eksperter å kutte eller utsette utviklingen av Joint Strike Fighter for å spare inn 47,9 milliarder dollar mellom 2011 og 2020. I forslaget heter det at kravene til flyet er i ferd med å:

«... drive kjøpskostnadene opp og kravene til utforming vil resultere i et fly som veier for mye og har for liten motorkraft.»

 F-35 Lightning II, Also known as Joint Strike Fighter (JSF)

F-35 JSF har måttet tåle sterk kritikk.

Foto: Lockheed Martin

Det står videre at det ikke er sikkert at stealth-teknologien og den lange rekkevidden innen luftkamp, som er blant argumentene for at regjeringen har falt ned på flyet, blir like bra som lovet.

Videre heter det:

«Dersom vi antar (mot historisk presedens) at F 35 kommer til å ha de ytelsene som er lovet, kommer den til å dekke et behov som ikke eksisterer når man vurderer nåværende og kommende trusler.»

Holder på valget

Alle de dårlige nyhetene har imidlertid ikke fått regjeringen til å revurdere beslutningen om å kjøpe F 35 JSF.

Grete Faremo

Forsvarsminister Grete Faremo holder fast ved at Norge skal kjøpe F 35 JSF.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

– Norges mål har hele tiden vært å anskaffe flyene i en periode der enhetskostnadene forventes å være så lave som mulig, samtidig som vi sikres den operative kapasiteten vi etterspør – uten at vi overskrider tidspunktet for forventet levealder for vår nåværende kampflyflåte (F-16). Om endringene i USA forandrer på dette bildet arbeider vi nå med å avklare, sier Faremo i pressemeldingen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger